Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Plastik gibi organik bileşik olup kanser yapan günlük şeylere örnek verebilir misiniz?

Diğer sitelerde günlük hayat değil kimyasal formüller ve latince isimler verilmiş bana yardımcı olabilir misiniz?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Beste

    • 2015-04-15 11:59:38

    Cevap : Formaldehitler ve formaldehit vericiler 
    Formaldehitler ve formaldehit vericiler koruyucu olarak kullanılmaktadır. Mukozayı tahriş eder ve alerjilere neden olur. Cildi hızla yaşlandırır. Kansere neden olma riski yüksektir.
    Halojenli organik bileşikler brom iyot ve klor içeren binlerce maddenin oluşturduğu bir gruptur. Çoğu alerjiye bazıları kansere neden olmaktadır. Bu maddelerin hepsi çevrede birikir toprağı ve suyu kirletir.

    Triclosan
    Klorlu organik bileşiktir. Deodorantlarda duş jellerinde diş macunlarında losyonlarda kremlerde ve daha pek çok üründe kullanılmaktadır. Dioksin de içerebilmektedir. Dioksin vücutta birikmekte az miktarı bile klor aknesi oluşumuna neden olabilmektedir. Kansere neden olma riski yüksektir.

    Aromatik aminler
    Azo boyalarının yapı taşlarıdır. Hayvanlar üzerinde yapılan testler bazılarının kansere neden olduğunu ortaya koymuştur. Avrupa Birliği 22 aromatik aminin tekstil boyalarında kullanılmasını yasaklamıştır. Bazı Saç boyalarında da aromatik aminler bulunduğu görülmektedir. Kimyasal boyalar yerine doğal saç Boyaları tercih edilmelidir. 

    Akrilamid
    Nişasta içeren besinlerin kızartılması sırasında oluşan zehirli bir maddedir. Hayvanlar üzerinde yapılan testlerde embriyoya zarar verdiği ve kansere neden olduğu kanıtlanmıştır. Güncel tahminlere göre yetişkin bir insan kg. başına günde ortalama 05-1.0 mikrogram akrilamid almaktadır. Patates kızartmaları ve kızarmış ekmek önemli miktarda akrilamid içermektedir.

    Dezenfeksiyon yan ürünleri
    Yerel veya bölgesel su arıtma tesislerindeki dezenfeksiyon süreçleri sırasında bir dezenfektan (tipik olarak klor veya kloramin) doğal olarak oluşan organik maddeyle etkileşim kurduğunda düşük seviyede yan ürün oluşabilir. Bu bileşiklere dezenfeksiyon yan ürünleri adı verilmektedir. 
    Bu bileşiklerden bazılarının kanserojen olduğundan şüphe edilmektedir ve denetleme kurumları için artan bir kaygı teşkil etmektedirler. Farklı dezenfektan yan ürünler aktif karbonla çeşitli başarı düzeylerinde azaltılabilir 
    Kursun suda nadiren doğal olarak bulunmaktadır ancak içme suyuna kursun borulardan veya kursun içeren kaynaklardan girebilir. Düşük seviyelerde bile kursun zehirlenmesi – özellikle çocuklarda – zihinsel geriliklere okuma ve öğrenme bozukluklarına duyma zorluğu düşük dikkat aralığı hiperaktivite ve diğer davranış problemlerine neden olmaktadır. Kursun pH’ye bağlı olarak suda farklı şekillerde bulunabilir. Cıva doğal birikmelerin erozyonundan rafineriler ve fabrikalardan tahliyeden ve yer dolguları ile çiftliklerden çeşitli kaçaklardan çıkarak suya karışmaktadır. Böbrek hasarına neden olabilir. 

    Asbest suya doğal yığınlardan veya cam ya da elektronik fabrikalarının atıklarından çıkan sızıntılardan karışabilir. Kronik maruz kalma ciltte hasar dolaşım sistemi problemleri ve artan kanser riski oluşturmaktadır.

    Böcek ilaçları ve böcek ilacı yan ürünleri
    Yer altı suları ve yüzey sularının böcek ilaçlarıyla kirlenmesi özellikle tarımsal bölgelerde artan bir kaygıdır. İçme suyunun böcek ilaçlarıyla kirlenmesi yaygın gözükmese de araştırmalar bu tür kirlenmenin de meydana geldiğini göstermektedir. İçme suyunun kirlenme seviyesi ve düşük seviyelerde böcek ilacı tüketilmesinin sağlığa etkileri henüz bilinmemektedir. 

