Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Panel konuşma metni örneği

Panel konuşma metni örneği sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    fatoş

    • 2022-05-09 16:19:23

    Cevap : Bir konunun, karara varmaktan çok, çeşitli yönlerden aydınlatılması için, küçük bir topluluk önünde, bir sohbet havası içinde tartışılmasına panel denir.

    Panele politika dilince yuvarlak masa konferansı da denilmektedir. Panelde konuşmacı sayısı iki ise buna diyalog denir.

    Panelin Özellikleri
    Paneli bir başkan yönetir.
    Tartışmacı üyelerin sayısı en az 3, en fazla 6 olabilir.
    Bunların her biri ayrı bir meslek kolundan seçilmelidir.
    Böylece konunun belli bir çerçeve içinde sıkışıp kalması önlenmiş olur.
    Konu değişik yönlerden işlenir.
    Panel tartışmaları küçük bir salonda, küçük bir dinleyici topluluğu önünde, mikrofonsuz olarak yapılır.
    Panel başkanı ortada olmak üzere, üyeler bir masa etrafında otururlar.
    Panelden önce başkan ve üyeler toplanarak tartışma kurallarını belirlerler.
    Panel başkanı, önce tartışmacı üyeleri dinleyenlere tanıtır.
    Ele alınan konunun anahatlarını ortaya koyar.
    Panel sonunda forum yapılıp yapılmayacağını açıklar.
    Panel resmiyetten uzak samimî bir sohbet havası içinde sürdürülür.
    Başkan, konuşmaların sırasını ve süresini düzenler. Açıklanması gereken konularla ilgili sorular sorar.
    Panelin sonunda, dinleyiciler, panel üyelerine soru sorma imkânına sahiptirler.
    Panel sonunda tartışma, dinleyicilere de geçerse tartışma forum halini alır.


    Panel Metni Örneği :

    KONU : TELEVİZYONUN TÜRK AİLESİNE ETKİLERİ

    GRUP ÜYELERİ:
    Belgin ÖZKÖK (Elektrik Y. Müh. ) - Lider Zülal PİLTEN (Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı) - KonuşmacıAyşegül ESENER (Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı) - Konuşmacı / SekreterMacide ÜNSAL (Ekonomist) - KonuşmacıMuhammed Zeki MERT (Hukuk Müşaviri) - Konuşmacı

    PANEL ÖZETİ:
    1. Konunun ve Grup Üyelerinin Takdimi / Ana Giriş : Panelimizin konusu " Televizyonun Türk Ailesine Etkileri";.

    Neden bu konuyu seçtik ?
    Çünkü TV bir kitle iletişim aracı olarak toplumumuzda büyük ilgi görüyor. Beşinci Beş Yıllık Kalkınma Planı'na göre 1984'te yurt sathının ve nüfusun 80'ni TV verici alanına sokulmuş durumda, 1989'da bu oran 96'ya çıkarılacak. TV'nin yarar ve zararları toplumumuzda tartışılan güncel konulardan biri. Bu bakımdan panelin ilginizi çekeceği ve yararlı olacağı düşüncesindeyiz. Evet, evin baş köşesine, en itibarlı yerine oturttuğumuz TV'nin eğlence, haber ve eğitim programlarının yarar ve zararlarını belirtirken konuşmacı arkadaşlarımdan bilhassa kişisel değer yargılarını da serbestçe belirtmelerini rica edeceğim. Sözü uzatmadan Sn. PİLTEN'e vereyim ve kendisinden "TV'nin çocuklar üzerindeki etkilerini" belirtmesini isteyeyim.

    Z.PİLTEN - Teşekkürler.
    Fazla TV izleyen çocukların çevre - mekan ilişkilerini iyi kuramayan, edilgen ve de en önemlisi imgelerle düşünmeyi bilemeyen ve yaratıcı olamayan çocuklar olduğu varsayılıyor. Bunun başlıca nedeni, TV ile imgelerin, biçimlerin çocuğa hazır olarak verilmesinden kaynaklanıyor. Sürekli ve art arda önünde imgeler ve resimler değişen çocuk, bunlar arsındaki ilişkileri tam olarak kavrayamaz, yalnızca görür, algılamaya, imgeler kurmaya vakit bulamadan seyreder ve edilgenliğe itilir. Yapılan araştırmalar sonucu elde edilen bulgular TV izlemenin çocuklar üzerinde saldırganlığı artırıcı etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Vurdulu-kırdılı, kavgalı-dövüşlü, öldürmeli filmlerin çocukları daha saldırgan yaptığı, birçok deneysel araştırma ile gösterilmiştir.

