Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Plato Nedir

Coğrafya ödevi var. Plato nedir ? Plato Çeşit ve türleri nelerdir? Türkiyedeki platolar.

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-05-25 04:08:46

    Cevap : Aşağıda platonun ne olduğunu çeşitlerini ve türkiyedeki platoları anlatan güzel bir sunum var. İndiirp kendine göre düzenleyebilirsin. Başarılar.

    Plato Nedir
    Plato bir yeryüzü şeklidir. Akarsular tarafından derin vadilerle parçalanmış düz veya hafif engebeli yüksek düzlüklere plato denir. Çevresine göre alçakta kalmış, akarsularca parçalanmış dalgalı ve eğimli geniş düzlüklerdir.

    Plato Çeşitleri
    Platolar oluşumlarına göre dört gruba ayrılır. 

    1. Karstik Platolar
    Ülkemizde özellike eriyebilen kayaların yaygın olduğu (kalker) Akdeniz Bölgemizde karstik arazi ve karstik platolara rastlanır. Bu platolara en güzel örnek Taşeli'dir. Bu plato güneyden kuzey güney yönünde uzanan küçük akarsuların kalkerli araziyi parçalanmasıyla oluşan düzlüklerden oluşmuştur. Taşeli platosu üzerinde nüfus azdır. Nedeni toprakların karstik olması yani kireç oranının yüksek olması ile taban suyunun derinde olmasıdır. 

    2. Lavlarla ÖrtÜıü Platolar 
    Volkanik olaylar sonucunda yerin iç kısımındaki lavlann kırık alanlar boyunca yüzeye çıkıp çukur alanları doldurmasıyla oluşan geniş düzlüklerdir. Bu platolara ömek olarak Kuzeydoğu Anadolu'daki Erzurum, Kars, Ardahan platolan ile İç Anadolu'da Ürgüp - Göreme çevresindeki küçük platolardır. 

    3. Tabaka Düzlüğü Platoları 
    Yüzeydeki sert tabakanın üzerinde gelişmiş geniş düzlüklerdir. İç Anadolu'daki Cihanbeyli, Obruk, Haymana ve Bozok (Kızılırmak) Platoları bunlardandır. Ayrıca Güneydoğu Anadolu'da Fırat ve Dicle'nin derin şekilde parçalayarak oluşturduğu Gaziantep ve Şanlıurfa platoları da diğerleridir.

    4. Aşınım Platoları 
    Yeryüzünün yüksek alanları çeşitli dış kuvvetler tarafından aşınıdırılarak düzleştirilmektedir. Düzleşen bu geniş alanlar daha sonra epirojenik hareketlerle tekrar yükselebilir. Bazen bu alanlar akarsular tarafından parçalanır. Bu platoların en önemli örneği Kocaeli platosudur. Çatalca ve Kocaeli platoları aynı zamanda alçak plato özelliği taşımaktadır.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Plato Nedir

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    TÜRKİYE’NİN PLATOLARIPlato: Akarsular tarafından derin vadilerle yarılmış geniş düzlüklere plato denir.ÜLKEMİZ PLATOLARININ GENEL ÖZELLİKLERİ1.Ülkemiz dağlık, engebeli bir ülke olmasına rağmen platolar geniş yer kaplar. Bu da III. Zamanın sonu IV. Zamanın başında toptan yükselmesinin sonucudur.2.Yüksek platolarda (Erzurum-Kars)genellikle büyükbaş hayvancılık, alçak platolarda ise (Gaziantep, Şanlıurfa) tarım ve küçükbaş hayvancılık yapılır. 3.Platoları derin vadilerle yaran akarsulardan sulama amaçlı yararlanmak zordur.

    2. Sayfa
    4.Ülkemiz platoları oluşumlarına göre şu şekilde sınıflandırılabilir;1.Volkanik (lav) Platoları Erzurum-Kars Platosu Ardahan PlatosuHaymana , Cihanbeyli, Obruk Bozok, Uzunyayla, Gaziantep, Şanlıurfa, Yazılıkaya.2.Karstik Platolar 4.Tabaka Düzlüğü (Yatay Duruşlu) Platolar3.Aşınım PlatolarıTeke , Taşeli platolarıÇatalca – Kocaeli platosuPerşembe platosu

