Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 7 yıl önce
  • 5 Cevap

Osmanlıdaki demokratikleşme ve çağdaşlaşma hareketlerinin Cumhuriyet dönemine yansımaları

Acil lütfen

Bu soruya 5 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-05-23 16:12:29

    Cevap : Demokratikleşme sürecine Avrupa‟ya göre çok geç başlayan Osmanlı Devletinde demokratikleşme çabaları toplumsal alanda yeteri kadar karşılığını bulamamış ve demokrasi kavramı halk için fazla bir anlam ifade etmemiştir.

    Osmanlı devleti için demokratikleşme azınlıkları devlet bünyesinde tutabilmek, dağılmayı engellemek için bir çare olarak düşünülmüş ve genelde dış baskılar sonucu iç sorunların çözümü için bir araç olarak kullanılmıştır. Tanzimat Döneminde aydın bir sınıfın oluşması basın yolu ile kamuoyu yaratma çabaları umut verici olsa da Tanzimat ve Islahat Fermanları halk hareketlerinin değil saray bürokrasisinin çabaları sonucunda gerçekleşmitir. Halk hukuksal olarak kendisine verilen hakların çoğu zaman farkına bile varmamıştır.

    Demokratik düşüncenin zayıf başarısı Kanun-i Esasi ile iki aşamalı da olsa bir seçim sisteminin getirilmesidir. Fakat hemen ardından otuz yıl sürecek bir istibdat yaşanması meşruti yönetimin halk tarafından benimsenmediğini gösterir. İncelenen yüz yıllık sürecin en önemli sonucu 1908‟de Anayasanın tekrar ilan edilmesi ve 1909 değişiklikleridir. Milli Mücadeleyi gerçekleştiren ve Cumhuriyeti kuran kadro bu süreçte yetişmiştir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Tugcedogus

    • 2020-05-28 16:13:40

    Cevap :
    Bulmacada 'Osmanlıdaki demokratikleşme ve çağdaşlaşma hareketlerinin Cumhuri...' sorusunun cevabı olan 'Demokrasi - Çağdaşlaşma' kelimesinin sözlükte eş anlamı nedir:
    Demokrasi kelimesinin Eş Anlamlıları:
    1. Demokratlık (11 harfli)
    2. El Erki (6 harfli)
    Çağdaşlaşma kelimesinin Eş Anlamlıları:
    1. Modernizasyon (13 harfli)
    2. Muasırlaşma (11 harfli)
    3. Asrileşme (9 harfli)
    4. Modernleşme (11 harfli)
    5. Çağcıllaşma (11 harfli)
    Cevap Yaz Arama Yap

    Tugcedogus

    • 2020-05-28 16:13:40

    Cevap :
    Sözlükte Demokrasi Nedir:
    demokrasi : halkın kendi seçtiği temsilciler eliyle kendi kendini yönettiği devlet sistemine demokrasi denir. demokratik yönetimlerde değişik düşünceleri savunan siyasi partiler, belli zaman aralıklarında yapılan serbest seçimler, eşitlik, hukukun üstünlüğü ve düşünce özgürlüğü vardır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Tugcedogus

    • 2020-05-28 16:13:40

    Cevap :
    Sözlükte Çağdaşlaşma Nedir:
    Çağdaşlaşmanın Tanımı : "Çağ" türkçe bir kelime olup "zaman dilimi" "vakit" anlamına gelir. Çağdaş ise aynı çağda yaşayan, çağcıl, muasır, bulunulan çağın anlayışına, şartlarına uygun olan anlamındadır. Çağdaşlaşmak, çağın yeniliklerini ve özelliklerine ayak uydurmaktır.

    Çağdaşlaşmak Nedir ? (Detay)

    Çağdaşlaşma sosyal değişmenin özel bir şek­lidir. Çağdaş, yaşadığımız zamana uygun demek­tir. Kelime latincedeki "modenuis"ûan, o da, "hemen şimdi" anlamına gelen "modo"dan tü­retilmiştir. Çağdaşlaşma, terim olarak, tarih boyunca gelişmiş kurumların bilimsel bilgide­ki olağanüstü artışı yansıtan ve hızla değişen fonksiyonlara adapte edilmesi (uyarlanması) süreci diye tanımlanır. XIX. yüzyılın ikinci yarısından başlayarak gü­nümüzde de geçerli olan bir anlayışa göre, mo­dern, yani çağdaş kelimesi, toplumlar arasın­da en çok gelişmiş olanların temsil ettiği tek­nik, bilgi ve ilmi zihniyetin karşılığıdır. Aynı anlayışa göre "çağdaşlık", teknolojik, siyasi, ekonomik ve sosyal gelişmede en ileri olan ül­kelerin ortak özelliklerinin ifadesi "Çağdaşlaş­ma" da, ülkelerin bu Özellikleri elde etme ça­ba ve özlemlerini, yahut aynı mahiyette bir ce­reyanı dile getiren bir terimdir. Oysa benzer durumları İfade etmek için başka kelimeler de kullanılmakladır. Yakın zamanlarda, özellikle gelişmiş ülkelerin az gelişmiş ülkeler üzerinde­ki etkisini belirtmek üzere "Avnıpaltlaşma", "Batılılaşma", "Sanayileşme" terimlerinin de kelime hazinemize katıldığını görürüz.
    Önemli : Bu kavram genellikle modernleşmek kavramıyla karıştırılmaktadır. modernleşme bir projedir ve yakın çağımızda ortaya atılmıştır. İnsanı ve toplumu kendi merkezinden koparıp yapay şartlanmalarla devşirmek üzere yürütülen bir projedir. Çağdaşlaşmak ile moderneleşmenin en önemli farkı insanın konumun değişmesidir. Çağdaşlaşmak, bir süreçtir. insanı yenilikler ile donatır. Modernleşmek, bir projedir. insanı devşirir ve kalıplaştırır.
    Yorum : Günümüzde bazılarına göre çağdaşlaşmak batı dünyasın­da olanlara benzemeye çalışmak, Batı'nın her türlü özelliğini taklit etmek, Batı'nın modern hayatına imrenerek onlar gibi olmaya çalışmaktır. Çağdaşlaşmak kısaca batılılaşmaktır. Bu felsefeye göre ça­ğımızda en etkili ve önemli yenilik, Batı'nın imkân ve zenginliğine ulaşarak onlar gibi bir hayat yaşa­mak, hayata onlar gibi bakmaktır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-05-28 16:13:40

    Cevap : Demokrasi bir bilinç ve kültür işidir. Ve toplumlara birden bu bilinci vermek olanaksızdır. Zamanla ve eğitimle insanlara diğer insanların fikir, inanç ve davranışlarına saygılı olmalıyı öğretebilirsiniz. Osmanlıda başlayan demokratikleşme çabalarıda önce aydınlar tarafından sonra da yavaş yavaş toplumun diğer kesimlerine çok yavşta olsa nüfuz etmiş en azından insanlar bu fikirlere aşina olmaya başlamıştır. Osmanlı döneminde çağlaşlaşma hareketlerine öncülük eden aydınlar ve onların yetiştirdiği insanlar Cumhuriyetin kuruluş yıllarındaki kurucu kadroyuda oluşturmuştur. Her ne kadar osmanlıdaki çağdaşlaşma hareketleri başarısızlıkla sonuçlansada yeni doğacak olan ülkenin önemli zemin taşlarından birisi olmuştur..
    Başarılar..
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.