Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Sanat
  • 1 yıl önce
  • 1 Cevap

Sanatın doğuşu ve gelişimi slayt

Powerpoint, sunum, slayt, pptx sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2022-10-14 05:46:07

    Cevap :

    Sanatın doğuşu ve gelişimi slaytını aşağıdan POWERPOİNT (PPTX) formatında indirebilirsiniz..

    Ayrıca Bknz: Sanat



    Diğer Cevaplara Gözat

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    A.Ü.Z.F. PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜKÜLTÜR, SANAT ve PEYZAJ DERSİSANAT NEDİR

    2. Sayfa
    SANATIN TARİHSEL GELİŞİMİAvrupa'da Antik Yunan ve Roma medeniyetine ait unsurların ön plana alınarak sanat, edebiyat vebilimde 15 ve 16.yy ilk yarısında gerçekleştirilen büyük gelişme Rönesanstır. Kelime anlamı "yeniden doğuş"tur. İtalya'da görülmeye başlanmış ve buradan Avrupa'nın birçok ülkesine yayılmıştır.Ortaçağın skolastik düşünce sisteminin katılığıözellikle sanatçılarda büyük tepki yaratır. Kilisenin, din adamlarının, insanların inançları nedeniyle baskı yapmadıkları bir dünya özlemi başlar. Rönesanslabirlikte artık dinin sanat üzerindeki etkisi azalır ve sanatçılar artık eserlere imzalarını atmaya, dindışında yapıtlar vermeye, tabiata ait motifleryapmaya başlarlar.Rönesans resim sanatı : Rönesansın resimsanatına kazandırdığı en önemli katkı zenginleşen konulardır. Dini tasvirlerin yanında tabiata ait motifler tüm canlılığıyla tuvallere taşınmıştır.Çeşitlenen konular yanında, resim sanatçıları iç dünyalarını, kendi düşlerini özgürce işleme serbestisini Rönesans ile kazanmışlardır. Bu dönemin önemli ressamları olarak Giotto, Leonardo da Vinci, Tiziano, Raphael, Brueghel,Albrecht Dürer, Michelangelo ve Ghiberti sayılabilir.

    3. Sayfa
    SANATIN TARİHSEL GELİŞİMİSanat sözcüğü genelde görsel sanatlar anlamındakullanılır. Sözcüğün bugünkü kullanımı, batıkültürünün etkisiyle, ingilizcedeki ‘art ‘ sözcüğüne yakın olsa da halk arasında biraz daha genişanlamda kullanılır. Gerek İngilizce’deki ‘art’ (‘artificial’ = yapay), gerek Almanca’daki ‘Kunst’ (‘künstlich’ = yapay) gerekse Türkçe’deki Arapçakökenli ‘sanat’ (‘suni’ = yapay) sözcükleri içlerindeyapaylığa dair bir anlam barındırır.Sanat, bu geniş anlamından Rönesans zamanında sıyrılmaya başlamış, ancak yakın zamana kadar zanaat ve sanat sözcükleri dönüşümlü olarakkullanılmaya devam etmiştir. Buna ek olarak Sanayi Devrimi sonrasında tasarım ve sanat arasında da bir ayrım doğmuş, 1950 ve 1960′larda popüler kültür ve sanat arasında tartışma kaldıran bir üçüncü çizgi çekilmiştir.

    4. Sayfa
    İlk toplumlarda sanatın büyüden ortaya çıktığıöne sürülmüştür. Mağara duvarına avlanmakistedikleri hayvanın resimini çiziyorlardı. Resim ve heykeller büyüsel amaçlar için kullanılmış.1945'li yıllarda gazeteler sekiz sayfa çıktığı halde, daha çok edebiyat ve makalelere yer veriliyordu. Şiir, resim, sinema, tiyatro sayfası vardı. Hollywood'dan sanatçılarla yapılan röportajlar yer alırdı. Tiyatro ve oyuntanıtımlarına ağırlık veriliyordu. İlk defa Vatan gazetesi 1953 - 1956 dönemince ''sanat yaprağı'' isimli bir sanat eki yayınlamıştır.Bu dönemde Şakir Eczacıbaşı sanatı sadece sanat ürünlerinden ibaret görmemiş, sanatçının yaşamı, sanatın korunmasına önem vermiş,insanları sanattan anlayan veya anlamayan diye ayırmaya karşı çıkmıştır. Her türlü kesimeulaşmaya çalışılmıştır.SANATIN TARİHSEL GELİŞİMİ

