Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Sanat
  • 3 yıl önce
  • 1 Cevap

Öykünmeci ve duygucu sanat anlayışı nedir ?

öykünmeci ve duygucu sanat anlayışı nedir ?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2020-12-07 23:06:36

    Cevap : Öykünmeci ve Duygucu Sanat Anlayışı Nedir Sorusunun Cevabı

    FELSEFE DÜŞÜNMEDE SANAT KURAMLARI 


    1-Öykülenmecilik/Taklitçilik:
    En eski ve uzun süre etkili olmuş kuramdır. Bu kuram Platon‟la birlikte başlamış ve on sekizinci yüzyıla kadar da önemini korumuştur. Bu kuram sanatı yaşamın bir yansıması olarak alır. Sanatın en önemli işlevini gerçeği yansıtması olarak gördüğü için yansıtmacı kuram; gerçekteki nesnelerin temsil edilmeleri anlamında da temsilci kuram olarak da anılır.

    2-Biçimcilik: Biçimciliğe göre bir şeyi sanat yapan o şeyin biçimsel özellikleridir. Bir eserin tarihsel bağlamı ya da eserin yaratıcısının hangi niyetle eseri yarattığının bir önemi yoktur. Önemli olan şeyler renk, şekil, çizgiler, ses, yapı, kalıp gibi biçimsel özelliklerdir. 

    3.Duyguculuk: Duyguculuk ya da duygucu görüş sanatta en önemli unsurun duygular olduğunu öne sürmektedir. Sanat duyguların tuval gibi, taş, sesler ya da kelimeler gibi duyusal araçlara aktarılmasıdır.
    Duygucu görüşün en önemli temsilcisi on dokuzuncu yüzyıl Rus yazar ve düşünürlerinden Leo Tolstoy’dur. Tolstoy şu soruyu sormuştur: “Sanat insanlığın yaşamında nasıl bir amaca hizmet etmektedir?”Bu açıdan yaklaşılınca sanat Tolstoy‟a göre insanla insan arasında gerçekleşen ilişki araçlarından biri olarak kabul edilir. Sanat Tolstoy‟un son derece değer verdiği bir amaç için araçtır; insanlık arasındaki birlik. Sanat ruhsal bir birleşme yaratır. Bu birleşmeyi de duyguların iletilmesi sayesinde gerçekleştirir.
    Tolstoy sanatı şöyle tanımlamaktadır: “Sanat bir insanın bilinçli bir şekilde bir takım dışsal işaretler kullanarak kendi yaşadığı duyguları başkalarına aktardığı ve başkalarının da bu duygulardan etkilendiği bir insan etkinliğidir”

    4.Sezgicilik:
    Sezgici görüş ise hem biçimi hem de duyguyu reddeder. Croce’ye göre , sanat fiziksel bir nesne ya da kamusal bir nesne değildir. Sanat daha çok bir edimdir. Yaratıcı, bilişsel ve tinsel bir edim. Sanatın gerçek işlevi dışavurumdur. Başka bir deyişle sanatçının içindekileri ifade etmesi, dışsallaştırmasıdır. Croce‟ye göre ifade ile sezgi de aynı şeydir.

    5.İradecilik/İstenççilik: İstenççiliği savunan Dewitt Parker’a göre, “anlamlı biçim”, “ifade”, “sezgi”, “duyguların iletişimi” gibi popüler sanat tanımları hatalı tanımlardır. Bu tür basit tanımlar sanat için geçerli oldukları kadar sanat olmayan şeyler için de geçerlidir. Bu nedenle sanat şu üç özelliğe sahiptir: dilek ve arzuların cisimleşmesi, sanatın kamusallığını ortaya koyan dil ve hayal gücüyle dili birleştiren uyumdur.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Zeus1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.