Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Romanın yapısal ögeleri nelerdir

Romanin yapisal ögeleri sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hera

    • 2021-02-26 11:06:48

    Cevap :

    Romanın Yapısal Ögeleri

    1. Olay
    2. Kişiler
    3. Çevre
    4. Anlatım

    1)Romandaki Olay Unsuru: Romanlar, belli tarihte ve belli bir süre içinde geçen olayları ele alır. Bu zaman yazarın yaşadığı çağ olabildiği gibi geçmiş veya gelecek zaman da olabilir. Bazı romanlar ise yalnızca birkaç saat içinde vukû bulan bir zaman diliminde geçer.

    2 ) Kişler kahramanlar:  Romanın kişileri romanın türüne göre gerçekte, yaşamış, hayali gerçekçi veya fantastik olabilir. Gerçekçi, tezli, biyografik romanlarda kişiler bilinen normal insanların özellikleri taşır. Gerçekçi romanların tiplemeleri toplumun her tabakasından her türlü huy ve karakteristik özellikleri olan insanlardan seçilir.

    Bu tiplemeler romandaki işlevlerine göre mizaçlar edinirler. Fantastik romanlarda dahi insanın sosyal hayattaki rolü işlevi ve mizacı söz konusudur.

    3 ) Çevre: Romanlarda çevre fiziki ve sosyal çevre olarak iki türlüdür. Fiziki çevre, ev, dağ, ova, şehir, göl gibi dünyadaki mekânsal unsurlardır. Sosyal ve kültürel çevre ise adından da anlaşılacağı gibi, örf, adet, milliyet, gelenekler gibi inançların, kültürlerin veya zümrelerin oluşturduğu çevreler olmaktadır. Romanın kişileri de bu fiziki veya sosyal çevrelerine göre mekânlarını temsil eden unsurlar olmaktadırlar.

    Kimi romanlarda ise hayali mekânlar da bulunabilir. Buna mukabil sosyal ve fiziki mekânlar genel olarak hayatın gerçeklerine uygun düşmektedirler.

    4 ) Anlatım: Anlatım, birinci tekil kişi, gözlemci, tanrısal anlatıcı şekillerinde üç ana  yöntem ve bu ana  yöntemlerden hareketle, anı, mektup,  derleyici, gözlemci  anlatıcı gibi türevlerle yapılabilir. Bu anlatım tekniklerinden birini seçen romancı,  romanını kendi dil kabiliyeti, edebi yeteneği, birikimi vb ile olayları aktarır.  Romancının dil yetisinin tümü ise romancının üslubudur. Kimi romancılar belli bir üslup tarzına dahi ulaşamazken kimi romancıların anlatımı adeta onun edebi kişiliğinin imzası gibi belirgin bir özelliğe kavuşur.  Romancının üslup anlatım başarısını, zekâsı, doğuştan gelen yeteneği, yetiştiği muhit, etkilendiği sanat akımları, bilgi birikim, kelime bilgisi gibi çok çeşitli faktörler tarafından belirlenir. Her edebi eserde olduğu gibi romanda üslûp romanın kalitesini belirleyen en önemli faktörlerden biridir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.