    5. Sayfa
    Kant'a göre; sanatın kendi dışında, hiçbir amacı yoktur. Onun tek amacı kendisidir. Güzel Sanatı ancak deha yaratabilir.Hegel'e göre; sanattaki güzellik doğadaki güzellikten üstündür. Sanat, insan aklının ürünüdür.Kendisine doğanın taklidinden başka amaç bulmalıdır.Marks'a göre; yaratıcı eylem, insanın ve doğanın karşılıklı etkileşiminin bir aşamasıdır. Bu, toplumsal bir karakter taşır. Sanat, yaşamı insanileştiren bir olgudur. Araştırıcı, yaratıcı, çok yönlü tümel insana ulaşma çabası içinde sanatlar gelişebilir.B. Croce; güzelliğin yerine anlatımı öne çıkarır. Sanat, sezginin ve anlatımın birliğidir. Bireysel veteorik bir etkinliktir. Doğa, sanatçının yorumu ile güzel olabilir.Sonuç olarak Sanat, deha düzeyindeki zekanın, var olana karşı tepkisinin, tutarlı bir bütünlük içerisinde somutlaştığı bir alandır. Sanatçı, zekası ve sezgileriyle çağının önünde giden insan olduğu için, gerçek sanatın anlayanı azdır. Onu anlamak için çaba gerekir.

    6. Sayfa
    SANAT DALLARININ DIGER BILIM DALLARIYLA ILISKISIFİLOLOJİ: Dil bilimidir. Dünya üzerindeki varolan dilleri inceler.PALEOGRAFİ: Eski yazıların okunmasını sağlayan bilim dalıdır. Yazıların tür ve şekillerini inceler.EPİGRAFİ: Kitabeleri (taşlar üzerine işlenen yazıları) okuyup araştıran ve yorumlayan bilim dalıdır.ARKEOLOJİ: Kazı bilimidir. Toprak veya su altında kalmış, geçmiş uygarlıklara ait kalıntıları ve eserleri saptayarak bunların çıkarılmasını ve değerlendirilmesini sağlar.NÜMİSMATİK: Madeni para (sikke) bilimidir. Geçmişte basılmış paraları inceler.TARİH: İnsan toplumlarında ve toplumlararasında meydana gelen olay ve gelişmeleribelirli yer ve zaman göstererek sebep ve sonuç ilişkilerini araştırıp, inceleyen bilim dalıdır.

    7. Sayfa
    KRONOLOJİ: Zaman bilimidir. Olaylarıntarihlerini saptayarak, oluşum sıralarını düzenler.ARKEOMETRİ: Arkeolojik buluntuların saptanması ve tarihlerinin belirlenmesinde, fen, doğa bilimleri, matematiksel ölçüm ve analiz yöntemlerini inceleyen bilim dalıdır.COĞRAFYA: Her olayın belirli bir mekanda meydana gelmiş olması sebebiyle bu bilim dalı sanat tarihi ile yakından ilgilidir.ETNOGRAFYA (ETNOLOJİ) : Halkbilimidir.Toplumların öz kültürlerini, özellikle halk kültürünü inceler.ANTROPOLOJİ: İnsanın fiziki yapısını inceleyen ve insan ırklarını sınıflandıran bilim dalıdır.PALEOANTROPOLOJİ: İnsan türlerinin en eskifosilleşmiş kalıntılarını inceleyen bilim dalıdır.SANAT DALLARININ DIGER BILIM DALLARIYLA ILISKISI

    8. Sayfa
    Temel TasarımSanatın ElemanlarıÇizgiRenkBiçimFormDokuValörEspasGörsel Tasarım İlkeleriŞekil – Zemin AnlatımlarıGörsel RitmZıtlıkEgemenlik-Odak NoktasıDüzlemGörsel DengeSanatın İlkeleriDengeRitmHareketZıtlıkBütünlükVurguMotifGörsel Tasarım ÖğeleriLekeNoktaHacimÇizgiRenkDokuBiçimÖlçü

    9. Sayfa
    SANATALGISAL SANATLARALGISAL KAVRAMSAL SANATLARKAVRAMSAL (DİLSEL)SANATLARİŞİTSEL GÖRSELSÖZELYAZILIGÖRSEL KAVRAMSALİŞİTSEL-GÖRSEL KAVRAMSALÜç BoyutluİŞİTSEL-GÖRSELDansBaleİki BoyutluHat SanatıMinyatürResimFotoğrafKabartmaSüslemeHacimSanatıHeykelMekanSanatıMimarlıkMasalRadyo OyunuDestanŞiirHikayeRomanPiyesAnıGeziMektupSahneGörüntüSahneGörüntüKarikatürKuklaTiyatroOperaPerdeFilm (SinemaTVVideo Animasyon)

