Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

) Parodi ,pastiş,montaj,letamotif, bunları kısaca acıklaya bilirmisiniz?

Bu soruya açıklama yazılmamış..
12. Sınıf

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    mountaingoat

    • 2021-03-06 07:11:29

    Cevap : Parodi: 
    Ciddi sayılan bir eserin bir bölümü veya bütününü alaya alarak, biçimini bozmadan ona bambaşka bir özellik vererek biçimle öz arasındaki bu ayrılıktan gülünç etki yaratan bir oyun türü.Çoğunlukla edebiyat alanında kullanılmasına rağmen, başta sinema olmak üzere birçok farklı sanat dalında örnekleriyle karşılaşılmıştır.

    Bu sanatı Türkiye'den örneklemek gerekirse; "Turist Ömer Uzay Yolunda" filmi ve Monus ' Parodi ' şarkısı gösterilebilir.

    Sahne sanatlarında ise orta oyunu veya her gün güncellenen veya güncellenebilinen kabare türü oyunlarda var olan sanattır.

    Pastiş:
    Pastiş; bir yazarın dil ve anlatım özelliklerine, düşüncelerine öykünme, o yolda yazma anlamına gelir.

    Pastişte amaç, genellikle öykünen yazarı ya da bir yapıtını alaya almaktır. Divan edebiyatındaki nazireler pastiş sayılamaz. Tehzillere, tutulan yol aynı olmakla birlikte, daha çok yergi alanına girer.

    Fazıl Ahmet Aykaç‘ın ünlü şairlerin söyleyişine öykünerek “Onlar Gibi” üst başlığıyla yazdığı şiirler pastiş’e örnek gösterilebilir.

    Ayrıca pastişte bir yapıtın bütününe ya da bir bölümüne öykünme söz konusu değildir. Tek dizelik, birkaç cümlelik pastişler de olabilir.

    Örnekse, Salah Bir­sel‘in bir şiirindeki (Göl Saatleri),

    Kuğular geldi ederek ikindiyi ilan

    dizesi, Ahmet Haşim’in,

    Altın kulelerden yine kuşlar
    Tekrarını eder ömrün ilan

    dizelerinin pastiş’ idir.

    Pastiş karşılığı Türk Dil Kurumu’nca “benzek” sözcüğü önerilmişse (Yazım Terimleri Sözlüğü) de pastişle nazire bir tutulduğu için bu öneri benimsenemez.

    Montaj (Kurgu):
    Bir filmin parçalarını ve ses bandını, bir hikâyeyi mantıki ve uyumlu bir şekilde anlatabileceği bir sıralamaya koymak. İşlem basamakları şöyledir: Kaba kurgu (ROUGH CUT)- seçilen parçaların ilk mantıksal sıralanması; İnce kurgu (FINE CUT)- üzerinde daha ayrıntılı çalışılmış versiyon; Son kurgu (FINAL CUT)- negatifin buna göre kesileceği son şekil.

    Leitmotiv:
    Leitmotiv, edebiyata müzik alanından geçen bir kavram. Esası, bir müzik parçasının tekrarlanan nakaratıdır. Edebiyatta, özellikle roman sanatında rağbet gören teknik bir unsurdur. Romanın değişik bölümlerinde, çeşitli nedenlerle- vesilelerle tekrarlanan ifade kalıbıdır. Peyami Safa'nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu'nda Nüzhet'in kahkaları, Yalnızız romanında "çay iç" cümlesi, Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar romanında Olric'in "efendim" ifadesi, Turgut'un "bat dünya bat" sözü birer leitmotiv örnekleridir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.