Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Pamukkale Travenleri hakkında bilgiler nelerdir?

Bu soruya açıklama yazılmamış..

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-04-16 17:01:24

    Cevap : Traverten : Genellikle sıcak su kaynaklarının yakınında  ve kalsiyum karbonatlı suların yayılarak aktığı alanlarda, kirecin çökelmesi ile oluşan basamaklardır. En güzel örnekleri Denizli-Pamukkale’dedir.

    Traverten çok yönlü, çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan bir kayadır. Pamukkale termal kaynağını meydana getiren jeolojik olaylar geniş bir bölgeyi etkilemiştir. Bu bölgede sıcaklıklar 35-100 derece arasında değişen 17 sıcak su alanı bulunmaktadır. Pamukkale termal kaynağı, bölgesel potansiyel içindeki bir ünitedir. Kaynak, antik dönemlerden beri kullanılmaktadır. Termal su kaynaktan çıktıktan sonra, 320 m uzunluğunda bir kanal ile traverten başına gelmekte ve buradan, 60-70 m lik kısmı çökelmenin olduğu traverten katkatlarına dökülmekte ve ortalama 240-300 m yol katetmektedir. Katkat havuzcuklarında ve katkat seddelerinde, çökelmekte olan kalsiyum karbonat, başlangıçta yumuşak bir jel halindedir. Zaman içinde sertleşmekte ve traverten olmaktadır. Ancak ziyaretçiler tarafından katkatlar üzerinde gezilmesi ve oynanması, henüz yumuşacık haldeki kalsiyum karbonatların ezilmesine, dağılmasına neden olmaktadır.

    Termal kaynak suyu, normal şartlara dönüşmeye ve traverten oluşumuna neden olmaktadır. Termal sudaki kalsiyum bikarbonatın aşırı miktarda bulunması ve suyun yüzeye çıkışı sonucu karbondioksit açığa çıkmakta ve kalsiyum karbonat çökmektedir.

    Beyazlığın oluşumunda, hava şartları, ısı kaybı, akışın yayılımı ve süresi etkilidir. Çökelme, termal sudaki karbondioksitin havadaki karbondioksit dengeye gelinceye kadar devam etmektedir. Yerinde yapılan analizlerde, kaynak başındaki suyun karbondioksit miktarı ortalama 725mg/1 iken, suyun travertenleri terk ettiğinde bu miktar 145 mg/1’ye düşmektedir. Keza kalsiyumbikarbonat da benzer şekilde 1200 mg/1’den 400 m/1’ye düşmektedir. Ve de Ca 576/8 mg/l düşmektedir. Bu analiz sonucuna göre, 1 lt sudan, traverten üzerine 499.9 mg CaCO3 çökelmektedir. Bu miktar, 1 1/sn su için günde 43191 gr. çökelme demektir.

    Ortalama yoğunluğu 1.48 g/cm3 alan kaplar. Suyun ortalama debisi 466.21/sn olduğuna göre 13584 m2 alan beyazlatılabilecektir. Pratikte bu şartları yerine getirmek güçtür. Ancak bu teorik yaklaşıma göre yılda 1 mm kalınlığında 4.9 km2 alan beyazlatılabilir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-04-16 17:01:57

    Cevap : Pamukkale travertenlerinin nasıl oluştuğu hakkında kısa bilgi Pamukkale Travertenleri Nasıl Oluşmuştur Pek çoğumuz Pamukkale travertenlerinin bir şaheser olduğunu düşünür ve nasıl bu hale geldiğini merak etmektedir. İşte en önemli turizm mekanlarımızdan olan Pamukkale’nin oluşum nedenlerini bu yazımızda bulabilirsiniz. Travertenlerimiz kayaların çökmesiyle meydana gelmiştir. Pamukkale’de sıcak sular bu traverten yataklarına doğru uzanmaktadır. Ayrıca ulaşan sıcak sular kayaların çökmesine sebep olur. Bu sular 365 derece ve içinde bolca kalsiyum ile karbonhidrat bulunmaktadır. Su çıktığında havayla iletişimi geçtiği için karbondioksit ve karbonmonoksit uçar. Bunların uçmasıyla travertenler üzerinde kalsiyum karbonat birikir. Bunlar beyazdır ve zamanla sertleşmiş ve kayalaşmıştır. Sonucunda katlar halinde travertenler meydana gelmiştir. Buralara belli vakitlerde oluşumunu muhafaza etmesi için termal su gönderilir. Zamanlamanın nedeni suyun çok verilmesi durumunda yosun oluşur. Bu oluşumun olmaması için belli aralıklarda su verilir. Bu travertenlerin beyaz olmasındaki havanın temiz olmasının da büyük katkısı vardır. Çünkü hava karbon dioksit ve monoksit bakımından zengindir. Pamukkale, ülkemizin turizmine önemli faydalar sağlar. Her sene burada pek çok yerli ve yabancı turist ağırlarız. Buraları doğa aktivistleri ve doğa fotoğrafçıları sık sık ziyaret eder. Maalesef turistlerin ziyareti ile buralara basması sonucunda zenginliğimiz zarar görmektedir. UNESCO, Pamukkale’yi dünya mirası olarak kabul etmiştir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.