Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Rol karmaşası nedir

Rol karmaşası ne demek

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    SakinolRey

    • 2020-11-28 12:50:24

    Cevap :

    Kimliğe karşı Rol Karmaşası(12 – 18)

    Freud’da Genital döneme karşılık gelir.

    Erikson’a göre kişiliğin oluşumundaki en önemli evredir. Çünkü kendisinden önceki evrelerden en çok etkilenen ve kendisinden sonraki evreleri en çok etkileyen evredir.

    Bu evre egonun en zorlandığı yerdir.

    Ego yani problem çözme mekanizması bedendeki değişimler ile baş etmek zorundadır. Ergenliğe girince beden çok büyük bir hızla değişmektedir.

    Ayrıca ego toplumla baş etmek durumundadır. Ergenliğe girince toplumun bireye bakışı tamamen değişmektedir. Ancak toplumun bireye bakışı da çelişkilidir.Toplum ergene bir yandan “Artık erkek oldun, kadın oldun, ona göre davran” derken öte yandan da ergen biri ile flört edecek olsa “Daha küçüksün” der.Toplum ergene “Artık büyüdün, işini belirlemek için açlış” der.öte yandan ergen part-time bir işte çalışacak olsa “Daha çok küçüksün” der.Yani anlayacağınız toplum ergenin aklına sıçar.

    Bu dönemde ergen kimlik oluşturmak zorundadır.

    Kimlik,

    Ben kimim?

    sorusuna verilen yanıtların tamamıdır. Ergen bu dönemde bu soruya yam üç boyutta yanıt vermek zorundadır.

    1. Gelecek Planı
      Ergen gelecekte ne olmak istiyor?
      Doktor mu? Mühendis mi? Avukat mı?
      Bu soruya yanıt vermek zorundadır.
    2. İlişkiler
      Ergen arkadaşlık ilişkilerinde neye önem veriyor?
      Karşı cinsle ilişkilerinde neye önem veriyor?
      Buna cevap vermek zorundadır.
    3. İnanç Ya da İdeoloji
      Ergen genel olarak bir dünya görüşü belirlemek zorundadır.

    Ergen bu üç duruma yani “Gelecek Planı”, “İlişkiler” ve “İnanç ya da İdeoloji” ye cevap verebiliyorsa bir kimliği var demektir.

    Örneğin ergen gelecekte avukat olmak istiyorsa, eğlenmek önemliyse ve dünya görüşüm “Yuppiii” diyorsa bir kimliği var diyordur.

    Ergen bu sorulara cevap veremiyorsa Rol Karmaşasında demektir.

    Bu durumda ergen kararsızlık içindedir.Ergen bu kararsızlık durumunda çok yoğun kalırsa “Kimlik Karmaşası” ya da “Dağınık Kimlik” orataya çıkar.

    Erikson’a göre ergen ne olmak istediğine karar verdiyse bir kimliği var demektir.Bu dönemde bunun zıttı olarak yaşanan duygu ise rol karmaşasıdır.Rol karmaşasında ergen bu üç konuda ne yapacağına karar veremez.

    Erikson’a göre ergenin kimlik oluşturabilmesi için geçmesi gereken zorunlu bir aşama vardır.Bu aşama Psikososyal Moratoryumdur.

    Erikson için Psikososyal Moratoryum son derece olumlu bir durumdur. Moratoryum, toplum tarafından ergene tanınan keşif dönemidir. Ergen bu dönemde yetişkinlik rolleri, meslek, cinsiyet, ideoloji vb. için hazırlık yapar.Burada araştırma yapılır ancak bir kimkik yoktur. Ergen bu üç konuda yani gelecek planı, ilişkilerinin nasıl olacağı ve ideoloji konusunda karar vermeyi bir süre erteler, ancak araştırır. Üstünde durmaz ya da aldırış etmez. Bu aşama bu konularda kararın olmadığı ama araştırmanın olduğu aşamadır.

    Ergene “Gelecekte ne olacaksın?” gibi sorular sorulduğunda ergen boş vermiş, aldırış etmiyormuş gibi görünür. Ancak ergen bu aşamada araştırma yapmaktadır. Ergenin sürekli ilgilerinin değişmesinin arkasında bu vardır. Ergen müzikle uğraşacağını söyler fakat dansla uğraşmaya karar verir. Ergenin çok sayıda arkadaşının olmasının arkasındaki dinamik de budur. Ergen hangi ilişkinin kendisine uygun olduğunu denemektedir.

    Anne-babaların şikayetlerinde “Bu çocuk adam olmayacak, aklı bir karış havada, bu oğlan/kız nasıl insanlarla düşüp kalkıyor, belli değil, yanında bir düzgün çocuklar var, bir acayip çocuklar var.” gibi durumlar varsa çocukları moratoryumdadır.

    Eğer anne-baba, ergenle ne olacağı konusunda baskı kurarsa ve moratoryum sürecine izin vermezse, ergen hem anne baba hemde toplumun beklentilerine aykırı bir kimlik de gelişebilir. Erikson bunu Ters Kimlik olarak adlandırmaktadır.

    Ters kimlik, hem anne baba hemide toplumun beklentilerine aykırı bir kimlik oluşturmaktır.Ergen hiçbir şey olmayacağını düşünür, bu yüzden toplumun istediğinin tam tersi yönünde bir kimlik geliştirir.

    Anne baba çocuğun okuması üzerinde baskı kurar fakat çocuk okulu bırakır.Bu, ters kimliktir.Çocuk çete üyesi, örgüt üyesi olabilir ya da uyuşturucu bağımlısı olur.Bunlar hem anne babaya hemde topluma aykırıdır.

    DİKKAT!!!
    Ters kimlik hem anne babaya hem de topluma aykırı olmak zorundadır. Yalnız anne babaya aykırı ise bu ters imlik değil, başarılı kimliktir.Örneğin, anne baba ergenden mühendis olmasını istemektedir. Ergen Edebiyat öğretmeni olur.Edebiyat öğretmeni olmak toplumun beklentilerine aykırı değildir.Bundan dolayı burada ters kimlik değil, başarılı kimlik söz konusudur.

    Erikson’un Psikososyal kuramının Kimliğe Karşı Rol Karmaşası evresi üzerine Marcia’nın Kimlik statüleri vardır. Bu evreyi okuduktan sonra direkt olarak direkt Marcia’nın Kimlik Statülerini okumanızı tavsiye ediyorum.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    SakinolRey

    • 2020-11-28 12:45:44

    Cevap : Rol Çatışması: Bireyin sahip olduğu statülerine uygun rolleri arasında herhangi birine uygun davranışı yapacağına karar verememesi haline rol çatışması denir.

    Örneğin, bir müdürün evde müdür rolüne devam etmesi, subayın evdekilere asker imiş gibi davranması.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.