Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 8 yıl önce
  • 1 Cevap

Rönesans nerede ve ne zaman doğdu

Rönesans nerede ve ne zaman doğdu

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hypatia

    • 2015-06-05 07:58:13

    Cevap : Rönesans Nerede, Ne Zaman Doğdu

    Rönesans 14 yy sonunda İtalya'nın Floransa kentinde doğdu. İtalya'da doğmasının sebebi Ortaçağda İtalya'nın Akdeniz ticaretine hakim olmasından Orta Avrupa gibi karanlık bir çağ yaşanmıştır. Eski Yunan ve Roma kültürünün mirasçısıdır, diğer bir neden de İtalyan milletinin farklı olma, büyüme gibi sebeplerindendir. Rönesans'ın Gotik üslubuna tepki olduğu söylense de bu kesin değildir; çünkü Rönesans'ın doğduğu İtalya'da Gotik üslubu görülmemiştir.

    İtalya'da 13. Ve 14. yy'da Toksana bölgesi çok gelişmiş bir yerdi ve burada Floransa Sienna iki önemli sanat merkezi olmuştur. İtalya 16. yy 'da Rönesans gelişimini tamamlamıştır. Rönesans Avrupa'nın her yerine aynı anda yaşanmamıştır. Hatta hiç yaşanmadığı yerler de vardır. Rönesans'ın yaşandığının kanıtı ise şunlardır.

    - İki boyutlu figürlere derinlik kattılar.
    - Mekanı daha gerçekçi kıldılar
    - Perspektifi kullandılar.
    - Sanatçının ve sanat kimliğini kazanması
    - Eski Yunan ve Roma medeniyetlerine özgü bazı değerlere önem verilmesi ve o dönem sanatı öğelerinin kullanılması.

    Floransa 15. yy başında sanat tarihinin gelmiş geçmiş en büyük çalkantısını yaşadı. Birkaç yıl içinde resim, mimari, heykel, edebiyat, bilim, felsefe, matematikte yepyeni biçimler ve düşünceler ortaya çıkmıştır. Toksanlı sanatçılar bilgisizlik çağı gibi görülen Orta Çağdan, antik çağ üzerine Rönesans adı verilen bir dönemi başlattılar. Ama Rönesans antik çağın devamıdır diyemeyiz. Çünkü antik çağda resim yoktu ve basit tapınak çizgileriyle kilise inşa edilemez, bu yüzden Rönesans Eski Yunan ve Roma'ya tam bir dönüş değil, ancak sanatçılara esin kaynağı olmuştur. Sanatçılar dünyayı daha dikkatli bir gözle izlemeye başladılar. Çizgi perspektifi, ışık incelemeleri sayesinde mekan ve hacimleri en iyi değerlendirerek daha gerçek gibi görünen imajlar yaratmanın yolunu aradılar. Eserlerinde gerçek oran bilimsel perspektif, ışık ve renk ilişkisi, din dışı konular, doğa ve insan resmi, mükemmeli arama, sanatı bilgi üzerine kurma çabalarını görürüz.
    Dönemin başka bir özelliği de sanatçıların çalışmaları ile aydınların düşünceleri arasında işbirliği bulunmasıdır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.