    10. Sayfa
    SANAT KAÇA AYRILIRSanat genel olarak iki gruba ayrılır:Pratik sanatlar / Endüstriyel sanatlar (zanaat)Güzel sanatlar

    11. Sayfa
    GÜZEL SANATLAR NEDİRGüzel sanatlar deyince aklımıza, insan yaratıcılığı, insanın ilk çağlardan bu yana kendini ifade ettiği, tam yetkinleşemediği dönemlerde, çizgi, boya, kil yoluyla içini döktüğü biçimler, desenler, çeşitli oluşumlar geliyor. Yetkinleştiği dönemlerde ise, örnekler çok çeşitli. Sözgelimi, ünlü Rönesans sanatçıları, yapılar, anıtlar, köprüler, müzeleri dolduran resimler, sonra şiirler ya da Mimar Sinan'ın camileri, çeşmeleri, köprüleri ..Derken günümüzün sanat eserleri, insan aklıyla duygularının estetik beğenisiyle yaratıcı gücünün ortaya koyduğu, bilim ve teknolojinin de en üst seviyelerindeki çağımız sanatçılarının sanat ürünleri : Çağdaş resim, heykel, roman, tiyatro, sinema, çelik ve cam yapılar, incecik kullanım eşyaları, sesin, ışığın, rengin, oyun gücünün birleştiği büyük sahne olayları, türlü tasarımlar.

    12. Sayfa
    GÜZEL SANATLAR KAÇA AYRILIRYüzey Sanatları : Tüm iki boyutlu sanat çalışmaları, yani bir eni ve bir boyu olan kâğıt veya tuval üzerine, bir duvar ya da kumaş üzerine uygulanan sanatlardır: Resim vetürleri ( yağlı boya, sulu boya, baskı sanatları, afiş, grafik çizimler ), duvar resmi, minyatür, karikatür, fotoğraf, batik, süsleme vb.Hacim Sanatları : Üç boyutlu sanat çalışmalarıdır. Sözgelimi heykel, seramik, anıtlar gibi.Mekân Sanatları : İç ya da dış mekânı içine alan ya da düzenleyen sanat dallarıdır. En başta mimarî olmak üzere (bahçe mimarisi, peyzaj mimarisi), çevre düzenlemesi gibi mekâna ilişkin tüm tasarım çalışmaları.Dil Sanatları : Edebiyat ve yazı türlerini kapsayan sanatlardır: Roman, hikâye, şiir, deneme, tiyatro metni, film senaryosu vb. gibi.Ses Sanatları : Müzik ve bütün türlerini kapsayan sanatlardır : Halk müzikleri, klâsik müzikler gibi.Hareket Sanatları : İnsanın, bedeniyle anlatım gücü kazandırdığı sanatlardır: Bale, dans türleri, halk dansları, pandomim vb.Dramatik Sanatlar : İnsanın, eyleme dönüşmüşifadelerle kendini veya bir olayı, bir olguyu anlattığı sanatlardır: Tiyatro, opera, müzikal oyun, kukla gibi sahne sanatları, sinema, gölge oyunu gibi türleri buna örnek olarak gösterebiliriz.Böylece, bütün sanat dallarını içine alan birsınıflandırma yapmış olduğumuzu söyleyebiliriz.

    13. Sayfa
    Sanat Eserlerinde Olması GerekenlerSanat Eseri Teknik Olarak Kalıcı Olmalıdır : Sanat eseri teknik olarak kalıcı olmalıdır, mesela Leonardo da Vinci’nin kendi yaptığı boyaların 5-10 yıl sonra bozulduğunu düşünün, o zaman bu sanat eserleri olur muydu? Veya Franz Kafka’nın Naziler tarafından yakılmış eserlerini düşünün, yakılmadan önce bu eserler vardı ama şimdi?Sanat Eserlerinde Orijinallik : Sanat eseri sanatçının anlatmak istediği evrenin bir parçası hakkındaki algılamalarını bize verirken o eser en azından teknik olarak özgün-orijinal olmalıdır, yani daha önce “bu şekilde bir algılama aynı teknikle” verilmemiş olmalıdır.Sanat Eserlerinde Çarpıcılık : Sanat eseri çarpıcı olmalıdır (Katharzis etkisi için), bunun için sanat eserinin kompozisyonunun, düzeninin, renklerinin, ritminin albenili olması gereklidir, ki sanat eseri değerlendirici kesim tarafından algılanabilsin, dikkati çekilsin, bu şimdiye kadar yapılmamış teknikler uygulanarak, gariplik, çirkinlik özelliği kullanılarakta yapılabilir, ama en çok kullanılan güzellik, hoşluk, estetik ve çarpıcı cümleler renkler öğelerdir.Sanat Eserlerinde Çağdaşlık : Sanat eseri çağına uygun biçimde ve çağdaşlarıyla uygun sanat ekollerininbirisine atfedilecek bir şekilde veya en azından bu ekollerden birisine benzediği varsayılarak değerlendirilir.Eğer bunlar uygulanamıyorsa Sanatçının sanat eserleri yeni bir ekol sayılabilcek düzeyde (kalitede ve kantitede) olmalıdır-ki sanatçının bu yeni sanat eserleri dizisi eski ekollerle sürekliliği olan yeni bir ekol sayılabilsin. Eğer bu ekoller o sanat eserine uygulanamıyorsa, veya sanat tekniğinde ekoller çok belirgin değilse, o zaman o eserler içerdikleri objelere görede sınıflandırılabilirler.