    3. Sayfa
    TÜRKİYE’NİN PLATOLARI

    4. Sayfa
    KAYDET!!!Not: Volkanik platolar ülkemizin en yüksek platolarıdır. Yaz yağışları görülür ve buna bağlı olarak büyük baş hayvancılık yapılır. Toprakları verimli olmasına karşılık yükselti ve iklim koşullarının olumsuz olması sebebiyle tarım faaliyetleri sınırlıdır.Not: Tabaka düzlüğü platolarında küçük baş hayvancılık ve tahıl tarım yapılır.(iç Anadolu, Güneydoğu )Not: Karstik platolarda arazi geçirimlidir, toprak verimsizdir ve taban suyu seviyesi çok düşüktür. Bu yüzden buralarda nüfus azdır.

    5. Sayfa
    Not: Aşınarak düzleşen yerlerin yükselmeye maruz kalıp, akarsular tarafından yarılması sonucu oluşan platolardır. Çatalca ülkemizde yükseltisi en az olan platodur.Not: Çatalca – Kocaeli Platosu ; Üzerinde nüfuslanmanınSanayi ve ticari faaliyetlerinDoğal yapısındaki bozulmuşluğun en fazla olduğu platodur.Not: Platolar III. zamanın sonu IV. zamanın başında toptan yükselmenin kanıtıdır.KAYDET!!!

    6. Sayfa
    SORU- Akarsular tarafından derin vadilerle parçalanmış düz veya hafif engebeli yüksek düzlüklere plato denir. Aşağıdakilerden hangisi ülkemiz platolarının ortak özelliklerinden biri değildir?A) Ortalama yükseltileri fazladır.B) Ovalardan sonra yoğun yerleşme alanlarıdır.C) Tahıl tarımı için uygun alanlarıdır.D) Kırık hatları üzerinde yer alırlar.E) Hayvancılık ve yaylacılık faaliyetleri yaygındır.ppt_xppt_y

    7. Sayfa
    SORU- Erzurum-Kars platosu verimli lav topraklarıyla örtülüdür. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi, Erzurum-Kars platosunda tarım yerine hayvancılık faaliyetlerinin yapılmasının temel nedenidir?A) Yüksek olması nedeniyle ikliminin tarıma elverişsiz olmasıB) Toprakların parçalı olmasıC) Hayvancılığın ekonomik gelirinin fazla olmasıD) Tarım ürünleri çeşidinin az olmasıE) Hayvancılığın devlet tarafından desteklenmesippt_xppt_y

    8. Sayfa
    MUZAFFER ADEM COĞRAFYA ÖĞRETMENİ

    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-05-25 04:10:19

    Cevap : Bu da Türkiyenin platolarını anlatan güzel bir sunum başarılar.

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    Gökmen ÖZER/Coğrafya ÖğretmeniGökmen ÖZERŞEHİT TEĞMEN GÖKHAN YAŞARTÜRK LİSESİ

    2. Sayfa
    Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmenistyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    3. Sayfa
    Gökmen ÖZER/Coğrafya ÖğretmeniUzun Yayla P.BozokHaymanaCihanbeyliObruk p.Ardahan p.Erzurum-Kars p.GaziantepŞanlıurfa p.YazılıkayaÇatalca-KocaeliTaşeli p.Teke p.Perşeöbestyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    4. Sayfa
    Gökmen ÖZER/Coğrafya ÖğretmeniArdahan PlatosuErzurum-Kars Platosu

    5. Sayfa
    Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni

    6. Sayfa
    Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmenistyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    7. Sayfa
    Gökmen ÖZER/Coğrafya ÖğretmeniHaymana Bozok P.CihanbeyliObrukUzun Yayla p.rrrrr

    8. Sayfa
    Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmenistyle.visibilityppt_wppt_hppt_xppt_ystyle.visibilityppt_wppt_hppt_xppt_y

    9. Sayfa
    Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmenistyle.visibilityppt_wppt_hppt_xppt_ystyle.visibilityppt_wppt_hppt_xppt_y

    10. Sayfa
    Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmenistyle.visibility

    11. Sayfa
    Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmenistyle.visibilityppt_wppt_hppt_xppt_y

    12. Sayfa
    Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmenistyle.visibilityppt_wppt_hppt_xppt_y

    13. Sayfa
    Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmenistyle.visibilityppt_xppt_y

    14. Sayfa
    Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmenistyle.visibilityppt_xppt_y

    15. Sayfa
    Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmenistyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.