Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Platonun Ontolojik Görüşü

Platonun Ontolojik Görüşü? Platonun varlık ve bilgi felsefesi nedir?

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-05-23 08:26:31

    Cevap : Platon’a göre gerçek varlıklar idealardır. Duyusal dünyadaki varlıklar idealardan pay almak suretiyle var olurlar ve bunlar ideaların, yalnızca görünüşleridir. Örneğin tek tek ağaçlar ölür ama idealar dünyasındaki ağaç ideası hiç ölmez ve değişmez.
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-05-23 08:29:04

    Cevap : Platon’a göre varlık yani ontoloji:
    Platona göre iki ayrı dünya bulunmaktadır. Bunlardan birincisi “idea”larin evrenidir. İdea’lar düşünsel varlıklardır, nesnellik taşımazlar. Ancak gerçektirler. Her İdea’dan bir tane vardır. Hem tek hem de gerçek olan idea’ların bilgisi de tek ve gerçektir. Ancak idea’ları duyu organlarıyla kavramak olanaksızdır. Onlari bilgisine ancak akıl yolu ile ulaşabiliriz. Platon bu bilgilere “episteme”, “sophia” (gerçek bilgi) adını verir.Bu bilginin pesine düşen insan da gerçek bilginin dostu olan filo-sophia yani filzoftur.Gerçek bilgiyi sağlayan disiplinde felsefedir. İkinci evren ise şu an içinde yaşadığımız “fenomen”ler evrenidir. Fenomenler idea’ların gölgeleridir.

    Fenomenler evreni nesneldir. Ancak gerçeklikten yoksundur. O bir yanılsamadır (İllizyondur). Sanal bir evrendir. İdea’ların fenomenler evreninde birden çok gölgesi yani yansımaları vardır. Gölgelerin hiç biri tam olarak idea’ları yansıtamazlar. Bir fenomen (gölge) idea’sına ne kadar benzerse o kadar o “şey” olur. Varlık dışı nitelik kazanır.Fenomenler duyu organları ile kavranırlar. Biz onlar hakkında bu yolla bilgi sahibi olabiliriz. Ancak bu bilgiler fenomenler evreni gibi “tek”likten ve “gerçek”likten yoksundurlar. Doxa (sani bilgisi) adını verdigi bu bilgilerin peşinde koşan ve ideaların farkında olmayan kişilere sani dostu anlamına gelen filo-dox adını kullanmıştır.

    Platona göre insan ruh olarak idea’lar evreninde yaşar. Bu nedenle de idea’lar bilgilere ruh olarak sahiptir. Ancak insan zaman zaman bir beden içinde fenomenler evrenine ulaşabilmektedir. Fenomenler dünyasında yaşarken idea’ları unutur. Fenomenlerin aldatıcı bilgileri peşine düşer. Filodox olur. İçlerinden bazıları ise idea’ların bilgisini akılları aracılığı ile anımsarlar ve gerçek bilgilerin peşine giderler. Filozof olurlar. O zaman kısaca, belirtmek gerekirse gerçek bilgiye sadece filozoflar ulaşabilmektedirler.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Ugur

    • 2015-05-12 12:52:43

    Cevap : Platon Devlet diyaloğunda filozofların her şeyin özünü bilmekle yükümlü olduklarını söylemektedir. Filozof bireysel şeyler çokluğunu değil ideaları bilmenin peşindedir. Var olmayan bilginin konusu ya da nesnesi olamaz. Oluş içindeki şeyler gerçek bir varlığa sahip değillerdir. Gerçek varlık idealardır. Filozofun bilgi nesnesi varlıktır. Burada Platon felsefesindeki Parmenidesçi eğilimler açıkça görülmektedir. Platon Devlet diyaloğunda iyi ideasına ayrıcalıklı bir konum vermektedir. İyi güneşe benzetilmiştir. İyi tıpkı güneş gibi ışığı doğanın nesnelerini herkes için görünebilir kılan kaynaktır. Onlardaki değer ve güzelliğin kaynağı olarak görülmüştür. Platon iyinin bilgi nesnelerine varlık verdiğini, her şeyi kapsayan temel ilke olarak birleştirici ve üstün idea olduğunu ifade etmiştir. İyi böylece aynı zamanda ontolojik ilkedir. Şimdi Parmenides diyaloğundaki tartışmalara bakarsak bu tartışmaların genellikle temel ontolojik sorunlar çerçevesinde sürdürülmüş olduğunu görürüz. İdeaları daha derin bir biçimde anlamaya ve analiz etmeye çağrılırız. Diyalogda tartışan taraflar Parmenides, öğrencisi Zenon ve Sokratestir. Diyalogda tartışılan ilk temel sorun Sokrates'in hangi ideaları kabul etmeye hazır olduğudur. Sokrates benzerlik, bir, çok, doğru, güzel ve iyi idealarını ve benzerlerini öne sürer. Ancak Sokrates bu ideaların arasına insan, ateş, su benzeri ideaları katıp katmamakta kararsız kalmaktadır. Dahası kıl, çamur, kir gibi şeyleri idealar saymak konusunda olumsuz bir yanıt vermektedir. Ancak Sokrates içine düşmüş olduğu güçlüğün farkındadır ve bir idea olmaksızın hiçbir şeyin varolamayacağı yolundaki inancıyla bu son söylenenlerin çelişmekte olduğunu bilmektedir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.