Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Referans mektubu ne işe yarar

Referans mektubu nedir ne işe yarar ?

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hypatia

    • 2015-09-14 05:58:03

    Cevap : Referans mektubunun bir diğer ismi tavsiye mektubudur.

    Referans mektubu hem iş dünyasında hem de kabulü tek bir kritere bağlı olmayan okul başvurularında (yurtiçi veya yurtdışı yüksek lisans, doktora, dil eğitimi) vb gibi konularda başvuru kriterleri arasında değerlendirme unsurlarından biri olan bir belgedir.  Referans mektuplarında birlikte çalıştığınız yöneticileriniz ya da öğrencisi olduğunuz ve sizi iyi tanıdığını düşündüğünüz hocalarınız tarafından sizin hakkınızda yazılmış yazılardır.  Eğer iş başvurusu için referans mektubu istiyorsanız, başvuru yaptığınız / yapacağınız işle ilgili özelliklerinizden, eğitim başvurusu yapıyorsanız başvurduğunuz eğitim programı ile ilgili ve genel olarak nasıl bir öğrenci olduğunuz ile ilgili olmalıdır hakkınızda yazılmış referans mektupları.


    İş başvurusu için referans mektubu yazmak
    Eğer iş başvurusu yapıyorsanız referans mektubunuzu, bir önceki işinizde birlikte çalıştığınız ve sizinle ilgili objektif yorum yapabilecek bir ya da bir kaç yöneticinizden isteyebilirsiniz.  Yeni mezun iseniz bitirme projenizi teslim ettiğiniz hocanızdan ya da bir çok dersini aldığınız bölüm hocanızdan da isteyebilirsiniz.  Yeni mezun değilseniz hocalarınız yerine işyerinizde birlikte çalıştığınız ve bağlı olduğunuz yöneticilerinizden isteyiniz.

    Yüksek lisans için referans mektubu yazmak
    Eğer yüksek lisans başvurusu için referans mektubu almak istiyorsanız bu defa iş dünyasından birilerinden almak yerine üniversite hocalarınızdan almanız çok daha faydalı olacaktır.  Çünkü başvuru yaptığınız yüksek lisans programlarında sizi kabul edip etmemek için değerlendirecek olan hocalarınız, iş yaşamınızdaki başarınızdan çok, ne kadar başarılı, çalışkan ve sorumluluk sahibi bir öğrenci olduğunuzu bilmek isterler.

    Akademik Referans Mektubu yazarken dikkat edilmesi gerekenler
      Sizi iyi tanıyan öğretmenler veya danışmanlar tarafından doldurulması gerekir.  Başvuracağınız bölümle ilgili olabilecek derslere (mühendislik bölümlerine başvuracaksanız, matemetik, fizik, kimya dersleri, sosyal alanlarda bir bölüm için ise tarih, edebiyat veya yabancı dil gibi) girmiş bir öğretmeniniz tarafından doldurulması tercih edilmelidir.
    2 veya 3 referans mektubu istendiği için,  göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer önemli konu ise sadece başvuracağınız alanlarda başarılı olmanızın yeterli olmadığıdır. Seçtiğiniz alanla ilgili olmasa bile, sizi iyi yansıtacağına inandığınız bir ders öğretmeninizin de yazabileceği bir referans mektubu olabilir. Matematik ile ilgili bir alanda öğrenim görecek bir öğrencinin, müzik, resim veya beden eğitimi öğretmeninden alacağı iyi bir referans mektubu dikkat çekici olacaktır.
    Öğretmenlerinizin ve danışmanlarınızın çalışma temposunu da göz önüne alarak,  bu işlemlere yeterli süre tanımalı, gerekirse yazılan referans mektuplarını temize çekerek, öğretmeninize tekrar gösterip imzalatmalısınz.
    Genellikle size gönderilen başvuru formlarında referans mektuplarına yer ayrılmıştır.  Başvuru formunda böyle bir yer ayrılmamış ise, referans mektupları (mümkünse)okulunuzun antetli kağıtlarına yazılmalıdır. Bir çok üniversite enstitülerinin web sitesinde referans mektupları için hazır şablon bulundururlar.  Siz de referans mektubunuzu başvuru yapacağınız üniversitelerin kendi şablonlarını kullanarak hazırlayınız.
    Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise, her bireyin farklı özelliklerinin olduğudur. Hiçbir birey her yönü ile mükemmel veya hatalı olamaz. Dolayısı ile, referans mektupları samimi bir dille yazılmalı, doğruları yansıtmalı ve bireyin kuvvetli olduğu alanlar kadar, desteklenmesi gereken alanları da tarafsız bir şekilde belirtilmelidir. Bu tür yazışmalarda, beyanların doğruluğu esastır.
    İçerik olarak  ise dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır; giriş paragrafında öğrencinin adı, öğretmenin verdiği ders ve öğrenciyi ne kadar zamandır tanıdığı; bunu izleyen 2 veya 3paragrafda dersin işleniş şekli ve öğrencinin değerlendirilmesi ile ilgili bilgiler ve bu bilgileri örneklerle destekleme, son paragrafda ise öğrencinin başvurduğu bölümde başarılı olup olamayacağı konusunda genel bir değerlendirme.