    14. Sayfa
    Sanat Eserlerinde Olması GerekenlerSanat Eserlerinde Evrensellik : Sanat eseri evrensel olmalıdır, yani dünyadaki tüm sanattan iyi anlayan değerlendiriciler tarafından zaman içinde ortak sanat değerleri dizisinde yeri olduğu fikri ortak olarak benimsenmelidir, bu zaman alıcı bir süreçtir, sanat eseri tüm dünyadaki sanat değerlendiriclerininbeğenisini kazanmasını gerektiren süreçlerden geçmelidir ve bu yorumlar kalıcı olmalıdır. Bu süreç aynı zamanda sanat eserinin “Klasik” bir sanat eseri olduğu mertebesini de beraberinde getirir. Eğer sanat eseri tüm yorumcular tarafından aynı düzeyde algılanmıyorsa veya yorumcular yorumlarını ve ilgilerini o sanat eseri için zaman içinde değiştiriyorsa o sanat eseri sadece beğenildiği zaman süreci içerisinde Klasik olarak değerlendirilmez ama bir kısım değerlendirici tarafından belli bir süre sanat eseri olarak algılanıyorsa o zaman “Popüler” sanat olarak değerlendirilir (Pop müzik gibi). Eğer bir sanat eseri yeterli sanatdeğerlendiricilerinin değil de sanat bir kolu eseri ve tarihi hakkında yeterli sanat değerlendiricileri kadar bilgisi olamayan kişiler tarafından değerlendirilmiş ve sürekli değil ama belirli bir süre için belli bir yerdebüyük sayıda kişi tarafından beğeni kazanmış eserler de Popüler sanat ünvanını kazanır. Ama bir sanat eseri hemen her yerde tüm yeterli sanat değerlendiricilerinin çoğunluğunun (hepsinin olmayabilir) beğenisini her zaman kazanıyorsa o eser Klasiktir.Sanat Eserlerinde Kişisel Devamlılık : Sanatçının evrimi sanatçının eserleri en azından onun belli bir dönemi için, evren parçaları hakkındaki görüşünü gösterir, insan doğasına uygun olarak belli dönemlerinde veya tüm sanat yaşamı boyunca eserleri onun bu görüş açısını yansıtır, yine insan doğasına uygun olarak zamanla sanatçı değiştikçe bu görüş açısıda değişebilir, genellikle bu değişim sanatçının eski bakış açılarına uyumlu bir biçimde olur. Yani bir sanatçının sanatı sürekli olarak değişir. Bunu sanatçının gelişimi, değişik evreleri diye adlandırmak mümkündür.

    15. Sayfa
    Sanat Eserlerinde Olması GerekenlerSanat Eserlerinde Yayınlanma Gerekliliği : Sanat eseri yayınlanmalıdır, alıcıların-değerlendiricilerin yani tüm insanlığın görüşüne sunulmalıdır, yayınlanmamamış bir eserin anlamı eser eğer imkansızlık nedenideğilde bilinçli olarak yayınlanmamışsa o eseri yaratanın kişisel tatmininden öteye geçmez, yayınlanmamış bir bilimsel araştırmadan farkı yoktur.Sanat Eserlerinde Soyutlama -Değiştirme : Sanatçı evreni kendi aklına göre yorumlamalıdır, tamamen orijinaline benzeyen kayıtlar sanat değildir. Estetik kaygılar, soyutlama ve saflaştırma, Aristonun Mimesis ve Katarsis mental tekniklerine-kuramları gibi sanat teoriği ve estetik kurallar uygulanır. Bu değiştirme sembolizm yani semboller kullanılarak bazı kavramların yeniden tanımlanmasınıda içerebilir.Sanat Eserlerinde Yaratıcılık/Özgünlük

