Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 3 yıl önce
  • 2 Cevap

Patrimonyal Devlet nedir ?

Bu soruya açıklama yazılmamış..

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-07-06 05:20:43

    Cevap : Patrimonyal Devlet Kısaca:
    iktidarın babadan oğula geçtiği, ataerkil bir yönetim biçimi. bu tip yönetim biçimlerinde, toplum otoriteyi temsil eden figürün etrafında toplanmış ve halk kendisini otoriteye ait saymaktadır. örneğin yine bizde "ata", dolayısıyla "baba" kurtarıcı, kahraman sayılmaktadır ve bu devlet biçimi tam anlamıyla "devlet baba"dır.

    örneğin bu tip devletlerde; islami siyasal muhayyile'de, zorbalığın tersi, ozgurluk değil, adalettir. muhalefetin -ne kadar etkin olabileceği tartışılır- parolası, demokrasi değil, etiktir. bir bakıma bu yoldan çıkarak siyasal islamın etkin olduğu (seriat'ın hükmettiği) ülkelerde görünenen (bir çok zaman birçoğumuzun anlamlandıramadığı) demokrasi/özgürlük talebinin zayıflığını bu şekilde açıklamak gerekir; diktatörlüğe (padisşah/kral/otorite) boyun eğmek yoktur çünkü talep başkadır. mahremiyete, aile halkının, evin, namusun alanına saygı talebi her şeyden önce gelir; adalet talebi bunu izler, "iyi egemen".. özgürlük, siyaset alanı içinde değil, aile alanı, mahremiyet alanı içinde talep edilir. siyaset alanında beklenen değer adalettir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Aydın U1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-07-06 05:20:04

    Cevap : Max Weber’in otorite tiplerinde geleneksel hakimiyet (domination) veya daha dar anlamda geleneksel otorite (Herrschaft) biçiminin modernlik öncesi dönemlerde, daha çok ” Doğu Toplumlarında” görülen biçimine verdiği addır.

    Bu anlamda Patrimonyalizm, geleneksel otoritenin spesifik bir formudur. Ancak bu özel hakimiyet tipini belirli bir zaman diliminde ve muayyen bir yerde hüküm sürek otorite şekli olarak tanımlama yerine, dinamik süreç içerisinde ve mekana kayıtlı kalmadan incelemek gerekmektedir. Çünkü Patrimonyalizm diye adlandırılan otorite tipi ampirik olmaktan ve özgül bir durumu nitelendirmekten çok, teorik bir güncellemedir.

    Patrimonyalizm, otoritenin tek kaynağının geleneksel olduğu geleneksel otorite ile, büyük oradan hısımlık ve geleneksel doğal rehberin-şefin otoritesi anlamındaki patriarkal otorite arasında salınıp duran bir otorite tipidir. Yani bu otorite tipi bir bakıma geleneğin hakim olduğu uçtan başlayıp gelişim süreci içerisinde kişiselliğin ve keyfiliğin hakim olduğu uç istikametinde değişir.

    Bu değişim Weber’in tüm otorite tipleri için geçerli bir kararsızlık sunar. Weber ”aynı tarihsel oldu bir yönü ile feodal, bir başka yönü ile patrimonyal bir diğer yönü ile bürokratik, bir başka yönü ile de karizmatik olabilir. Sosyolog bu kavramlara kesin anlamlar kazandırabilmek için paralel eylem biçimleri ile ilgili saf ideal-tipler yaratmak zorundadır…” demiştir.

    Ancak yukarıda değinilen durumdan ötürü ampirik realitenin bu tiplerden herhangi birine tıpatıp uymasına çok ender olarak rastlanır, belki de hiç rastlanmaz. Weber’in ifade ettiği şeyli ile söylemek gerekirse, geleneklerin mutlak hakimiyeti ile mutlak kişisel keyfi idare tarihte tam anlamıyla yaşnmamış olsa da gelenekselliğin ve kişiselliğin değişen oranlarını, tonlarını ve karışımlarını geçmişte bulmak mümkündür. Bir yönetim biçimine patrimonyal denmesinin nedeni, ülkenin üzerinde yaşayan insanlar dahil, bütünü ile liderin malvarlığı olarak düşünülmesidir.

    Böylece ortaya çıkan idare örgütü yahut bürokrasi, milletin ortak faliyetlerin yürütlmesi için siyasal bakımdan örgütlenmesi sonucu doğmuş olmayıp, liderin kişisel yönetim aracıdır. Bu yüzden patrimonyal bürokraside, otoriteyi kullanan üst ile astı arasındaki ilişkinin kişisellik yönü çok ağır basar. Ast-Üst ilişkileri kesin olarak çizilmiş biçimsel bir görev anlayışından çok, astın üste, sınırsız bağlılığı üzerine oturtulduğu için, kişisel ilişkiler özellikle önem kazanır.
    Aydın U1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz







    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.