Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Özel Harita Nedir

Harita çeşitlerinden özel haritalar hakkında bilgi ve örnekler

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hypatia

    • 2015-10-31 07:18:39

    Cevap : Özel bir kullanma amacına yönelik haritalardır.

    Özel Harita Çeşitleri
    Özel haritalar şunlardır.
    1. Kadastro haritaları; arazinin kadastral durumunu gösteren haritalardır. Kadastronun gereklerine uyacak biçimde düzenlenmiştir.
    2. Kent haritaları; bir kentin yerleşme durumunu gösteren; genellikle imar çalışmalarına temel olan haritalardır.
    3. Deniz ulaşım haritaları; deniz ulaşım hizmetlerini düzenleyen; limanlar, derinlikler, gemi trafiğini etkileyen engeller, deniz fenerleri ve benzeri konuları geniş ayrıntılarıyla gösteren haritalardır.
    4. Hava ulaşım haritaları; hava ulaşım konusunda,hava alanları, alanlar arasındaki bağlantı yolları, uçuş tekniği ile ilgili hertürlü bilgiyi gösteren haritalardır.
    5. Yol haritaları; yolların özellikleri, uzunlukları, bağlantıları v.b. bilgileri gösteren haritalardır.
    6. Çeşitli bilim haritaları; bazı bilim dalları için hazırlanmış haritalardır. Astronomik haritalar, Jeolojik haritalar, madencilik haritaları gibi.
    7. Turistik haritalar; bir kentin ya da ülkenin turistik değerlerini gösteren, turistler için rehberlik ödevini amaçlayan haritalardır.
    8. Tematik haritalar; çoğunlukla tek bir istatistik’ ikonuyu işleyen bu istatistik bilginin o bölge içindeki dağılımını konuya göre iki ya da üç boyutlu gösterim biçimleriyle anlatan haritalardır.
    9. Araziden Yararlanma Haritaları : Bir bölgede arazinin nasıl kullanıldığını gösteren haritalardır. Bu haritalar yardımıyla ekili-dikili alanların, çayır ve mera alanlarının, orman alanlarının, bölünüşü ile kayalık, bataklık gibi kullanılmayan alanlar hakkında bilgi edinilir. Tarımın türü ve tarım ürünleri de bu haritalarda gösterilir.
    10. Ekonomi Haritaları: Dünya'nın bütününün ya da bir bölümünün ekonomik özelliklerini gösteren haritalardır. Bu haritalar yardımıyla endüstri kuruluşlarının türü, sayısı, dağılışı, çalışanların sayısı hakkında bilgi edinilir.
    11. Hidrografya Haritaları : Bir bölgenin su potansiyeli (akarsular, göller, yeraltı suları, kaynaklar) hakkında bilgi veren haritalardır. Bu haritalar yardımıyla akarsuların drenaj tipi, akım miktarı, kanallar, göl sularının özellikleri, yeraltı sularının türü, kaynakların türü sayısı ve verimlilik derecesi hakkında bilgi edinilir.
    12. İzoterm Haritaları: Bir bölgede, eş sıcaklıktaki noktaları birleştiren eğriye izoterm denir. İzotermler yardımıyla çizilen izoterm haritalarından, bir bölgedeki sıcaklık dağılışı hakkında bilgi edinilir.
    Sıcaklık dağılışını daha iyi gösterebilmek için, bu haritalar sıcaklık basamaklarına uygun olarak renklendirilir. Sıcak yerler için kırmızının tonları soğuk yerler için mavinin tonları kullanılır.
    13. Jeomorfoloji Haritaları : Bir bölgedeki şekillenme süreci yani iç ve dış güçlerin etkisiyle oluşan yer şekilleri hakkında bilgi veren haritalardır. Bu haritalarda faylar, yamaçlar, vadi türleri, birikinti konileri, sekiler, ovalar ve daha bir çok yer şekli taranarak gösterilir. Yer şekillerinin kolay ayırt edilmesi amacıyla bu haritalar renklendirilir.
    14. Nüfus Haritaları : Dünya'nın bütününde ya da bir bölümündeki nüfusun dağılışı ve özellikleri hakkında bilgi veren haritalardır. Bu haritalarda nüfus dağılışı noktalama ile gösterilir. Nüfus yoğunluğu haritaları ise renklendirilir.
    15. Toprak Haritaları : Bir bölgenin toprak özellikleri ve dağılışları hakkında bilgi veren haritalardır. Bu haritalardan, yetiştirilecek ürünlerin belirlenmesi, buna bağlı olarak topraklardan daha iyi verim alınabilmesi gibi bir çok konuda yararlanılır.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Özel Harita Nedir

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.