Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Romantik Dönem Müziğinin özelliklerini ve sanayi devriminin bu dönem sanatına etkisini yazınız.

Bu soruya açıklama yazılmamış..

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Sosyalbilge

    • 2021-06-06 15:35:53

    Cevap : Romantik Dönem Müziğinin özelliklerini ve sanayi devriminin bu dönem sanatına etkisini yazınız sorusunun cevabı

    ROMANTİK DÖNEM MÜZİĞİNİN ÖZELLİKLERİ

    19. yüzyıldan başlayarak yapılan eserlerdeki romantik öğeler giderek artmış ve müzikte klasik biçim kaybolmuştur. Belli bir ton doğrultusunda yol alan müzik, parçanın sonunda yine baştaki temel tona ve biçme dönmüştür. Romantik besteci için böylesi kalıplar söz konusu olmadığından, içinden geldiği gibi dalgalanıp duygularını aktardığı sürece sözü uzatabilmektedir. Büyük senfonilerde majör tonlar yerine minör tonlar hakimdir. Bu dönemde müziğe Valse, Polonaise ve Mazurka, Romance, Nocturne, Fantasia, Ballade gibi yeni formlar eklenmiştir. Romantik dönemin en önemli ismileri; dönemin başlangıcı sayılan Beethoven ve bitişi sayılan Wagner olmuştur.

    Bu dönemdeki en önemli enstrüman piyanodur. Frederic Chopin ve Franz Liszt en önemli iki isimdir. Chopin, yumuşak bir çalış biçİmine sahipken, Liszt daha sert bir teknikle enstrüman üzerindeki becerilerini göstermeye yönelik eserler vermiştir. Romantik dönemde belli kalıplar yıkıldığında dolayı enstrüman teknikleri de buna bağlı olarak değişmiş ve çeşitli ekoller oluşmuştur.

    19.yy’ın ikinci yarısı gelişen ve “Sanayi Devrimi” olarak adlandırılan hızlı sanayileşme süreci el sanatlarını geriletmiş, sanatsal beğeninin başlıca ölçütlerinden olan “İnce İşçilik” eski önemini yitirmiştir. Kaba ve ucuz ürünlerin sanat adına ileri sürülmesi beğeni düzeyinde gerilemeye yol açmıştır. Bu da müzik alanında hafif müziği ve dans müziğinin yaygınlaşmasını ve o güne kadar elde edilen ahengin bozularak, beğeni salgınında ilk sıraya yerleşmesini sağlamıştır. Elbette ki bu gerileyişe “Dur” diyebilmek adına düzeyli beğeni, ahenk çabası bizi geç romantizmle tanıştırmıştır. Franz Liszt, Richard Wagner, Richard Strauss, Gustav Mahler geç romantiklerin önemli isimleri olmuşlardır. Romantik döneme damgasını vuran Alman besteci Johannes Brahms’ın eserlerinden üç numaralı senfonisi ve onun üçüncü bölümü anılan döneme iyi bir örnektir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.