Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Şeker hastalığı nasıl anlaşılır

Şeker hastalığı nasıl anlaşılır sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    HNDPK

    • 2022-08-21 10:09:11

    Cevap : Şeker hastalığı nasıl anlaşılır
    1. İdrar Sıklığı: İnsülin yeterli ölçüde salgılanmadığında veya kan hücreleri insüline karşı direnç gösterdiğinde, kandaki şeker hücrelerde kullanılamaz. Gereğinden fazla şekerin damarlarda bu şekilde serbest dolaşması normal bir durum olmadığı için böbrekler kandaki şekeri temizleyebilmek için daha hızlı çalışacaktır. Bu yüzden, diyabet hastalarında idrar sıklığı ve idrar kaçırma gibi belirtiler oldukça sık görülür.
    2. Aşırı susama: İnsülin hormonları çalışmadığında, kan şekerinin atılması için yapılan aktiviteler su ihtiyacı doğurur. Vücudun sürekli olarak kendini yenilemesi gerekir ve bu ciddi bir sıvı kaybı yaratır. Özellikle idrar çıkarmadan sonra aşırı susama görülmesi normaldir.
    3. Ani Kilo Kaybı: Diyabet, aşırı kilolara bağlı olarak gelişebilen bir hastalıktır. Sürekli idrar çıkarıldığında bununla oranlı olarak kilo kaybı gerçekleşebilir. Ancak bunun sağlıklı bir kilo kaybı olmadığını belirtmekte fayda var. Kan şekerleri kontrolsüz bir biçimde yükseldiğinde, vücutta biriken yağların erimesi de imkansız hale gelecektir. Bu durumda kilo kaybı, kas yıkımıyla olur. Şeker hastalarında göbek bölgesindeki yağların erimeyip kasların zayıfladığı ve buna bağlı olarak kilo verildiği sıklıkla görülmektedir.
    4. Yoğun Açlık Hissi: Kas yıkımı, idrar sıklığı ve keton cisimciklerinin salınımı açlık hissine yol açar. Ani kilo ve enerji kayıplarından sonra vücut bunu telafi etmek isteyecektir. Şeker enerji ihtiyacını karşılar fakat hücreleri giremediği sürece bu gerçekleşemez. Dolayısıyla bu durum metabolizmanın sürekli bir gıda ihtiyacı hissetmesine neden olur. Bu durumda açlık hissinin görülmesi oldukça normaldir. Diyabet hastalarında ani açlık krizleri ve kontrol edilemeyen bir tatlı isteği görülebilir. Vücut sürekli enerji kaybettiği için, yoğun bir biçimde yemek yenildiği halde doygunluk hissedilmeyebilir.
    5. Bulanık Görme: Belirtildiği gibi, glukoz seviyesi yükseldiğinde vücutta su kaybı gerçekleşir. Göz merceği de su kaybının gerçekleştiği bölgelerden biridir. Dolayısıyla, bulanık görme, diyabet hastalığının en yaygın belirtileri arasındadır. Bu hastalığa sahip kişilerde, bakılan objelere odaklanmak zorlaşabilir. Hatta hastalığın ilerleyen safhalarında geçici ya da kalıcı görme kayıpları da olabilmektedir.
    6. Enfeksiyon Eğilimi: Şeker hastalığından sonra vücudun çeşitli yerlerinde enfeksiyonlar görülebilir ve mevcut enfeksiyonlar daha çok büyüyebilir. Bunun en büyük sebebi, cildin kendini yenileyememesidir. Diyabet hastalarında yaraların iyileşmesi zorlaştığı için enfeksiyon sıklıkla görülmektedir. Özellikle böbrek iltihabı hastalığının tedavisi diyabet ile birlikte daha çok zorlaşmaktadır.
    7. Cilt Problemleri: Diyabet sürecinde enfeksiyonun artması, hücrelerdeki suyun tüketilmesi ve vücudun yenilenmesinin zorlaşması, deri hastalıklarına sebep olabilir. Deride mantar enfeksiyonuna bağlı olarak kaşınmalar görülebilir. Ayrıca ciltte açılan yaraların kapanması da zorlaşır. Cilt kuruluğu da diyabete bağlı olarak sıklıkla görülmektedir. Bu süreçte deride oluşan küçük bir yara bile, enfeksiyon riski sebebiyle çözülmesi zor bir hale gelebilir. Diyabetin getirdiği cilt problemleri özellikle ayaklarda görülmektedir.
    8. Adet Sorunları: Diyabet, kadınlarda adet gecikmesine sebep olabilir. Özellikle Tip 2 diyabet, insülin direnci sebebiyle adet düzensizliklerine sebebiyet verebilmektedir. Bu süreçte adet gecikmesi veya sıklığı görülebilir.
    9. Yorgunluk ve Halsizlik: İnsülin hormonları dengeli bir biçimde salgılanmadığında, vücut kandaki şekeri atmak için ciddi bir çaba harcayacaktır. Bu durumda yorgunluk ve halsizlik görülmesi normaldir. Vücut hücrelerdeki suyu sürekli harcadığı ve yoğun bir aktivite içinde olduğu için, yorgunluk şeker hastalığının birincil belirtileri arasında kabul edilir. Bu yorgunluklar zaman zaman baygınlıkla sonuçlanabilir.
    10. Depresyon: Depresyon, psikiyatrik bir rahatsızlık olmakla birlikte, vücudun hormonal dengesine bağlıdır. Sürekli ve sebepsiz bir depresyon hali, şeker hastalığının belirtisi olabilir.
    11. Stres: Vücudun hormonal dengesi bozulduğunda stres kaçınılmaz hale gelebilir. Ani öfke nöbetleri, şeker hastalığının en bariz belirtileri arasındadır. Eğer öfke nöbetlerini baş dönmesi, mide bulantısı gibi belirtiler takip ediyorsa, şeker hastalığı riski yüksektir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.