Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 4 yıl önce
  • 1 Cevap

Ortaçağda kralların yerini neden kilise ve senyörler almıştır

Orta çağda kralların yerini neden kilise ve senyörler almıştır

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-02-11 11:01:32

    Cevap : Çünkü kavimler göçünün sonucunda Roma imparatorluğu yıkılmış ve yıkanlar barbar kavimler olduğu için yerine ancak küçük bölgesel krallıklar kurulmuştur, merkezi büyük bir krallık oluşmamıştır. Merkezi bir kuvvet olmayınca yerel toprak sahipleri güçlenmiştir. 

    Feodalizmin ortaya çıkmasındaki en önemli sebep, Roma İmparatorluğu'nun son dönemlerinde yaşadığı büyük ekonomik bunalımdır. Bu ekonomik bunalımı hazırlayan romanın artık yeni yerler fethedip hazinesini büyütemediği gibi son dönemlerde yapılan savaşların tamamının savunma savaşı olması ekonomilerini iyice çökertmiştir. Ekonomi çökünce romanın kurmuş olduğu efsanevi kent-kır ticareti nerdeyse yokolmuştur.. Nihayetinde vergiler artmış ve vergilerin artırılması köylüyü zor durumda bırakıp alım gücünü azalttığı gibi, köyden kente göçü de tetiklemiştir. Üretim yapanlarda kendi ihtiyaçları kadar üretmeye başlamışlardı. Ve bu durum kölelerin üretim dönemleri dışında da beslenmesi zorunluluğu katlanılması olanaksız bir maliyet unsuru haline gelmişti. Bu nedenle yerel yöneticiler bu köleleri topraklardan ayrılmama koşuluyla azat edilmişlerdir. Böylece, verilen toprağı işleyerek geçimini sağlayan, karşılık olarak efendisine toprak kullanım kirası ödeyen bu çiftçilerle yeni bir sınıf doğmuş oldu. Bu sınıf, feodal ekonominin ana üretici gücü olan serfler sınıfıdır. Merkezi güçte olmayınca bu üretici güç toprakları kiraladıkları senyörleri giderek güçlendirmiştir.

    Din adamları neden güçlendi çünkü hristiyanlık romanın etkisiyle tüm avrupaya yayılmıştı ve insanları himaye altında tutmak dini kullanarak çok mümkündür. Bu nedenle soylular (senyörler) din adamlarıyla birlik olarak kendilerine bağlı olan köylüleri yani serfleri kolayca idare edebilmişlerdir.

    Feodalite ile ilgili bazı kavramları altta sizin için paylaşıyorum ki konu daha iyi anlaşılsın:
    1. Feodalitede toprak sahiplerine ve himayeyi kabul edenlere SENYÖR - SÜZEREN,
    2. Himaye altına giren küçük toprak sahiplerine VASSAL, toprağı işleyen köylülere de SERF denir.
    3. Senyörler, serfler üzerinde mutlak haklara sahiptiler. Serfler toprakla beraber alınır-satılırlardı.
    4. Feodalitede, SoylularRahiplerBurjuvalar ve köylüler olmak üzere 4 sosyal sınıf vardı.

    Bknz: Feodalizm
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.