Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Ses degismesi mutasyon nedir

Mutasyon yani ergenlik döneminde ses değişmesi

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-05-14 11:17:43

    Cevap : Mutasyon döneminde ses değişimi sunusu aşağıdan indirebilirsin. Başarılar.

    Kısaca:
    Yeni doğan bir bebeğin ağlama sesi 440 frekanslı la sesine yakındır. İlk aylarda bebeğin ses kapasitesi 2–3 yarım sestir. 1–2 yaşına kadar 5 yarı ses olan ses kapasitesi, 14–19 yarım sese çıkar. Kız ve erkek çocuk seslerinde farklılık yoktur. Her ikisi de ses türü olarak soprano ve altodur. 6 yaşına kadar ses daha çok alt sınırda gelişme gösterir, giderek yukarıya doğru devam eder. Mutasyon denilen ses değişimi 9–12 yaşlarında başlamaktadır. Kız ve erkek çocuk sesleri fiziksel olgunlaşma sırasında cinsiyet hormonlarının faaliyete geçmesiyle değişime uğrar. Erkek çocuklarının ses tellerindeki uzama 1 cm’ye ulaşırken ses 1 oktav pesleşir. Kız çocuklarında ise ses telleri 3–4 mm uzarken, ses 1/3 oktav kadar pesleşir. Bu nedenledir ki kız çocuklarındaki ses değişimi dönemi, erkek çocuklarında olduğu kadar belirgin ve sorunlu değildir. Bu dönemde ses genellikle kısık ve güçsüzdür. Mutasyonun en belli başlı belirtileri seste kırılma, ton tutma güçlüğü, fazla hava kaybı ve tremolo’dur.

    İlköğretim döneminde verilen müzik eğitimi öğrencilerin mutasyon dönemi içerisinde yer aldığından dolayı eğitim sürecinin dikkatle ele alınması gerekmektedir. Bu dönemde çocukların/öğrencilerin ses yapıları ortalama 9 yaşına kadar aynı karakterdedir. Bu yaştan sonra sesler de yukarıda belirtilen süreçlerin etkisiyle değişme başlamaktadır. Müzik eğitimi boyunca seslerin gelişim ve değişim dönemlerinde çok pes (kalın) ve çok tiz (ince) şarkılar söyletmek ve ses çalıştırmaları yaptırmak çocuğun müziksel gelişimine olumsuz etki edebilmektedir.
    Diğer Cevaplara Gözat

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    Ses DeğişimiMutasyon Dönemi

    2. Sayfa
    Çocukluktan gençliğe geçişin ilk belirtisi seste görülür. Ses değişikliğinin yaşandığı bu döneme “mutasyon dönemi” denir. Mutasyon dönemi genellikle kızlarda 11-12, erkeklerde 12-14 yaşları arasıdır. Ses değişimi sıcak bölgelerde daha erken yaşlarda başlayabilir.

    3. Sayfa
    Ses değişimi dönemi kızlarda fark edilemeyecek kadar hafif geçmesine karşılık, erkeklerde daha belirgindir. Mutasyon dönemi içinde olan erkekler, genellikle gırtlaklarında bir fazlalık hissederler. Konuşurken ve şarkı söylerken seslerinde meydana gelen ani incelmelere ve kalınlaşmalara engel olamazlar. Gençler, kendilerini rahatsız eden bu durumun geçici olduğunu bilmeli ve normal karşılamalıdırlar.

    4. Sayfa
    Mutasyon dönemi sonunda erkek sesleri kız seslerine göre sekiz ses (bir oktav) kalınlaşarak çocuk sesleri grubundan çıkar.Ses değişimi döneminde ses sağlığımıza daha çok dikkat etmeliyiz. Yüksek sesle konuşmamalı ve yüksek sesle şarkı söylememeliyiz.Soğuk ve sıcak yiyeceklerden uzak durmalı, sesimizde meydana gelen ve uzun süren rahatsızlıklarda doktora gitmeliyiz.

    5. Sayfa
    Mutasyon döneminden önceki insan sesleri “çocuk sesi” diye adlandırılır.Mutasyon döneminden sonra ise insan sesleri, cinslere göre “kadın-erkek” diye gruplandırılır. Kadın ve erkek sesleri ise ses sınırlarına göre, kendi aralarında tekrar çeşitli gruplara ayrılır.

    6. Sayfa
    KADIN SESLERİ1 . İNCE (SOPRANO )2 . ORTA ( MEZO-SOPRANO )3. KALIN ( ALTO )style.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    7. Sayfa
    ERKEK SESLERİ1 . İNCE (TENOR )2 . ORTA ( BARİTON )3. KALIN ( BAS)bisGeNstyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.