Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Sezeryan doğumdan sonra neler yapılmalı?

Sezeryan doğumdan sonra neler yapılmalı? sorusunun cevabı bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    HNDPK

    • 2022-10-10 16:01:43

    Cevap :

    Sezeryan doğumdan sonra neler yapılmalı?

    Vücudunuza toparlanması için zaman verin

    Bebeğiniz artık dünyaya geldi ve her zaman onunla ilgilenmek, yanında olmak istiyorsunuz. Artık annelik içgüdüsü devrede.  Ancak sezaryen doğum yani cerrahi bir operasyon geçirdiniz. Vücudunuz hem bir hamilelik sürecinden hem de karnınızda kesi atılarak gerçekleştirilen bir operasyondan çıktı. Her ne kadar bebeğiniz ile tamamen kendiniz ilgilenmek isteseniz de özellikle dikişlerinizden dolayı birazda daha sakin ve dikkatli hareket etmeniz gerekecektir. Özellikle ilk 1-2 gün oldukça zorlayıcı olsa da etrafınızdakilerin yardımı ile bebeğinizi emzirebilir, kucağınızda rahatlıkla tutabilirsiniz. Dikişlerinize zarar verecek hareketlerden kaçınırsanız ağrılarınız oldukça kısa bir sürede azalacaktır. Ayrıca vücudunuzda bulunan ödemlerde bebeğinizi emzirdikçe ve hareket etmeye başladıkça gidecektir. Sağlıklı bir şekilde bebeğinizin yanında olabilmek için öncelikle kendi sağlığınızı toparlayın ve vücudunuza toparlanması için biraz zaman verin. Emin olun çok kısa bir süre içerisinde oldukça iyi hissedeceksiniz.

    Duygusal sağlığınıza önem verin

    Kadın üreme hücresi yumurtanın döllenip rahim içerisine yerleştiği andan itibaren yani hamileliğin başlaması ile kadın vücudunda birçok değişiklikler meydana gelmektedir. Kadını doğuma hazırlayan bu süreçte sahip olduğu birçok hormonda önemli değişiklikler oluşmaktadır. Doğum sonrasında ise vajinal doğum veya sezaryen doğum fark etmeksizin annenin vücudundaki bütün değişimler eski haline dönmeye başlar. Bu 6 haftalık sürece ise lohusalık adı verilmektedir. Bu dönemde özellikle hormonlarda meydana gelen değişimler annenin duygu durumlarını oldukça etkileyebilmektedir. Üstüne üstlük buna yeni anne olmanın sorumlulukları, uykusuz geceler ve stres eklenince oldukça yıpratıcı bir süre olabilir. Bütün bu lohusalık dönemi boyunca meydana gelebilecek duygu durum değişikliklerinden ise duygusal sağlığınıza önem vererek korunabilirsiniz. Bunun için eşinizden, size yardımcı olmaya çalışan yakınlarınızdan ve kendinizi oldukça kötü hissediyorsanız psikolojik olarak destek alabilirsiniz. Kendinize bunun hormonlarınızda kaynaklanan geçici bir süreç olduğunu hatırlatmak sizi daha da rahatlatacaktır.

    Beslenmenize dikkat edin

    Sağlıklı ve düzenli beslenme hamilelik sürecinde ne kadar önemli ise doğum sonrasında da bir o kadar önemli. Özellikle de emziriyorsanız süt oluşumu ve bebeğinizin sağlıklı gelişimi için beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Ancak sezaryen doğum sonrası gerçekleştirilen müdahaleden ve kullanılan anestezi ilaçlarından dolayı bağırsak hareketleriniz oldukça düzensiz olabilir. Doğru beslenme ile hızlı iyileşmeyi sağlamak açısından doktorunuzdan bir beslenme listesi önerisi isteyebilirsiniz. Böylece hem sindirim sistemini zorlamazsınız hem de bebeğiniz için gerekli süt içinde sağlıklı beslenmiş olursunuz.

    Bebeğinizin bağışıklığını anne sütü ile destekleyin

    Yeni doğan bebeğin gelişimi için en önemli ve tek besin kaynağı anne sütüdür. Annenin sütü ile ilgili özel durumlar olmadığı müddetçe annenin emzirmesi tavsiye edilir. Sezaryen doğum sonrası emzirme ile ilgili maalesef kulaktan kulağa yayılan birçok gerçek olmayan bilgi bulunmaktadır.

    Sezaryen doğum sonrası doktorunuzun izni ile uyanma odasına geçtiğiniz andan itibaren bebeğinizi emzirmeye başlayabilirsiniz. Sezaryen doğum yapan annelerde vajinal doğum yapan anneler gibi doğrum sonrasında sütün gelmesi gibi bir durum ile karşı karşıya kalmazlar. Bazı annelerde süt gelmemesi veya az süt gelmesi doğum yöntemi ile alakalı bir durum değildir. Annenin sütü emzirdikçe gelecek ve çoğalacaktır. Bebeğin sağlıklı gelişimi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için emzirmeyi ihmal etmeyin.

    Kesi yerinde anormallik gözüktüğü durumlarda beklemeden doktorunuza başvurun


    Sezaryen doğum, cerrahi bir operasyon olduğu için iyileşme süreci boyunca kesi yerine oldukça dikkat etmelisiniz. Kesi yerinde anormallik gözüktüğü durumlarda hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız. Özellikle; kesi yeri kızarmış, şişkin ve akıntılı ise, annenin 28 dereceden fazla ateşi var ve kesi yerinde artan acı ve ağrı hissediyor ise anne hemen doktora götürülmelidir. Çünkü annede muhtemelen bir enfeksiyon durumu söz konusu olabilir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.