Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 9 yıl önce
  • 3 Cevap

Saltanat neden kaldırıldı

osmanlı dönemi

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Ödevci_8

    • 2015-04-07 17:20:36

    Cevap : Saltanat’ın kaldırılmasının nedenleri nelerdir? 1- Saltanat biçiminin halkın hakimiyet anlayışıyla bağdaşmaması 2- İstanbul Hükümeti ve padişahının, Kurtuluş Savaşı sırasında milli direnişe karşı olması. 3- Bir ülkede 2 hükümetin bulunmasının ikilik çıkaracağı düşüncesi 4- TBMM Hükümetinin padişahın da yanında bulunduğu İtilaf Devletlerine karşı kesin zafer kazanılması. 5-Osmanlı Devletinin TBMM Hükümeti yanında Lozan görüşmelerine çağrılması  ve durumun Türk Milletinin çıkarıyla çakışması .

    Diğer Cevaplara Gözat
    Saltanat neden kaldırıldı

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Gülperi

    • 2015-04-07 17:18:04

    Cevap : Halifeliği kaldırmamasının sebepleri: Savaştaki ülkeyi birleştirmek isteniyor olması. Halkın henüz buna hazır olmaması Aydınlar dahi büyük bir çoğunluğun buna hazır olmaması. İngiltere’nin bu durumdan istifade edeceği düşüncesi.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-04-07 17:16:48

    Cevap : Saltanat sisteminin milli egemenlik anlayışına ters düşmesi.
    Osmanlı Devleti’nin TBMM Hükümeti yanında Lozan görüşmelerine davet edilmesi ve durumun Türk Milleti’nin çıkarına ters düşmesi. İstanbul Hükümeti ve padişahının, Kurtuluş Savaşı sırasında ulusal direnişe karşı olması.
    Bir ülkede iki hükümetin bulunmasının milli menfaatlerle bağdaşmaması.
    TBMM Hükümetinin padişahın da yanında bulunduğu İtilaf Devletlerine karşı kesin zafer kazanılması. 27 Ekim 1922’de İtilaf Devletleri TBMM Hükümeti yanında İstanbul hükümetini de Lozan görüşmelerine davet ettiler. İtilaf Devletleri’nin amacı; görüşmeler sırasında iki hükümeti birbirine düşürerek Türk Milleti aleyhine kararlar kabul ettirmektir. Bu durum saltanatın kaldırılmasını hızlandırmıştır. Bu gelişmeler ve nedenlerden dolayı Mustafa Kemal Paşa, padişahlıkla halifeliği birbirinden ayırıp Siyasi İktidarı temsil eden saltanatın kaldırılması, halifeliğin ise devam etmesi şeklinde bir çözüm yolu buldu. Komisyonda görüşmelerinin çıkmaza girdiğini gören Mustafa Kemal Paşa, bir sıranın üzerine çıkarak şunları söylemiştir. “Efendiler, egemenliği, hiç kimse, hiç kimseye bilim gereğidir, diye görüşmeyle tartışmayla vermez. Egemenlik güçle, kudretle ve zorla alınır. Osman oğulları zorla Türk milletinin egemenliğine el koymuşlardır. Bu yolsuzluklarını altı yüz yıldan beri sürdürmüşlerdir. Şimdi de Türk Milleti, bunlara yeter diyerek ve bunlara karşı ayaklanarak egemenliğini kendi eline almış bulunuyor. Bu bir oldu bittidir.”dedi.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.