Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Saf madde nedir

Saf madde nedir

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Ugur

    • 2015-04-16 13:07:50

    Cevap : Saf Madde Örnekleri :
    Su , oksijen , karbondioksit , atom ,  bakır , demir ,altın , sodyum ( Na ) , oksijen ( O2 ),helyum , şeker ,   helyum ( He ) , tuz , cam , altın , alüminyum gibi örnekler verilebilir..

    Saf Maddelerin Özellikleri Nelerdir ?

    1 – Saftırlar .
    2 – Benzer tür taneciklerden oluşurlar .
    3 – Belli erime ve kaynama noktaları vardır .
    4 – Homojendirler
    5 – Fizyolojik yöntemlerle ek olarak Kolay maddelere ayrıştırılamazlar .
    6 – Belli koşullarda belli öz kütleye sahiptirler .

    Aynı çeşit atom veya aynı çeşit moleküllerden meydana gelen, kendine has ayırt edici fiziksel ve kimyasal özellikleri bulunan, kendisinden başka maddelere ayrışmayan maddelere “Saf Madde” adı verilir. Saf maddeler elementler ve bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır. ELEMENTLER Elementler aynı cins atomlardan meydana gelir. Fiziksel ya da kimyasal yollarla bileşenlerine ayrılamazlar çünkü tek cins atom barındırırlar. Elementlerin belirli yoğunluk, erime ve kaynama noktaları vardır. Saf maddedirler. Homojendirler. Elementlerin Özellikleri - Homojen yapıda saf maddelerdir, - En küçük yapı taşları atomlardır, - Erime ve kaynama noktaları bellidir (bazı metaller hariç), - Öz kütleleri sabittir. - Fiziksel veya kimyasal yollarla ayrıştırılamazlar. BİLEŞİKLER Bileşiklerin en küçük yapı birimi moleküldür. Kimyasal yollarla bileşenlerine ayrılabilirler çünkü en az iki atomdan meydana gelirler. Yoğunluk, erime ve kaynama noktaları bellidir. Saf maddediler ve homojendirler. Kendilerini oluşturan maddelerden farklı özellik gösterirler. Bileşiklerin Özellikleri - En küçük parçaları moleküllerdir, - Kimyasal yollarla dönüştürülürler, - Homojen ve saf maddelerdir, - Erime ve kaynama noktaları bellidir, - Bileşiği oluşturan elementlerin kütleleri arasında sabit bir oran vardır, - Bileşiği oluşturan elementler kendi özelliklerini kaybederler.
    Diğer Cevaplara Gözat
    Saf madde nedir

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    SAF MADDE VE KARIŞIMLARYunus Emre KARAKUŞFen ve Teknoloji

    2. Sayfa
    FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 4.SINIF DERS SUNUSUYunus Emre KARAKUŞFen ve Teknoloji

    3. Sayfa
    Ünitemiz:Maddeyi TanıyalımKonu:Saf Madde ve Karışımlar

    4. Sayfa
    Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin şekerin yapısında sadece şeker maddesi bulunur, şekerin en küçük parçası yine şekerdir.Bu nedenle şeker saf maddedir.

    5. Sayfa
    Maddeler doğada saf halde bulunduğu gibi karışım halinde de bulunabilir. Saf maddeler bir araya gelerek karışım oluştururlar.Çevremizdeki maddelerin çoğu karışım halindendir. Örneğin,reçel, hava, toprak gibi maddeler karışımdır.

    6. Sayfa
    Meyvelerin bir araya gelmesiyle oluşan meyve tabağı bir karışımdır. Karışımların birçoğu farklı karışımların bir araya gelmesiyle oluşur. Örneğin, kekteki süt, vanilya birer karışımdır. Çünkü sütte yağ vardır, vanilyanın yapısında ise şeker bulunur.

    7. Sayfa
    ÇözeltilerBazı maddeleri suyla karıştırdığımızda karışımı oluşturan maddeleri ayrı ayrı görebilirken bazılarını göremeyiz. Bazı maddeler suyla karışınca, sıvının her tarafına dağılarak gözle görülmeyecek kadar küçük parçalara ayrılır. Bu olaya çözünme denir.

    8. Sayfa
    Şeker, mürekkep, limon ve portakal suyu, tuz, alkol, sabun gibi maddeler suda çözünür.Bu tür maddeler suda çözündükten sonra onları göremeyiz.Ancak orada olup kaybolmadıklarını tadabileceğimiz bir karışımsa tadarak anlayabiliriz. Ayrıca bunu kütlelerine bakıp anlayabiliriz de.TadabilirizTadamayız

    9. Sayfa
    Çözünme sonucu oluşan karışıma çözelti denir. Örneğin, şekerli su. Bu karışımda şeker çözünen, su ise çözücüdür. Çözeltideki maddeleri ayrı ayrı göremeyiz, çözeltilere bakıldığında tek bir madde gibi görünür.

    10. Sayfa
    Naftalin, sıvı yağ, toprak, kum gibi maddeler suda çözünmez. Bu nedenle bu tür maddeleri suyla karıştırdığımızda onları karışımda görebiliriz.Yağ Suda Çözünmediği İçin Gözle Görebiliriz

    11. Sayfa
    MaddeKarışımSaf maddeÇözeltilerÇözelti olmayanlar

    12. Sayfa
    Karışımların ayrılmasıKarışımdaki maddelerin birine veya birkaçına ihtiyaç duyarsak onları ayırmamız gerekir.1) Süzme ile ayırmaSıvı maddeleri, içinde çözünmemiş katı maddeden ayırmak için bu yöntemi kullanırız.

    13. Sayfa
    Örneğin, haşlanmış makarnayı suyundan, talaş tozunu sudan ayırmak, çayı süzmek için bu yöntem kullanılır. Süzmede kullanılan süzgecin gözenekleri, katı maddenin tanelerinden daha küçük olmalıdır.Çayı Süzme YöntemiTalaş Tozunu Sudan Ayırma Yöntemi

    14. Sayfa
    2) Yüzdürme ile ayırmaKatı maddelerden oluşan karışımı ayırmak için suda ayırma yöntemi kullanılır. Bu yöntemde karışım suya ilave edilir. Bu yöntemin uygulanması için katı maddelerin suda çözünmemesi gerekmektedir. Ayrıca ayırmak istediğimiz katı madde veya maddeler su üstünde kalırken diğerleri suda batmalıdır. Yoksa bu yöntemi kullanamayız.

    15. Sayfa
    3) Buharlaştırma ile ayırma Su ve içinde çözünmüş katı maddeden oluşan karışımı ayırmak için suyun uzaklaştırması gerekir. Bu yöntemde karışım ısıtılır, su buharlaşır ve geriye suda çözünmüş katı madde kalır. Örneğin, şekerli sudan şekeri, tuzlu sudan tuzu ayırırız.

    16. Sayfa
    4) Mıknatısla ayırma yöntemiBu yöntem mıknatıstan etkilenen maddeyi mıknatıstan etkilenmeyen maddelerden ayırmak için kullanılır. Kullandığımız mutfak eşyalarında, arabalarda demir kullanılır. Bu eşyalar çöp olduğunda ayırması zor olur ve bunlar için dev mıknatıslar kullanılır.

    17. Sayfa
    Bu mıknatıslar demir atıklarını çekerken kağıt, cam, plastik gibi diğer atıkları çekmez.Böylece demirden yapılmış atıklar karışımdan ayrılmış olur. Daha sonra bu atıklar geri dönüşüme gönderilir.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Batuhannnn

    • 2017-03-06 08:45:58

    Cevap : naber
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.