    Akademik Referans Mektubunda Olması Gerekenler / Referans mektubu yazan kişinin dikkat etmesi gerekenler :
    Yazacağınz referans mektubunda aşağıda belirtilen konularn kapsanmış olmasına dikkat ediniz.

    Tarih
    Referans alan adayın ad soyad
    Referans alan aday hangi vesile ile, ne zamandan beri ve ne ölçüde tanyorsunuz?
    Referans alan adayın, üniversitemizde başvuracak olduğu yüksek lisans programlarna uygunluğu nedir?
    Referans alacak aday sizinle birlikte akademik ya da mesleki olarak çalıştığı süre içerisinde ne tip görevler ve sorumluluklar üstlendi? Bu görevleri yerine getirmedeki başarı ve motivasyon düzeyi hakkındaki değerlendirmeniz ne yöndedir?
    Referans alacak adayın kişisel özellikleri arasından güçlü ve zayıf yanlar nelerdir?
    Refereans alacak aday mesleki yaşamında hangi pozisyonlarda görev alabilir ve başarılı olabilir?
    Referans alacak adayınn özelliklerini değerlendirmede aşağıdaki kriterleri göz önüne alabilirsiniz:


    Akademik ve/veya mesleki bilgi seviyesi Akademik ve/veya mesleki çalışmaya yatkınlığı
    Çalışmlarına gösterdiği özen
    Araştırma yapma becerileri
    Kendini geliştirme potansiyeli
    Yaratıcı düşünme yeteneği
    Takım çalımasına yatkınlığı
    Bireysel çalışma yeteneği
    Müzakere becerileri
    Kendini etkin ifade edebilme
    Sorumluluk bilinci
    İnsiyatif kullanabilme derecesi
    İletişim becerileri
    Analitik düşünme yeteneği
    Sunum becerileri
    Sosyal yönü
    Etkin karar verme becerisi
    Ahlaki değerlere bağlılığı

    Referans alacak adayla ilgili olarak eklemek istediğiniz başka konular varsa lütfen bunlar da mektubunuzda belirtiniz.

    Referans verenin ad soyad
    Referans verenin görev / ünvanı
    Referans verenin çalıştığı kurum, adres ve telefon bilgileri
    Referans verenin imzası
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Çınar

    • 2015-09-14 06:02:26

    Cevap : Ekte ODTÜ için referans mektubu örneği bulunmaktadır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-12-21 05:30:50

    Cevap : Ekte referans mektubu örneği var başarılar..

    Sunum İçeriği

    …/…/……Referans Mektubu ÖrneğiDicle Üniversitesi ...... Bölümü’nde 4 sene süresince öğrencim olan ad soyad için bu referans mektubunu vermek ve kendisinin kişisel ve akademik özelliklerinden bahsetmek için bu mektubu yazmaktayım. Öğrenim süresince çeşitli derslerdeki gerek akademik gerekse sosyal performansı ortalamanın üzerindeydi. Aldığı proje ve ödev teslimlerindeki sürekli olarak titiz çalışma isteği ve derslerdeki katılımcılığı onu dğer öğrencilerin arasında farklı kımıştır.Dersler dışındaki sosyal aktivitelerdeki istekli çalışmasını ise hedeflediği kariyer yolunda çok önemli bir artısı olarak görmekteyim. Son olarak 1 sene süresince bitirme projesinde gösterdiği azim ve yapılmamış bir çalışma yapma isteği daha ileride geliştirme potansiyeli olan bir projeye imza atmamıza sebep olmuştur. Bu projede gösterdiği yaratcılık ve çalışma azmi kendisinin hırslı, odaklanmış bir kişiliğe sahip olduğunu bir kez daha göstermiştir.Ad soyad’in planlayacağı yüksek lisans eğitiminde ve profesyonel yaşamda da aynı başarıları göstereceğine ve kişisel özelliklerinden biri olan …….. (araştırmacılığın, girişimciliğin …) hedeflediği kariyer yolunda en önemli dinamiklerinden biri olacağına kesin gözüyle bakmaktayım. Bu sebeple kendisine dair tavsiyelerimi vermekten mutluluk duyarım.Saygılarımla,Referans Olan KişiDicle Üniversitesi ..... Bölümü
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.