Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Osmanlı devletinin kutlamaları ve eğlenceleri

osmanlı devletinin kutlamaları ve eğlenceleri sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Mehmet303

    • 2021-12-16 16:50:55

    Cevap :
    osmanlı devletinin kutlamaları ve eğlenceleri sorusunun cevabı;


    Saray Şenlikleri

    Saray, daha doğrusu, Osmanlı Hanedanı, devletin heybetini ve gücünü sergilemek amacıyla birçok vesileyle eğlenceler düzenlemiştir. Metin And, bu eğlencelerin dört amacını, "Politik veya toplumsal olayların vurgulanması’’, "Hoşça vakit geçirmek’’, "Sultanın gücünü sergilemesi’’ ve son olarak "Ticareti arttırmak’’ olarak sıralar.

    Sünnet Düğünü

    Bahsi geçen eğlencelerden en bilineni 1530 yılında gerçekleşmiştir. Bu şenlik, Kanuni Sultan Süleyman’ın, şehzadeleri için hazırladığı sünnet düğünüdür. Bu düğünle ilgili anlatılan ünlü bir hikâye, Kanuni ile dönemin sadrazamı İbrahim Paşa arasındadır. Kanuni, aynı zamanda kardeşiyle evli olan Makbul İbrahim Paşa’ya, hangi şenliğin daha güzel olduğunu sorar ve Makbul İbrahim Paşa, benim düğünüm, cevabını verir. Bu cevaptan tatmin olmayan Sultan Süleyman ise nedenini sorar ve İbrahim Paşa’dan, benim düğünüme bir cihan padişahı katıldı, cevabını alır. Dönemin padişahının bu kıvrak zekâdan oldukça memnun kaldığı anlatılır.

    Doğum Şenlikleri

    Hürrem Sultan’ın oğlu Selim’in doğumu büyük bir sevinç dalgasına sebep olmuş, bu lütfun şükranesi olarak kurbanlar kesilmiş, yiyecek ve içecekler halka bol bol dağıtılmış, şehrin ve köylerin fakirlerine (fukara-yı şehr ve kurâ) hediyeler ihsan edilmiş.

    Çocukların Okula Başlama (Bed-i Besmele) Şenlikleri

    Hürrem Sultan’ın oğlu Selim’in doğumu büyük bir sevinç dalgasına sebep olmuş, bu lütfun şükranesi olarak kurbanlar kesilmiş, yiyecek ve içecekler halka bol bol dağıtılmış, şehrin ve köylerin fakirlerine (fukara-yı şehr ve kurâ) hediyeler ihsan edilmiş.

    Güreş Şenlikleri

    Osmanlı Devleti zamanında saray dışında yapılan güreş müsabakaları; panayırlarda, düğünlerde, bir hayır kurumu yararına veya bu işi meslek edinmiş kişilerin özel yer ve salonlarında yapılırdı. Ayrıca düğün ve Ramazan güreşleri adı altında düzenlenen etkinlikler de yapılmıştır.

    Ramazan Eğlenceleri

    Osmanlı döneminde Ramazan ayı genel olarak resmi bir festival gibi geçiyordu. İnsan gece yaşarken, gündüzleri dinleniyordu. Sahur vaktine kadar Karagöz, meddah, ortaoyunu gibi programlar yapılıyor, yetenekli insanlar hünerlerini sergiliyordu.

    Ayrıca düzenlenen bazı halk eğlenceleri de;

    Cambazlık: Önemi birçok kaynakla belgelenen cambazlık, tiyatro öncesi bir halk eğlencesidir. Evliya Çelebi’ye göre, ateşbaz, çanakbaz, kadehbaz, hokkabaz gibi birçok türleri vardır. Her ne kadar halk eğlencesi kalıbına daha çok uysa da çeşitli saray şenliklerinde de bu eğlence türü kendini göstermiştir.

    Oyun Kitapları: Günümüzün bulmaca kitaplarını andırsa da bilmecelerin zorluğu ve Selim Nüzhet Gerçek’in örneklerini sunduğu şairane dil bu eğlence biçiminin farklılığını ortaya çıkarıyor.

    Dramatik Oyunlar: Meddah, Ortaoyunu, Karagöz gibi geleneksel tiyatro biçimleridir, bu biçimlere dair bilgimiz Meddah ve Ortaoyunu dramatik eğlencelerinin, yazılı değil sözlü kaynaklara dayanmasından dolayı azdır. Karagöz ise her ne kadar araştırılmaya daha müsait olsa da fazlasıyla ihmal edilmektedir. Hatta Refik Ahmet Sevengil örneğinde olduğu gibi, Karagöz’ü dramatik biçimlerden de saymayanlar vardır.




    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.