Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 3 yıl önce
  • 1 Cevap

Osmanlı'nın Yıkılma Nedenleri

Osmanlının yıkılma nedenleri

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2020-11-20 11:34:46

    Cevap :

    Osmanlı'nın Yıkılma Nedenleri

    1-Osmanlı Devleti'nin, toprak kullanım yapısının modern çağa uyum sağlayamamamış olması

    Osmanlı Devleti'nde toprak devlete aittir ve tebaya toprağı işleme görevi ve yetkisi verilirdi. Teba kendisine verilen toprağı işler ve vergisini devlete verir, bu durum Avrupa'daki feodal yapıyla uyuşmamaktadır.  Çünkü Avrupa'da derebeylikler kendi topraklarına sahip olup, üretim artığını devlete vergi olarak vermek yerine saklayarak sermaye birikimini sağlıyorlardı. Osmanlı topraklarında ise 15-16.yy'larda önemi oldukça fazla olan tımar sistemi hem orduya, sipahi desteği veriyor hemde devlete vergi olarak geri dönüyordu. Bu sayede osmanlı aldığı vergilerle hem halk için çeşitli yatırımlarda bulunurken hem de tımar sisteminden, fetihler için gerekli olan askeri sağlıyordu ama bu durum Osmanlı'da sermaye birikmesine engellemiştir.

    2-Tımar sisteminin bozulması

    Ateşli silahların yaygınlaşmasıyla tımar sistemi bozulmaya uğramıştır. Ateşli silahların yaygınlaşması sonucunda süvarilerin değeri azalırken bu tip silahlarla donatılan yeniçerileri daha değerli kılmıştır. Tımar sisteminde devlet herhangi bir altın harcamadan asker yetiştirirken ve yanında vergi alırken bunun yerine değer kazanan yeniçeriler maaşlarını doğrudan hazineden aldığı için bu durum Osmanlı ekonomisine darbe indirmiştir. Osmanlı Devleti gibi askeri bir devletin bir önemli gelir kaynağı da güçlü ordusuyla elde ettiği ganimetler ve diz çöktürüp vergiye bağladığı devletlerdi.

    Tımar sisteminin önemini yitirmesi ve yeniçerilere verilen önem, artan giderleri karşılamak için devleti iltizam sistemine yöneltmiştir. İltizam sisteminde mültezim olarak anılan kişiler vergi toplama karşılığı devlete belirli bir bedel ödemişlerdir. Böylece feodal beylerin mülk sahibi olmadığı fakat üretim fazlasına sahip oldukları bir sistem yerleşmiştir. Bu sistemle devlete vermesi gereken bedel ve toplaması gereken vergiden kar sağlamaya çalışan mültezimler, keyfi vergi toplamalarına girişmişler ve bu Osmanlı halkı açısından sıkıntı verici bir durum yaratmıştır.

    3-Yeniçerilerin İsyanları

    Yeniçerilerin isyanları devletin ekonomik yönünü zorlamaktaydı bunların yanında askeri anlamda büyük bir zafer kazanılamayışı eklenince Osmanlı ekonomisi ciddi anlamda sorunlar yaşamaya başlamıştır.

    4-Kapitülasyonların Artması

    Osmanlı kendi ticaretini kendisi denetleyemez olmuş ve Osmanlı'ya ticaret yoluyla gelen ürünler küçük esnafı ve üreticileri de zor durumda bırakmıştır, böylece bir gelir kapısı daha kapanmıştır. Kapitülasyonlar nedeniyle yabancı tüccarlardan vergi alınmadı ve nihayetinde üretimin ve ticaretin gelişemediği Osmanlı Devleti, kapitalist bir devlet olamamıştır. Halbuki Avrupa'da gelişen sermaye birikimi ve coğrafi keşiflerle zenginleyen devletler, üretimi artırmak için sanayinin kurulmasıyla artık birer kapitalist sömürge devletleri veya imparatorlukları olmaya başlamıştır.
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.