Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Plüralizm nedir

plüralizm nedir özellikleri örnek

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-06-19 05:28:24

    Cevap : Plüralizm yani Çokçuluk varlığın birbirine indirgemeyen birçok tözden oluştuğunu savunan bir felsefi yaklaşımdır. Varlıkbilimsel açıdan çokculuk; varlıkların tek bir tözden geldiğini ileri süren tekçiliğe örneğin maddeyi temelli töz kabul eden materyalizm veya tini temel kaynak alan idealizme karşıdır.

    Pluralizm birçok mutlak ilke, güç, enerji veya madde kabul eden teori veya sistemleri tanımlar.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Tugcedogus

    • 2020-06-19 05:28:24

    Cevap :
    Sözlükte Plüralizm Nedir:

    Kısaca Plüralizm

    Plüralizm (Çokçuluk): Gerçekliğin açıklamasının ancak birden çok ilkeyle mümkün olabileceğini ileri süren görüşe verilen addır.

    Örneğin: Empedokles; kendinden önceki doğa düşünürlerinin temel öge (arkhe) olarak belirlediği, su, ateş ve havaya, toprak ögesini de ekleyerek hepsini bir arada kullanan plüralist anlayışa sahip bir filozoftur.

    Plüralizm Nedir

    Kelime anlamı Çoğulculuk. Plüralizm (çoğulculuk, çokçuluk), metafizikte evrendeki varlıkların kökleri bakımından birbirlerinden ayrı olduklarını savunur. Tek bir töze indirgenemeyeceklerini savunan öğretileri dile getirir. Plüralizm, politikada birkaç siyasi partiye dağıtılmış güçler dağılımını içeren politik bir teori veya sistemdir.

    Plüralizm; uluslararası ilişkilerin çok aktörlü, devletin de tek parçalı bir unsur olmak yerine kendi içinde alt ögelerden ve aktörlerden oluşan bir yapı olarak görülmesi anlamına gelmektedir. Plüralist teori ile realist teorinin en temel farkı, devleti uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul etmemesidir. Yani plüralist yaklaşımı destekleyen teoriler, realist yaklaşımlardan farklı olarak devlet merkezli değildirler. Plüralist teorilerin bir diğer özellikleri ise devleti karar veren unsurlar ve karar alma sürecini de rasyonel bir süreç olarak görmemeleridir.

    Plüralist yaklaşımı benimseyenler kararların, kamuoyu, çıkar grupları, bürokrasi ve siyasal liderler gibi çeşitli aktörler arasındaki bir rekabet ve uzlaşma süreci sonunda alındığına dikkat çekmektedir. Karar verme süreci, bu aktörler arasındaki koalisyonlar, karşı koalisyonlar, pazarlık ve uzlaşma sürecidir. Dolayısıyla dış politika optimal karar olmaktan ziyade taraflar arasındaki pazarlıklar sonunda varılan bir konsensüs anlamına gelmektedir. Her bik aktörün yanlış algılaması, yanlış veya eksik bilgiye sahip olması, stres ve belirsizlik orta mı gibi faktörler rasyonel karar vermeyi olumsuz etkilemektedir.

    “Nasıl ki ressamlar tapınaklara adak olarak adanacakresimleri yaparken ellerine çeşitli boyaları alır ve onları uygun oranlarda birbirlerine karıştırırlarsa, bunun için de bazı boyalardan daha fazla, bazılarındansa daha az miktarlar alırlarsa ve böylece bu boyalardan dünyada rastlanan sayısız şeylerin, örneğin ağaçların, erkeklerin, kadınların, kuşların, balıkların, hatta uzun ömürlü tanrıların resimlerini yaparlarsa, aynı şekildedoğa da dört öğeyi alarak onların her birinden farklı miktarları farklı oranlarda karıştırıp var olan şeyi meydana getirir.”
    (Empedokles)

    Avrupa Birliği ve Plüralizm

    Birinci ve ikinci dünya savaşları sonrası birçok insanın sakat kalması, yaşamını yitirmesi veya çok büyük zararların meydana gelmesi ile birçok uluslararası siyasi, ekonomik ve askeri örgütkurulmuştur. Dünya çapında faaliyet gösteren bu örgütler Küreselve Bölgesel olarak ikiye ayrılır. Bilindiği üzere çok önemli bir yere sahip olan Avrupa Birliği, Bölgesel Örgütler arasında olmaktadır.

    Avrupa Birliği, demokratik Avrupa ülkelerinden oluşmuş olan, vatandaşlarının hayatlarını iyileştirmek ve daha iyi bir dünya yaratmak için çalışır. 1965’te Brüksel Antlaşması ile kurularak 1967’de işlerlik kazanan Avrupa Birliği, Avrupa’da yer alan üç örgütü bir araya getirmiştir. Bunlar; Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu, Avrupa Ekonomik Topluluğu ve Avrupa Atom Enerjisi Topluluğudur. Bu örgütler ile ham madde olan kömür ve çelik sektörünü güçlendirmek, ülkeler arası gümrük birliğinin uygulanması, ekonomik birliklerin kurulması ve ortak dış politikanın uluslarüstü bir otorite ile kontrol edilerek barışın sürdürülmesi amaçlanmıştır. . Avrupa Birliği yirmi yedi bağımsız devletten oluşur. Bunlar üye devletler olarak bilinen Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Kıbrıs, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya,Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’dır.

    Avrupa Birliği çoğulcu demokrasi ve çok kültürlülüğü esas alan bir birliktir. Günümüzde birkaç istisna dışında yeryüzünde artık, çok uluslu, çok etnikli, çok dilli olmayan ülke bulmak zordur. Bu çokluklar tekliğe evrilmek şöyle dursun, artan küreselleşme, yeniden yapılanma ve göçlerle birlikte daha bir iç içe geçerek örgütlü toplumların karşısına yeni taleplerle çıkıyorlar.

    Kaynaklar

    Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika, Tayyar Arı, mkm yayın ve dağıtım ltd. şi.
    Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 3. Sınıf “Çağdaş Felsefe Tarihi” Dersi Ders Notları (Ömer YILDIRIM); “Felsefe Sözlüğü” Orhan Hançerlioğlu
    https://www.felsefesinifi.com/?Bid=493292
    https://www.felsefe.gen.tr/felsefe_sozlugu/ch/cokculuk_cogulculuk_pluralizm_nedir_ne_demektir.asp
    Zeus1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Tugcedogus

    • 2020-06-19 05:28:24

    Cevap :
    Bulmacada 'Plüralizm nedir' sorusunun cevabı olan 'Plüralizm' kelimesinin sözlükte eş anlamı nedir:
    1. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 10 harfli ise cevaba Çoğulculuk yazabilirsiniz.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.