Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Rol çatışması örnekleri sosyoloji

sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2022-09-23 04:14:08

    Cevap :

    Rol çatışması örnekleri

    Rol bireyin sosyal alan ya da anlamda benimsemiş olduğu davranış biçim ve özellikleri anlamına gelir. Örneğin anne, baba ve çocuk bir çekirdek ailenin rolleridir. Hepsinin görevi, sorumluluğu, konumu ve işlevleri farklıdır. Bu farklılıklar kişinin olduğu yeri de tanımlayan bir durumdur.

    Görevler, sorumluluklar kişinin kendi hayat düzeneğini sağlar. Belli bir standart meydana getirir. İş hayatında da aynı bu şekilde roller vardır. Bu rollerin çatışmaları, karmaşaları meydana gelmiştir. Rol demek, kişinin durumlara karşı verdiği tepkiler demektir. Bu doğuştan itibaren başlamıştır. Herkesin rolleri farklıdır. Bazı roller önceden belirlense de bazıları da sonradan belirgin hale gelebilir. Değişebilir, gelişebilir, farklılık gösterebilir. İş hayatında da özel hayatta da bu hemen hemen aynı kavram anlamına gelir.

    Rol Çatışması

    Bireyin aynı anda birbiriyle çelişen birden fazla rolü üstlenmesi durumunda ortaya çıkan çatışmadır.

    Örneğin: Bir öğretmen annenin, çocuğunun öğretmeni olması, yönetici bir annenin, ev ile iş arasında yaşadığı çatışma örnek olarak verilebilir. Bir kadının işinden geç çıkması ve evde yemeği de düzenli yapma isteğinin çatışması da örnek oluşturabilir.


    Rol çatışmaları, roller yerine düzgün bir biçimde gelmediği zaman meydana gelebilir. İki insan arasında beklentiler ve talepler farklılık gösteriyor yani çelişiyorsa bu bağlamda da rol çatışmaları görülür. Bireyin bu şekilde rol çatışması yaşaması, stres ve sinir gibi olumsuz durumların içinde bulunmasına neden olacaktır. Bu rol çatışmaları şu şekilde sıralanabilir:

    1- Rol İçi Çatışma: Belli bir rolde olan kişilerin diğerlerine aynı anda birden fazla rol beklentiyi iletmesini ifade eder.

    2- Kişilerarası Rol Çatışması: Belli bir rolde olan kişilerin beklentisinin başka rolde olan kişilerin beklentisi ile uyumsuzluk içinde olması anlamına gelir. Birey birden fazla ve birbiri ile çatışan roller içinde kalabilir.

    3- Roller Arası Çatışma: Bireyin aynı anda birbiri ile çelişen birden çok rol üstüne alması ile meydana gelen çatışma çeşididir.

    4- Kişi - Rol Çatışması: Bireyde beklenilen rolün kişilerin yetenek, tutum ve değerleri ile uyumsuzluğu sonucu yaşanan bir çatışma türü olarak bilinir.

    5- Rol Belirsizliği: Adı üstünde bir belirsizlik barındıran çeşittir. Birey ne yapacağını, nasıl davranacağını, kime ya da neye karşı sorumluluğu olduğunu bilmemesi anlamına gelir. Bunun meydana çıkış sebeplerinden en önemlisi, bireyin rolünün net olmamasıdır. Bu da iş tatminsizliği, stres gibi olumsuz sonuçları doğurur.

    6- Aşırı Rol Yüklenme - Rol Fazlalığı: Bireyden istenilen ve beklenilen zaman, nitelik gibi kavramları gerçekleştirme imkanı bulunmadığı zaman baskı hissetmesi sonucunda meydana gelir. Kişinin kaldırabileceğinden fazla rol üstlenmesi, motivasyon kaybına sebep olur.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.