Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Renk körlüğü nedir

Bu sorunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz.

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2016-01-27 05:13:09

    Cevap : Kısaca: Renk körlüğü, bir canlının görme merkezinde(makula) özel bir pigment molekülünün bulunmaması veya gerektiğinden az bulunması, onun çevresindeki renkleri ayırt edememesine neden olur. Kırmızıyeşil ve mavi renklerden bir ya da birden fazlasını ayırt edememeyle ortaya çıkan bozukluktur. 

    Protanomal: Kırmızı renk körü
    Döteranomal: Yeşil renk körü
    Tritanomali: Sarı-Mavi renk körü

    Çeşitleri:
    1. Renk görme eksikliği
    Bu durumdan etkilenenler sadece bazı tonları ayırt edebilen sınırlı bir beceriye sahiptir. Tüm duyu hücreleri yani kırmızı, yeşil ve mavi koni hücreleri retinada mecvuttur; ancak bazıları hatalı çalışır, özellikle de yeşil rengin görülmesinden sorumlu olanlarda sorun vardır. Bu eksiklik için kullanılan teknik terim döteranomalidir. Kırmızı rengi görme eksikliği olanlar ise doktorlar tarafından protanomalisi olan kişiler olarak adlandırılır. 

    2. Kısmi renk körlüğü
    Bu tür renk körlüğünde duyu hücrelerinden bazıları eksiktir. Bu durumdan etkilenenlerde sadece işler durumda iki tür koni hücre vardır. Sonuç olarak renk görme önemli ölçüde azalır. Bu durum zaman zaman kırmızı renk görmesi eksik ve kırmızı körü olan şoförler için tehlikeli olabilir. Örneğin sisli havalarda, önünde seyreden aracın arka kırmızı lambası yerine sadece siyah görür.

    3. Tamamen renk körlüğü
    Akromatopsi olarak bilinen bu rahatsızlık seyrek olarak görülür. Bu durumda olan kişiler rengin tonlarını hiçbir şekilde fark edemez. Aynı zamanda ışığa karşı aşırı duyarlıdır. Her zaman ‘gece modundadır’ ve karanlıkta herşeyi kaba taslak algılar. 

    Hem doğuştan gelen renk körlüğü hem de iris renk görüş eksikliği genetik bir bozukluk nedeniyle meydana gelir. Erkekler belirgin bir şekilde kadınlardan daha çok etkilenir. Sonradan oluşan en yaygın renk görme bozukluğu sınırlı mavi-sarı görmedir. Sıklıkla meydana gelir, makular dejenerasyon sonucu oluşur. Doğduğu andan itibaren renkleri göremeyen ya da yetersiz gören biri genellikle bu durumun farkında değildir. Bu sorun sadece çevresindeki insanlar o kişinin dikkatine sunduğunda saptanır. 

    Tedavisi:
    Renk körlüğünün tedavisi yoktur. Renk körü olan gençlerin meslek seçimleri sırasında bu rahatsızlığın engel olmadığı meslekleri seçmeleri yararlı olacaktır. Örneğin renk körü olan bir insanın moda, tekstil işlerinde veya renkli kablolarla ilgili işlerde çalışması zor olabilir. Son yıllarda üretilmeye başlayan Chromagen gibi bazı renkli mercekler sayesinde renk körleri renkleri daha iyi ayırt edebiliyorlar.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Renk körlüğü nedir

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.