    Radyonüklidler
    Radyonüklidler sağlığa zararlı radyoaktif kirletici maddelerdir. Radon tatsız kokusuz veya renksiz doğal olarak meydana gelen radyoaktif bir gazdır. Radon uranyumun dogal bölünmesiyle oluşur ve uranyum granit killi sist fosfat ve zift içeren topraklar ve kayalarda bulunur. 
    Pek çok radon toprak ve kayadan çıkmaktadır ve atmosfere zararsız bir şekilde yayılmaktadır. Ancak radon kuyular gibi yer altı kaynaklarında çözünebilir ve birikebilir Radonla kirlenmiş içme suyu mide kanseri riskini arttırabilir.

    Uçucu Organik Bileşikler (UOB’ler) 
    UOB’ler yer altı suyuna karışan ve kimyasal plastik veya petrol tesislerinden yer dolgularından kuru temizlemecilerden veya benzin muhafaza depolarından atik su olarak göl ve ırmaklara tahliye edilen bir grup organik kimyasaldır. Karaciğer problemlerine anemiye böbrek ve dalak hasarına veya kanser riskinin artmasına neden olabilirler. 

    Benzen Karbon Tetraklorid p-Diklorobenzen 12-Dikloro Etan 11-Dikloroetilen Tetrakloroetilen 111- Trikloroetan Trikloroetilen Vinil klorid ve ksilenler Vinil klorid içme suyu borularının yapımında sıklıkla kullanılan bir malzeme olan polivinil klorid (PVC) yapımında kullanılan bir gazdır. 1970′lerin ortalarında vinil kloridin kansere neden olabileceği belirlenmiştir. Bunun öncesinde PVC borular içme suyunu kirletebilecek kadar yüksek seviyede vinil klorid kalıntıları bulunduruyordu.

    PVC boru imalat yöntemleri plastikteki vinil kloridi önemli ölçüde azaltacak şekilde değiştirilmiş olmasına karşın eski borulardan hala kullanımda olanlar vardır ve içme suyunun vinil klorid kirlenmesi hala görülebilmektedir. 

    Partiküller
    Partiküller suda asili küçük parçacıklardır görülebilir veya görülmeyen toz pas veya diğer malzemeler olabilir. Bunlar suyunuzun tat koku veya berraklığını etkileyebilir. 

    Mikroorganizmalar
    Mikroorganizmalar koli ve roto virüs gibi insan sağlığına risk teşkil eden binlerce bakteri protozoan ve virüsleri tanımlayan genel bir terimdir.

    HIDROKARBONLAR 
    Hidrokarbon sadece karbon ve hidrojen CxHy atomlarından oluşan kimyasal bileşiklerin genel adıdır. Örneğin metan bir karbon ve dört hidrojen atomundan oluşan bir hidrokarbondur. Hidrokarbonlar çok çeşitlidir. Birçok üyesi endüstriyel bakımdan önemlidir. Örneğin metan tabii gazların temel maddesidir. Benzin hidrokarbonlar karışımı olduğu gibi benzen naftalin ve asetilen de birer hidrokarbondur. Hidrokarbonlar teorik bakımdan da önemlidir. Çünkü organik bileşiklerin birçok sınıfının sistematik olarak adlandırılmasında hidrokarbonların adlandırılması esastır.

    Hidrokarbon Tipleri Hidrokarbonlar yapılarına bağlı olarak alifatik aromatik ve alisiklik bileşikler olarak tasnif edilebilir. Alifatik ve alisiklik bileşikler de doymuş ve doymamış olarak sınıfandırılır. Doymuş hidrokarbon hidrojen atomlarının bağlı olduğu düz veya dallanmış karbon zincirlerinden meydana gelmiştir.

