Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Sanat
  • 9 yıl önce
  • 2 Cevap

Sanatçı ve zanaatçı arasındaki farklar nelerdir

bunların benzerlikleri ve farlılıklarıda olabilir
ÇABUK LUTFEN ACİLLLLLLLL

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Ugur

    • 2015-03-29 11:26:23

    Cevap : Sanat ve Zanaat arasındaki farklar -Sanat eserleri tektir, eşi yoktur. Zanaat eserleri birden fazladır ve sayısı daha da arttırılabilir. -Sanat eserleri farklı tarzlardadır ve kendine has bir yapıya sahiptir. Zanaat ise herkesin bildiği aynı şeylerin sürekli yenilerinin yapar. -Sanatta yaratıcılık önemli bir rol oynar. Zanaatte ise yaratıcılığa gerek yoktur sadece ustalık önemli bir role sahiptir. -Sanat eserinin yapılmasındaki amaç güzel ve estetik olmasıdır. Zanaat eserinin yapılmasındaki amaç ise fayda sağlamak ve kullanışlı bir eser ortaya çıkarmaktır. -Sanat eseri, para için yapılan bir eser değildir. Sanatçı o eseri tasarlarken hiçbir şekilde para kazanma amacı ile yapmaz. Zanaat eseri ise tam tersi şekilde asıl amacı para kazanmak olan eserlerdir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    zisan15

    • 2015-03-29 13:23:45

    Cevap : Sanatçı ile Zanaatçı arasındaki fark nedir?

    Sanatçı ve zanaatçı kavramları farklı olgulardır. Sırayla tanımlayalım;

    Sanatçı
    yaratı eyleminin sonucunda ortaya çıkan eserden belli maddi kaygılar güdemez çünkü yaptığı o noktada sanat olmaktan çıkar zanaat alanına girer.

    Zanaatçı
    ise belli bir ücret karşılığında ürün meydana getirir. işin en başından itibaren zanaatçı maddiyatla başlamıştır işine ve burada sanatçıdan ayrılır.
    Şimdi maddi bir kaygı gütmeden herhangi bir yaratı eyleminin sonucunda ortaya konan eser sanat eseri onu ortaya koyan da sanatçıdır. Tabi bunların belli başlı kuralları ve eğitim süreci vardır. Sanatçının sanatçılık derecesini bireyler verebildiği gibi kitlelerde verebilir. Fakat özünde sanatçının sanatkarlığına ve sanat eserinin niteliğine bağlanamaz. Kişiler kendi zevklerine hitap edilene sempati duyabilir. Ama sanatçılar arasında sınıflandırılma olamaz.

    Örnek ve Tanımlar:

    Zanaat: (marangozluk, ayakkabıcılık, terzilik.. gibi) maddi ihtiyaçları karşılayan işlerin tümü.
    Sanatçı: Sanat kollarının birinde başaralı kimse.

    Sanat için şu örnekleri verebiliriz: Biraz Allah vergisi,biraz çalışmayla güzelresimler yapan birisi yaptığı resimleri para kazanmak amacıyla yapmıyorsa;resimleri satacaksa bile üzülerek,belki ağlayarak satıyorsa yine sanatçıdır bu ruhtaki insanlar.Gerçek sanatçılardan, ”Eserlerim benim çocuğum gibidir.”sözünü çok duymuşsunuzdur.
    Sanatçılık ruhu herkeste yoktur.Sanatçı olunmaz,sanatçı doğulur kısacası.
    Yukarıdaki tanıma göre sanatçı, herkesin ortaya koyamadığı bir şeyi kendisine has bir anlatımla otaya koyandır.Toplumunun bağrından çıkmıştır, onun aynasıdır,onun dili,kulağıdır.
    Toplumunda olmayan davranışları sergileyerek farklı olunacağını zanneden insanlar ,farklı olmayı,orijinal olmak olarak değerlendiremeyen insanlardır.Hep başkalarının şarkıların söylemekle kalmayıp bir de şarkısını söylediği sanatçıyı taklit edenler, sanaçtı değil, taklitçidirler.

    Zanaatçı için de şu örnek iyi gider sanırım:
    Güzel duvar ören bir usta ,bu iş için iyi ustalardan duvarcılık hakkında bilgi almıştır.Uygulama yaparak kendisini yetiştirmiştir yani.Yaptığı iş karşılığında mutlaka para alacaktır,çünkü bu onun geçim kaynağıdır..Duvar örmek onun içine doğmamıştır,ilham perisi gelip ona güzel duvarı öğretmemiştir yani. Usta- çırak ilişkisiyle ve taklit yoluyla güzel duvar örebiliyordur. Taklit ettiği usta iyi duvar örüyorsa o da iyi duvar örüyor;öremiyorsa o da iyi duvar öremiyordur.
    Sanatçı, içine doğan ilhamla,sanatçı kişiliğiyle,şarkı söyler,resim yapar,şiir yazar.Yaptığı iş taklit değil,kendisinindir.Eserinde üslubu,imzası vardır.Zanaatçı işini geçim kaynağı olarak yapar,yaptığı sevmese bile yapar. Sanat-zanaat benzerliğindeki küçük fark aslında çok da küçük değildir yani.


    Kaynak: https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/404088-sanatci-ve-zanaatci-arasindaki-farklar-nelerdir.html#ixzz3VmT8T34x
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.