Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Osmanlıda yapılan fabrikalar

Osmanlıda kurulan fabrikalar

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-04-25 17:42:00

    Cevap :
    1. Hereke Fabrikası
      İzmit’te askerin çuha ihtiyacını karşılamak maksadı ile kurulan İzmit Çuha fabrikasını iki Yahudi kardeş olan Ohannes ve Bogas Dadyan inşa etti. Buradan elde ettikleri kar ile de Hereke’de 50 pamuklu ve 25 ipekli canfes tezgâhından oluşan bir fabrika daha kurdular. Fabrika 1845 yılında devlet tarafından satın alınarak Hereke Fabrikası olarak faaliyetine devam etti.
    2. Tophane-i Amire
      Devletin ilk sanayi tesisi olan Tophane-i Amire ilk olarak II. Beyazıt zamanında 1505 yılında kurulmuş, Kanuni Sultan Süleyman zamanında yeninden inşa ettirilmişti. Tanzimat devrinde Tophane-i Amire müşirliği emrinde olan harp sanayi Meşrutiyet ile İmalatı Harbiye Müdüriyetine Bağlandı. 1890 yılında bir adet birinci sınıf torpidobot ve üç adet daha küçük gemi 30 Ocak 1890 tarihinde bahriye tersanelerinde denize indirildi. Krupp firmasının sağlayacağı toplar dışındaki topların tamamı Tophanede yapılmaktaydı.
    3. Barut Fabrikası
      Harp sanayi için önemli bir kuruluş olan baruthaneler başta İstanbul, Gelibolu, İzmir, Selanik ve Temaşvar’da bulunuyorlardı. Giderek artan ihtiyacı karşılayamayan bu baruthanelere ilave olarak -İstanbul’da daha önce bulunan ancak infilak etmiş olan baruthanenin yerine- Bakırköy Baruthanesi kuruldu.
    4. Cibali Tütün Fabrikası
      Osmanlı devleti 1872 yılında iç tütün tekelinin İstanbul’daki imtiyazını yıllığı 3. 500 altına Zarifi ve Hristaki Zoğrafos adlı iki bankere verdi. Fabrika 1884 yılında üretime geçti. Cibali tütün fabrikası bugün de Cibali olarak anılan semtte, Kadir Has Üniversitesinin kampüsünün bulunduğu alanda kurulmuştu.
    5. Feshane
      Feshane II. Mahmut döneminde 1833 yılında inşa edildi. 1835 yılında Tunus’tan getirilen 23 fes ustası ile devlet hazinesinden 1, 5 milyon kuruş tahsis edilerek kuruldu. 1843 yılından itibaren ise dokumacılığa da başlandı. 1894ve 1916 yıllarında yenilenerek ülkede kendi alanındaki en büyük tesisi haline getirildi. Fabrikadaki işçi sayısı 250-300 arasında idi.
    6. Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası
      19. yy. da dericilik sanayisi alanında atılmış en önemli adım Beykoz’da kurulan deri ve kundura fabrikasıdır. Bu fabrika öncelikle ordu için palaska, kütüklük ve koşum takımları üretmiş, bu girişimlerin devamı olarak fabrika 1816 yılında Beykoz Techizat-ı Askeriye Fabrikasına dönüştürüldü. Fabrikanın ürettiği askeri kundura, çizme, koşum takımı, palaska ve kütükler 1856 Paris fuarında sergilendi.
    7. Beykoz Kâğıt Fabrikası
      Artan kağıt ihtiyacı karşılamak için yapılan bir diğer fabrika da Beykoz kâğıt fabrikasıdır. 1804 yılında ithalatı azaltmak amacıyla kuruldu.
    8. Yedikule İplik Fabrikası
      18. yüzyıldan beri İzmir’de oturan bir İngiliz ve Fransız ailesi, İstanbul Yedikule’de bir iplik fabrikası kurmuştu. Aile 1886 yılında fabrika kurma imtiyazını alarak, yaklaşık iki yıl sonra bu fabrikayı kurdu. Fabrika, Bulgaristan, Mısır, Hindistan hatta ABD’ye önemli ihracatlar yaptı. 1902 yılı civarında, İstanbul iplik fabrikasında yaklaşık 300 kişi çalışmakta idi.
    9. Gazhane
      Hava gazı ile genel aydınlatmanın yaygınlaşması gaz ihtiyacının da artmasını beraberinde getirmişti. Dolmabahçe Gazhanesi hazine-i hassa denetiminde inşa edildi sonrasında 1874 yılında ise Şehremanetine devredildi.
    10. Osmanlı Kibritleri Fabrikası
      28 Ekim 1889 yılında İspiraki Asani’ye verilen yetki ile Küçükçekmece’de kuruldu. Fabrika 1899 yılında günde içinde 7. 200 kutu kibrit bulunan 15 sandık kibrit üretiyordu. 1898 yılında şirketin adı Osmanlı Kibritleri Anonim Şirketi haline geldi. Fabrika yurt dışına ihraç yapabilecek kadar gelişmişti.
    11. Paşabahçe İspermecet Mumu Fabrikası
      1850 yıllarında dönemin modasına ayak uydurmak için giderek artan mum kullanımı sonucu yerli üretim için çalışmalara başlandı. İlk kurulan fabrika kısa bir süre sonra üretimine ara verdi. Paşabahçe İspermecet Mumu Fabrikası ise 1896 yılında Nuri Bey adında bir kişinin aracılığı ile bir Fransız sermaye grubu tarafından yeniden açıldı.
    12. Beykoz Cam Fabrikası
      Yabancı rekabetinin hemen hemen hiç olmadığı bir alan olan cam eşya ihtiyacını karşılamak amacıyla Beykoz’da kuruldu.
    13. Çiftecevizler Eşyay-ı Züccaciye Fabrikası
      On yıllık bir imtiyaz süresi ile kurulan fabrika makine ile gaz lambası, eczacı sürahisi, büyüklü küçüklü kadeh ve kupalar her nevi kandil ve nargile ve gaz lambası, şekerci ve eczacı kavanozu imal etmekteydi.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.