    ALİFATİK Hidrokarbonlar
    · Petrol eter 
    · Nafta 
    · Varnish makers and painter`s naphta (vernikci ve boyaci naftasi) 
    · Rubber solvent (lastik cozucu) 
    · Stoddard solvent 
    · Benzin 
    · Kerosen 
    · Fuel oil 
    · Lubricating oils (yağlama yağı)
    mümkün olan en çok hidrojen ihtiva eder ve karbonlar birbirlerine bir elektron çiftinin meydana getirdiği tek elektron bağı ile bağlıdırlar. Doymamış hidrokarbonlarda ise karbonlar birbirlerine çift veya üç bağ ile bağlanmışlardır. Alifatik hidrokarbonlar 

    ALİFATİK Hidrokarbonlar
    · Paraffin wax (parafin) 
    · Asfalt 
    · Butadien 
    · Butan 
    · Etan 
    · Heksan 
    · Metan 
    · Propan 
    · Mineral seal oil (maden sızdırmazlık yağı) 

    ALİFATİK Hidrokarbonlar Kullanım Alanları
    · Benzin 
    · Fuel oil 
    · Jet yakıtı 
    · Gaz yağı 
    · Tüp gaz 
    · Isıtma ve soğutmada 
    · Bebek ve güneş yağı 
    · Tiner 
    · Vernik 
    · Boya sanayi 
    · Kuru temizleme 
    · Sıvı mobilya cilasi 
    · Çakmak gazı 
    · Lamba yağı 

    AROMATİK Hidrokarbonlar
    · Benzen 
    · Paradikloro benzen 
    · Toluen 
    · Ksilen 

    AROMATİK HidrokarbonlarKullanım Alanları 
    · Güve kovucu 
    · Tuvalet koku giderici 
    · Yapıştırıcılar 
    · Boya sanayi 
    · Reçine 
    · Patlayıcılar 
    · Vernik 
    · Tiner 

    HALOJENLİ (KLORLU) Hidrokarbonlar 
    · Karbon tetraklorid 
    · Klorlu hidrokarbonlu insektisitler 
    · Kloroform 
    · Metil klorid 
    · Tetrakloroetilen 
    · Trikloroetilen 
    · Vinil klorid 

    HALOJENLİ Hidrokarbonlar Kullanım Alanları
    · İnsektisidler 
    · Reçine 
    · Mikroskop indeks sıvısı 
    · Vernik 
    · Buzdolabı gazı 
    · Leke çıkarıcı 
    · Kuru temizleme 
    · Yangın söndürücü 

    DİĞER Hidrokarbonlar 
    · Dizel benzin 
    · Dizel benzin egsoz gazları 
    · LPG 
    · Makine yağı 
    · Atık petrol yağları 
    · Polisiklik aromatik hk 
    · Polinükleer aromatikler 
    · Basınçlı boyalar 
    · Termoplastik yol boyaları 

    TİNER 
    · Sellülozik tiner: aseton- toluen-ksilen-keton-glikol 
    · Akrilik tiner: oto boyalarında kullanılır 
    · Sentetik tiner (white spirit): %30 aromatik+ %70 alifatik hk 
    · Rapid tiner: çok hızlı kuruyan. Metal aksam üzerine yapılan boyalarda kullanılır. Toluen içerir. 
    · Duvar boyalarında sentetik ahşap boyalarda ise sellülozik tiner kullanılır 
    Petrol doğada bulunan kompleks bir hidrokarbon karişimidir.Doğal gaz ve petrol birlikte hidrokarbon adi ile de bilinir. Hidrokarbon kati sivi ya da plastik halde bulunabilir. Sivi hidrokarbona ham petrol denir. Plastik hidrokarbon asfalt ve ilişkili maddeleri içerir. 

    PETROLÜN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ 
    Petrol bir hidrokarbon bileşimidir. Petrol açısından en önemli hidrokarbonlar 
    Parafin veya metan serisi (CnH2n+2) 
    Olefin (Naften) serisi serisi (CnH2n) 
    Aromat (CnH2n-6) serisi (Aromatikler) 
    Asetilen serisi (CnH2n-2) 

    PARAFİN SERİSİ (CnH2n+2) 
    Bütün hidrokarbon atomları birbirleri ile tek bağlarla bağlanmışlardır. Hidrojen atomları doymuş olduğundan parafin serisine doymuş hidrokarbon grubu da denilir. 
    5 Karbona kadar olanlar doğal gaz 
    5-17 Karbonlu olanlar sıvı (benzin gazyağı mazot) 
    17-22 Karbonlu olanlar yarı katı (makina yağları jölemsi petrol ürünleri) 
    23 ve daha fazla Karbonlu olanlar katıdır (parafin asfalt zift) 