    16. Sayfa
    PRATIK SANATLAR/ENDÜSTRİYEL SANATLAR NEDİREndüstriyel sanatlara kısaca zanaatdiyebiliriz.Endüstiriyel sanat çeşitleri örneklemek gerekirse: çinicilik, hakk, maden işleri, dökmecilik ve bakırcılık, camcılık, taş yontuculuğu, nakış, kalemkarlık, halıcılık, kumaş ve kadifecilik, saraçlık, kunduracılık, silah işçiliği, ahşap işleri, telkari, cevahircilik, mühür yapımcılığı, minekarlık, tesbihcilik, kayık imali, lokum, helva ve şekerleme yapımı, Saraçlık ve nalbantlık, otomobil tamirciliği kaportacılık ve boyacılık, matbaa ve ambalaj yapımını sayabiliriz.TaşçılıkNalbantlıkÇinicilikTesbihçilikCamcılıkŞekercilikLokumculuk

    17. Sayfa
    ZANAAT NEDİRZanaat, sermayeden çok nitelikli emeğe dayalı; öğrenimin yanı sıra el becerisi ve ustalık gerektiren meslek. Bu mesleklerin erbâbına zanaatkâr denir.Marangozluk, ayakkabıcılık, kuyumculuk (takı üreten), kumaş boyama, çömlekçilik, berberlik,bakırcılık gibi mesleklerin hepsi birer zanaattir.Bir kimsenin zanaatkâr olması için el becerisi gerektiren bir malı veya hizmeti sadece satması değil, bilfiil üretmesi gerekir.MarangozTerziBakırcıTekerlekçi

    18. Sayfa
    ZANAATIN TARİHÇESİKumaş BoyayıcıEyerciDericiKürkçüZanaatkârlar, el becerileri nedeniyle tarih boyunca pek çok toplumda saygın bir yere sahip olmuşlardır. Sanayi devrimi ile birlikte bir çok zanaat yok olmuş, yerini endüstriyel üretime bırakmıştır. Diğerleri ise şekil değiştirerek değişen koşullara ayak uydurmuştur.

    19. Sayfa
    SANAT VE ZANAAT ARASINDAKI FARK NEDİRSanat: Estetik, beceri ve yeteneği hayal gücü ile harmanlayıp ortaya bir eser koymak için çaba harcamak; bu çabayı notaya, tuvale, taşa, kağıda vs. aktarıp sonuçta bir eser vücuda getirmektir.Zanaat ise kelime olarak aynı anlama gelmekle birlikte (dilimizde farklı bir sözcük üretilmediği için), el becerisi ile herhangi bir şeyi inşa veya tamir etmek için kullanılmaktadır. Eğitim’le olduğu gibi usta/çırak ilişkisi ile de öğrenilir zanaat. Sanatı andıran estetik unsurlar olsa da, sanatta olduğu gibi özel birkabiliyet, yeni duygular, değişik tat ve zevkler ve farklı ufuk derinlikleri ortaya koymayı gerektirmez.Kum Sanatı

    20. Sayfa
    DOGANIN SANAT ESERLERIEstonya'nın Tolia şehrinde bulunan Ontika şelalesi soğuk havanın etkisi ile etrafında harikalar yaratıyor.

    21. Sayfa
    KAYNAKLARhttp://www.turkcebilgi.com/soru/5338/soruhttp://www.bunedir.org/sanat-nedir-sanat-dallari-nelerdir-nedirDoğan, Mehmet. 100 Soruda Estetik. Gerçek Yayınevi: İstanbul: 1975.Sena, Cemil Estetik sanat ve Güzelliğin Felsefesi. Remzi Kitabevi.lstanbl11: 1972.Sözen, Metin; Uğur Tanyeli. sanat Kavram ve Terimler Sözlü Remzi Kitabevi İstanbul: 1986.Timuçin, Afşar Estetik. 2. Baskı BDS Yayınları. 1993.http://www.forumdas.net/kisaca/sanat-ve-zanaat-cesitleri-90653/http://www.gezenbilir.com/index.php?PHPSESSID=o5n4b7dor7s1cmb92980pgb702&topic=2409 1.0#ixzz2O0An6sjUhttp://www.anadolutayfasi.net/edebiyat/67591-sanat-eserlerinde-olmasi-gereken-sartlar.htmlhttp://www.sonsuz.us/mobil.php?node=4869https://sanat.nedir.org

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.