    Başkan - Sn. Pilten, çocukların TV izleme düşkünlükleri ile ilgili veriler var mı? Vakitlerinin ne kadarını TV'ye ayırıyorlar?

    Z.PİLTEN - Evet, çocukların 3 - 7 yaş grubunda haftada 26 saat TV izledikleri belirlenmiş. Bu demek oluyor ki liseden mezun oluncaya kadar 15 bin saat TV izliyorlar. Bir diğer deyişle, okulda geçirdiğinden 3000 saat daha fazla. Başkan - Bu sayısal veriler, TV'nin çocuk eğitimi ve gelişmesinde ne derece önemli rol olduğunu ya da olabileceğini gösteriyor. Çocukluk döneminin kişilik oluşumundaki önemi çok fazla. Bu nedenle TV'nin en fazla çocuklar üzerinde etkili olması normal.

    Z.PİLTEN - Ayrıca TV'deki yiyecek reklamlarının yaklaşık 4'ünün gereksiz besinlere ayrılmış olduğu düşünülürse, TV'nin ne ölçüde dengesiz beslenmeye yol açtığı kestirilebilir. Araştırmalar, Türkiye'de annelerin 95'inin çocuklarını TV'de reklam edilen gıda maddelerinin aldıklarını ortaya koymuştur. TV ruhsal ve bedensel rahatsızlıklara, uykusuzluk ve TV epilepsisine yol açabiliyor. Her çocuk gelişim düzeyi, kendi kişiliği ( özel tercihleri ve tepkileri) doğrultusunda ve yetiştiği aile ortamının niteliğine bağlı olarak TV'den etkilenmektedir.

    TV'nin yararlarına gelince;
    - Çocukları eve bağlayarak ailede ortak ilgiler yaratması, aile mutluluğunu gerçekleştirir.
    - Çocuğun kültürünü geliştirir.- Çocukların ilgilerini ve yaşam alanlarını genişletir.
    - Çocukların estetik zevklerini geliştirir, rol alma ve taklit yoluyla kahramanlarla özdeşleşir bu da kişilik gelişmesini etkiler.
    - Toplumsal yapı ve yaşamsal biçimler hakkında bilgi edinir.

    Başkan - Çocukların TV'deki yabancı kahramanları taklit etmeleri, onlarla özdeşleşmelerinin daima yararlı olduğu söylenebilir mi? RED KIT gibi dizilerin çocuklara olumlu davranış modelleri sunduğunu iddia etmek mümkün müdür?

    Z.PİLTEN - Her dizi film için değil tabii.

    Başkan - TV'nin çocuklar üzerindeki etkilerini gördük. Diğer aile bireyleri üzerindeki etkilerini de Sn. A. ESENER'den dinleyelim.

    A.ESENER - TV günlük yaşamın büyük bir kısmını dolduruyor. Aile üyeleri arasında özellikle TV'ye bağımlılıktan uzaklaşmalar söz konusu oluyor. Paylaştıkları ortak şey TV. Bunun yanı sıra TV özellikle kırsal kesimdeki insanlarımızı kendilerinin dışındaki bir dünyadan haberdar ediyor. Yetişkinlerin bilgi, görgü, tutumlarını değiştirmek ve genel kültürlerini artırmak hususunda yararı, etkileri oluyor. Bu arada Batı'nın kültürünün TV aracılığıyla taşınması söz konusu. Bazı dizilerde sergilenen olaylar, erkek - kadın ilişkileri, toplum ve aile yapıları, dünya görüşleri giysileri, davranış modelleri etkili oluyor. Böylece bu durum kültür değişmelerine neden oluyor.

    Başkan - Batı kültürünün TV gibi etkin bir araç sayesinde Türk aile yapısında bazı olumsuz ya da olumlu etkiler yapabildiğini ya da yapabileceğini belirtiyorsunuz. Peki boş zamanların değerlendirilmesi açısından TV neler sağlıyor?

    A.ESENER - Eğlence gereksinimi sağlaması, kültürlenmeye katkıda bulunması söz konusu. TV'nin kullanımından kaynaklanan uykusuzluk vb. rahatsızlıkları daha önce belirtmiştik....

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.