Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Pelvis nedir

Pelvis nedir

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Mehmet Akbaba

    • 2020-05-25 14:13:51

    Cevap : Pelvis (Leğen Kemiği), yanlarda ve önde iki kalça kemiği, arkada sakral kemik ve koksigeal kemiğin birleşmesiyle meydana gelir. Önde ve yanlarda kalça kemikleri, arkada sacrum ve coccyx'den oluşan leğen şeklindeki yapıdır. Ayrıca böbrek ve üreterin üst ucunda da pelvis adı verilen yapılar vardır bazen de kalikslerin uzun olması nedeniyle tümüyle böbrek dışındadır bu duruma ekstrarenal pelvis denir.

    pelvis

    Pelvis’i halk dilinde tanımlayacak olursak diğer adı leğendir, leğen kemiğidir. Pelvis omurgamız ile kalça bölgemiz arasıda bulunup etrafı kemiklerden oluşmuş bir şekilde kaplı olduğundan pelvis (leğen) adını almıştır. Pelvis de büyük pelvis ve küçük pelvis olarak ikiye ayrılmaktadır. İki leğeni ayıran bir sınır bulunmaktadır. Leğenleri birbirinden ayıran sınırlara baktığımız zaman;

    Omurlar arasındaki çıkıntılar
    Kalça bölgesinin yan tarafındaki terminal çizgiler
    Pubis simfizinin üst kenarıdır.

    Leğen boyutları bireylerin yaşlarına, cinsiyetlerine göre değişebilmektedir. Fakat normal hali yatay düzlemle 60 derecelik bir açı yapacak şekilde durmaktadır.

    Büyük pelvis kalça çukurları ve sakrum’un yan parçalarının terminal çizgi üzerinde kalan bölümleri arasındaki bölgedir. Küçük leğen ise büyük pelvisin geri kalan boşluğuna denmektedir. Bu arada küçük pelvisin diğer adı da yalnız leğendir.

    Pelviste üretra, rektum ve vajinanın geçebilmesi için delikler bulunmaktadır. Bunların nedeni doğum sırasında hamile bireylerin zarar görmemesidir. Doğum sırasında bebeğin vücut ya da baş kısmı annenin pelvis kısmından büyük olduğu zaman bebeğin doğmasında anne ya da bebek zarar görecek durumda kalacaktır. Bu yüzden pelviste delikler bulunmaktadır. Bunlara rağmen bebek doğal yollarla doğurulamıyorsa sezaryen doluyla doğabilir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.