    OLEFİN (NAFTEN) SERİSİ (CnH2n) 
    Parafinlere göre iki hidrojen atomu ek------. Bu nedenle herhangi iki Karbon atomu birbirlerine çift bağla bağlanmışlardır. 
    Hidrojen eksikliği ve çift bağı bulunduğu için doymamış hidrokarbon grubuna dahildirler. 
    Doymamış oldukları için kolayca kimyasal reaksiyonlara girerler bu nedenle de petrol içerisinde seyrek bulunurlar. 

    AROMATLAR SERİSİ (CnH2n-6) 
    Doymamış hidrokarbon grubuna dahildir. 
    Çok ağır kokuları vardır 
    Bazen renksiz ve uçucu sıvı halinde bulunurlar 

    ASETİLEN SERİSİ (C2H2n-2) 
    Doymamış hidrokarbon grubuna dahildir. 
    Doğada az bulunurlar. 


    Diğer Cevaplara Gözat
    Plastik gibi organik bileşik olup kanser yapan günlük şeylere örn...

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-04-15 11:58:54

    Cevap : Herkesin bildiği kansere sebep olan çok fazla şey vardır. Örneğin cep telefonları, baz istasyonları, organik olmayan sera ürünleri, kışın yakılan ve etrafa yayılan yakıt külleri ve artıkları, su kirliliği,zararlı güneş ışınları vs. Ya bilmediklerimiz ve her gün maruz kaldıklarımız? Evinizde otururken açık olan elektrik lambası bile kansere sebep olan etkenlerden biridir. Cilt kanserine sebep olduğu çalışmalarla ispatlanmıştır. Ama bunun için önlen almak gerekirse aklımıza sanırım bir şey gelmeyecektir. Her gün saatlerce izlediğimiz televizyonlarımız, kızarmış yağlar ,kullandığımız sabun ve şampuanlar, giydiğimiz kalitesiz t-shirtler, kokulu nesneler, oda parfümleri, boyalı gıdalar, günlük kullandığımız kalemlerin mürekkepleri gibi hayatımızın içinde olan ve çoğumuzun bilmediği bu şeylerde sağlığımızı tehdit edenler arasındadır. Alkol kullanımı da kansere sebep olmaktadır. Bu kişilerce pek önemsenmez fakat kanser vakalarının %3 ü alkol yüzünden olmaktadır. Güneş altında uzun süre , tehlikeli saatlerde yani güneşin dik açı ile dünyamıza geldiği zamanlar dışarıda olamak, bazı virüsleri hava kirliliği, benzin. katran ve buna benzer yaşantımızın içinde olan buna benzer kimyasallar da etkili bir şekilde kanser riski taşıyan etmenlerdir. Mesleki kanser tipleri de vardır. Örnek olarak seri üretim yapan fabrikalarda kimyasal işlem, boya, ve temizlik gibi bölümlerde çalışan işçilerinde her gün aynı kimyasal maddelere maruz kalarak akciğerlerinde, ciltte kalıcı hasarlar meydana getirerek kanser riskini artırmaktadır. Hastanelerde ve ya küçük sağlık kuruluşlarında röntgen gibi kızılötesi, mor ötesi gibi ışınlarla çalışmakta olan teknikerlerin bu tarz çalışma kuruluşların yakınında bulunan yerleşim yerlerinde oturan ve hiç bir şeyden haberi olmadan radyasyon ışınına maruz kalan insanlarında taşıdıkları riskler çok yüksektir. Radyasyon ışınında korunmak için en az 50 metrelik beton duvar ve ya 20-30mm kalınlığında kurşun plakalar gerekmektedir. Beton yönteminin uygulanması neredeyse imkansızdır, zaten yer bakımından sıkıntılı şehirlerde bu yöntem uygulanmamaktadır. Kurşun perde, plaka sistemi ise maliyeti dolayısı ile o da pek tercih edilmemekte ve sağlıksız bir şekilde yarin 1 kat altında bu sistemler çalıştırılmaya devam ettirilmektedir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.