Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Serap olayi nasil olusur

Bu sorunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz.

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-05-15 19:17:08

    Cevap : Serap Nedir?

    Atmosferde ışık ışınlarının kırılması sonucu ortaya çıkan ve çöllerde çok kolay gözlemi yapılabilen optik yanılma ya da uzaktaki bir cisme bakarken adeta su yüzeyinden yansıyormuşçasına cisimle birlikte ters görüntünün oluşumu şeklinde tarif edilebilen serap, ılgım kelimesinin yanı sıra yalgın, pusarık isimleriyle de bilinir.

    Çöllerde meydana gelen bu ışık yansımasının temelinde, güneş ışığının kum üzerinde yansıyıp uzaktan su gibi görünmesi vardır. Sıcak hava, toprağa yakın bir noktada gökten gelen ışınları doğrudan gözlere yansıtır ve bunun sonucunda asfalt yollar ile sıcak denizlerde de serap olayına rastlanabilir. Gök, sıcak havanın yansıtması sonucu göl gibi gözükür. Göz kesiminin altında bulunan cisimlerden yükselen ışınlar, yukarıda bulunan yoğun hava tabakalarından aşağıda kumla temas halinde olan sıcak hava tabakasına yansıdığından dolayı uzaktaki bir vaha yakında gibi görünür.

    Serap Nasıl Oluşur?

    Optik bir doğa olayı olan serap, kısaca şu şekilde oluşur: Uzaktaki nesnelerin görüntüsü, ışık ışınlarının bükülmesiyle aslında olmadıkları bir yerde görünür. Yani serap bir halüsinasyon değil, bir doğa olayıdır ve kamera ile kaydedilebilir. Gözlemcinin bulunduğu yerde bulunan herhangi bir optik alet ile bu ışık olayı gözlemlenebilir.

    Atmosfer tabakalarının kırılma indislerinin farklı olmasının sonucu olarak ışık ışınları, kırılıp eğri bir yol izler. Kırılma indisi havanın yoğunluğuna bağlıyken havanın yoğunluğu sıcaklığa, sıcaklık da arz üzerinde kara veya deniz yüzeyinden olan uzaklığa ve iklimle havanın güneşli olmasına göre değişir. Havanın sıcak olduğu güneşli günlerde, ova ve çöllerde ulaşılamayan vaha görüntülerine alt seraplar denir. Cismin altında görünen alt seraplar, hava tabakasının sıcaklığının yükseklik ile azaldığı durumlarda ortaya çıkar ve yükseklik arttığında sıcaklık fazla azalırsa görüntü ters oluşur.

    Isınan havanın yoğunluğu azdır ve yükselerek genleşir; soğuk hava ise büzüşür, yoğunluğu azalır ve aşağı çöker. Bu yüzden sıcak havanın yoğunluğu soğuk havadan düşüktür. İki hava katmanının birleşim yeri, lens görevi görür ve ışık, yoğunluğu daha az olan sıcak havada, soğuk havaya oranla daha hızlı hareket etmektedir. Sıcak tabakaya dar bir açı ile yaklaşan ışık ışınları, yukarıdaki soğuk havaya doğru kırılır ve bunun sonucunda meydana gelen donuk ışıldamanın görüntüsü, su yüzeyinin yansıması gibi algılanır. Kimi zaman hafif bir esinti oluştuğunda, bu su birikintisi görünümlü sıcak hava üzerinde dalgalanma bile belirdiği olur.

    Sıcak ve güneşli günlerde, asfalt yollar önemli miktarda güneş enerjisi soğurur ve çok fazla ısınır. Ancak hava zayıf bir termal iletken olduğu için bu yolla ısı iletimi, yüzeye yakın bir tabaka ile sınırlı kalır ve daha serin hava yerden biraz daha yukarıda kalmaktadır. Serabın oluşması için bu hava tabakasının birkaç milimetre kalınlığında olması gerekiyor ki sıcak günlerde bu atmosferik olaya maruz kalan yollar, ıslakmış gibi görünebilsin. Çok sıcak günlerde bu yanılsamanın daha fazla olduğu bilinir. Yolun böyle görünmesinin nedeni, farklı yoğunluktaki hava katmanlarını geçerek gelen ışığın, yukarıya doğru kırılarak gözlerimize ulaşmasındandır. Serap görüntüsüne yaklaştıkça daralma başlaması ve yakınına gelindiği zaman da kaybolmasının nedeni, görme açısının giderek büyümesi ve sıcak havada yukarı doğru kırılan ışığın kırılma açısının, bir yansıma görmenin mümkün olmaması kadar küçülmesidir.

    Serap Olayları Hangi Bölgelerde Görülür?

    Serap olayları yalnızca çok sıcak bölgelerde görülmez. Çok soğuk bölgelerde de meydana gelebilen serap olayının nasıl oluştuğuna bakalım. Kutup bölgelerinde yukarıdaki havaya göre, karla kaplı alanların üzerindeki hava, çok daha soğuktur ve bilindiği üzere soğuk hava daha yoğundur. Bunun sonucu olarak uzaktaki nesnelerden gelen ışık normale yaklaşarak kırılır. Böylece uzaktaki nesne, gerçek konumundan daha yukarıdaymış gibi görünür. Bunlar yüksek seraplar olarak bilinir. Bu göz yanılsamasının fotoğrafı da çekilebilir. Çok fazla fotoğraf olması, farklı şekillerde görülebilen serapları nesnel olarak görebilmemizi sağlar.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.