Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Partenogenez nedir?

Partenogenez nedir? sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    BİLGİNİN IŞIĞI

    • 2022-02-17 18:29:20

    Cevap : Partenogenez nedir?

    Partenogenez ya da döllenmesiz üreme olarak bilinir.
    Gerek bitkilerde, gerek hayvanlarda döllenmemiş bir dişi gametin gelişip yeni bir birey meydana getirmesine denir.
    Bu açıdan partenogenez ile daldırma, çelik ya da tomurcukla üreme gibi doğrudan doğruya üremeleri birbirine karıştırmamak gerekir. Çünkü bu çeşit üremelerde döllenme yoktur, ancak başlangıç hücresi diğer somatik sağlayan hücreler cinsel üreme hücreleri (dişi ve erkek gamet) değildir.


    Eşeyli veya eşeysiz gerçekleşen üremeler türlerin özel durumlarına göre farklılık gösterebilir. Eşeysiz üremelerde hücreye veya döllenmeye ihtiyaç duyulmadan üreme gerçekleşir. Eşeyli üremede ise döllenme ve hücrelere gerek duyulur. Kimi canlılarda ise üreme hücresi oluşabilir ancak döllenme olmadan gelişip bireye dönüşür. Eşeyli üremedeki bu farklı duruma partenogenez adı verilir.

    Partenogenezin de birçok çeşidi vardır. En katkısız partenogenez, erkeği olmayan türlerde (daphnia) ya da çok az erkeği bulunan türlerde (phasma) görülen partenogenezdir. Partenogenezin en çok görülen biçimlerinden biri mevsimlik olanıdır. Asma biti başta olmak üzere birtakım bitkileri yazın çiftleşmezler, dişiler doğrudan doğruya yumurtlar ve bunlardan yeni yavrular oluşur, ama kışa dayanıklı yumurtalar yumurtlamak için sonbaharda çiftleşirler. Arılarda (bal arısı) ana arı ilk çiftleşme uçuşunda edinip sperma kesesinde biriktirdiği erkek gametlerle kendi yumurtalarını döllendirerek peteklere bırakır ve yıllarca (en çok beş yıl) bunlardan dişi olan işçi arılar doğar. Arada bir döllemediği yumurtalardan erkek arılar oluşur. Sperma kesesinde hiç sperma kalmadığı zaman yumurtladıklarındaysa hep erkek arılar doğar. O zaman arıcılar bu yaşlı arıları yakalayıp kovandan atarlar.

    Partenogenez üremeye biyoloji derslerinde daha çok arılar örnek verilir. Fakat bu üreme şekli sadece arılara özel değildir. Balık, kurbağa, sürüngenlerin bazıları, çeşitli kuş türlerinde partenogenez üreme şekli görülebilir.
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.