Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Sait Faik Mahalle Kahvesi Ana Fikri

Sait faik mahalle kahvesi ana fikri nedir

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-11-11 07:50:28

    Cevap : Mahalle Kahvesinin Ana Fikri
    İnsanların birbirini anlamaktan ne kadar uzak olduklarıdır. Hikaye, erkekler ve kadınlar arasında farklılıklar ve eşitsizlikler olduğunu; her ne kadar erkekler kadınlardan üstün görülse de, bu kötüye kullanıldığında, toplum tarafından nasıl görüldüklerini, dışlanıldıklarını anlatıyor. 

    Mahalle Kahvesinin Teması

    Burgaz adasında yaşayan insanların hayatlarını, geçmişe olan özlemini, unutamadığı anıları yanısıra, ölüm hakkında düşünceleri ve hayatla hesaplaşma gibi temalara öncelik tanıdığı görülmektedir. 

    Mahalle Kahvesinin Konusu
    Yazar, Mahalle Kahvesi hikayesinde soğuk bir kış günü dışarıda lapa lapa kar yağarken kahve içinde olan insanları gözlemleyerek anlatır. Soğuktan donmak üzereyken kahveye gelen genç bir adama karşı, kahvedeki yaşlı ahalinin tepkisini ayrıntılarıyla anlatır.
    Genç adam zamanında kız kardeşini kötü yola sürüklediği için, kahvedekiler onun yüzüne bile bakmadan kahveden uzaklaşmasını istemektedir. Bu sırada genç adam kendisini evlatlıktan reddeden babasının ölüm haberini alır. Genç adam babasını son bir kez göremeden, reddedilme duygusuyla yıkılır.

    Kişiler ve Özellikleri
    Anlatıcı : Yalnız ve biraz meraklı bir adamdır, merhametli olduğunu söyleyebiliriz.
    Kahveci : kendi halinde bir adamdır, bazen olaylara aşırı tepki vermesiyle dikkat çeker.
    Genç adam: Kardeşini kötü yola düşürdüğünden çevresinde horlanan ve sevilmeyen biridir, yoksulluğu ve zavallılığı ile dikkat çeker.

    Anlatım Özellikleri
    Mekan :  Olaylar bir mahalle kahvesinde yaşanmıştır.
    Zaman:  Hikaye, karayel ve tipinin şiddetli olduğu, lapa lapa kar yağan bir akşam geçer, Yaprak dökümünün başladığı, ince belli çay bardaklarının, tramvayın ve sobanını kullanıldığı zamanlardır. Sait Faik hikayeyi 1950 yılında yazmıştır. Hikaye de tahminen bu dönemlerde geçiyordur.
    Anlatıcı : olaylar birinci tekil kişi  tarafından anlatılmıştır .
    Bakış açısı: Kahraman anlatıcının  bakış açısı hakimdir.

    Mahalle Kahvesi Özeti
    Sık sık gittiğim kahve, sapa bir yerde idi. Mevsim kış olduğu için, bahar ve yaz akşamları pek sevimli olan bahçesinde değil, içeride oturuyorduk.
    Evimden çıkınca ortalığın sessizliğini, bu sessizliğe lapa lapa kar yağdığını görmüş, yürümek hevesine kapılmış­tım… Geldiğim de fazla kalabalık olmayan kahveye, sonraları tek tük birkaç kişiden başka gelen olmadı…Bense bazen buğusunu sildiğim camdan, dışarı bahçeye bakıyor, bazen oyun oynayanların seslerine kulak kabartıyordum. Aradan ne kadar zaman geçti farkında değildim… Saate baktım, on buçuk olmuştu. Kahveci, saat bire kadar açık olduğunu söyleyince rahatlayıp bir çay daha söyledim.
    Tam bu sırada içeriye birisi daha girdi. O gelmeden evvel konuşmalar oluyorken, bütün sesler birdenbire kesildi. Genç a-dama baktım, bir sandalyenin üzerine oturmuş, önüne bakıyor­du…
    Kahvedeki sessizlik gitgide uzuyordu… Bu sırada kahvenin kapısı açıldı, içeriye bir adam girdi.
    “Sizi çağırıyor, aklı yerinde ama sabaha çıkamayacağına kalıbımı basarım…Seni istedi Ali Ağa, seni de seviyor Mahmut Çavuş. İstersen sen de gel Hasan…”
    Oturan üç kişi ayağa kalktılar. Soba kenarında oturan adama dik dik bakarak çıkıp gittiler…
    Kahveci halen yeni gelene çay vermemişti. “Şu zavallıya da benden bir çay yap” dedim. Kahveci anlamamazlıktan geldi….
    Genç adam ayağa kalkıp kahveciye sordu: “Babam, değil mi? Ölüyormuş değil mi? ”
    Kahveci: “Senin baban değil o” dedi. Ardından ekledi: “Sakın eve gideyim deme, teyzenin oğlu seni bekliyor, gebertecek.”
    Çıktı gitti. Kapı açıldı. Demin gidenler, dönmüşlerdi. “Ruhu­nu teslim etti. Öteki savuştu mu?” diye sordular. Merakım iyice art­mıştı.
    öğrendiğim kadarıyla, kız kardeşini kötü yola düşürdüğü i-çin, babası evlatlıktan reddetmiş. Kızın akibetini sordum, kimse söylemedi. Belki de kahveci onu kötü hayattan çekip almış oldu­ğu için, anlatmadılar.
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.