Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Şiir Türleri Nelerdir

Şiirin türlerin özelikleri

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Çınar

    • 2015-10-03 08:44:42

    Cevap : ŞİİR TÜRLERİ;
    1. LİRİK ŞİİR
    2. EPİK ŞİİR
    3. DİDAKTİK ŞİİR
    4. PASTORAL ŞİİR
    5. SATİRİK ŞİİR
    6. DRAMATİK ŞİİR

    Şimdi detaylarıyla ve örnekleriyle bu şiir türlerini aşağıda sizi açıklayalım:

    1. LİRİK ŞİİR
     Aşk, ayrılık, hasret, özlem konularını işleyen duygusal şiirlerdir. Okurun duygularına, kalbine seslenir. Eskiden Yunanlılarda “lir” denen sazlarla söylendiğinden bu adı almıştır. Tanzimat döneminde de bir saz adı olan “rebab” dan dolayı bu tür şiirlere rebabi denmiştir. Divan edebiyatında gazel, şarkı; Halk edebiyatında güzelleme türündeki koşma, semai lirik şiire girer.

    ÖRNEK:
     Sakın bir söz söyleme, yüzüme bakma sakın
    Sesini duyan olur, sana göz koyan olur
    Anmasınlar adını candan anan dudaklar
    Annen bile okşasa benim bağrım taş olur

    2. EPİK ŞİİR
     Destansı özellikler gösteren şiirlerdir. Kahramanlık, savaş, yiğitlik konuları işlenir. Okuyanda coşku, yiğitlik duygusu, savaşma arzusu uyandırır. Daha çok, uzun olarak söylenir. Divan edebiyatında kasideler, Halk edebiyatında koçaklama, destan, varsağı türleri de epik özellik gösterir. Tarihimizde birçok şanlı zaferler yaşadığımızdan, epik şiir yönüyle bir hayli zengin bir edebiyatımız vardır.

    ÖRNEK:
     Bizdik o hücumun bütün aşkıyla kanatlı
    Bizdik o sabah ilk atılan safta yüz atlı
    Uçtuk Mohaç ufkunda görünmek hevesiyle
    Canlandı o meşhur ova at kişnemesiyle

    3. DİDAKTİK ŞİİR
     Bir düşünceyi, bir bilgiyi aktarmak amacıyla yazılan şiirlerdir. Bunlar okurun aklına seslenir. Duygu yönü az olduğundan kuru bir anlatımı vardır. Kafiye ve ölçülerinden dolayı akılda kolay kaldığından, bilgiler bu yolla verilir. Manzum hikâyeler, fabller hep didaktik özellik gösterir.

    ÖRNEK:
     Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz
    Şahsın görünür rutbe – i aklı eserinde

    4. PASTORAL ŞİİR
     Doğa şiirlerini, çobanların doğadaki yaşayışlarını anlatan şiirlerdir. Doğaya karşı bir sevgi, bir imrenme söz konusudur bunlarda. Eğer şair doğa karşısındaki duygulanmasını anlatıyorsa “idil”, bir çobanla karşılıklı konuşuyormuş gibi anlatırsa “eglog” adını alır.

    ÖRNEK:
     Hülyana karışmasın ne şehir ne de çarşı
    Yamaçlarda her akşam batan güneşe karşı
    Uçan kuşları düşün, geçen kervanları an
    Madem ki kara bahtın adını koydu çoban


    5. SATİRİK ŞİİR
     Eleştirici bir anlatımı olan şiirlerdir. Bir kişi, olay, durum, iğneleyici sözlerle, alaylı ifadelerle eleştirilir. Bunlarda didaktik özellikler de görüldüğünden, didaktik şiir içinde de incelenebilir. Ancak açık bir eleştiri olduğundan ayrı bir sınıfa alınması daha doğru olur. Bu tür şiirlere Divan edebiyatında hiciv, Halk edebiyatında taşlama, yeni edebiyatımızda ise yergi verilir.

    ÖRNEK:
     Benim bu gidişe aklım ermiyor
    Fukara halini kimse sormuyor
    Padişah sikkesi selam vermiyor
    Kefensiz kalacak ölümüz bizim

    6. DRAMATİK ŞİİR
     Tiyatroda kullanılan şiir türüdür. Eski Yunan edebiyatında oyuncuların sahnede söyleyecekleri sözler şiir haline getirilir ve onlara ezberletilirdi. Bu durum dram tiyatro türünün ( 19. yy. ) çıkışına kadar sürer. Bundan sonra tiyatro metinleri düz yazıyla yazılmaya başlanır.
    Dramatik şiir harekete çevrilebilen şiir türüdür. Başlangıçta trajedi ve kommedi olmak üzere iki tür olan bu şiir türü dramın eklenmesiyle üç kere çıkmıştır.
    Bizde dramatik şiir türüne örnek verilmemiştir. Çünkü bizim Batı’ya açıldığımız dönemde ( Tanzimat ) Batı’da da bu tür şiirler yazılmıyordu; nesir kullanılıyordu tiyatroda. Bizim tiyatrocularımız da tiyatro eserlerini bundan dolayı nesirle yazmışlardır. Ancak nadirde olsa nazımla tiyatro yazan da olmuştur. Abdülhak Hamit Tarhan gibi ..




    Diğer Cevaplara Gözat
    Şiir Türleri Nelerdir

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-10-03 08:44:46

    Cevap : Dramatik Şiir: Acıklı ya da korkunç bir konuyu anlatan şiir türüdür. İnsanın gözünün önünde tiyatro gibi konuyu canlandırabilen şiir yada opera için yazılan manzum dramlardaki şiirdir. Batı edebiyatında Corneille, Racine, Shakespeare, bizim edebiyatımızda Namık Kemal, Abdülhak Hamit Tarhan, Faruk Nafiz Çamlıbel dramatik şiirin en güzel örneklerini vermişlerdir.  Lirik şiir: Duyguların coşkun bir dille anlatıldığı şiirlerin genel türüdür. Bireysel duyguların içten geldiği gibi, coşkulu, etkili bir dille anlatıldığı eserlerdir.Sıfat olarak esin dolu, coşkun, içli bir dili bulunan anlamlarında kullanılan lirik sözü, bu niteliği taşıyan şiirleri de niteler.    Didaktik şiir: Didaktik kelimesin anlamı (fr. didaktique, os. talimî), öğretici demektir. Yazılış amacı bilgi vermek olan şiirler bu sözcükle nitelenir. Tâlimi edebiyat ve öğretici edebiyat didaktik kelimesi ile aynı anlamdadır. İlk başlarda bu bölümleme sadece şiir için söz konusuydu. Çünkü edebiyat türü olarak yalnız şiir vardı. Dualar, dinsel amaçlı metinler kolay akılda tutulabilmesi için şiir türünde yazılıyorlardı. Türklerin gelişimi sonucu didaktik terimi şiirin dışında tiyatro, öykü, roman için de kullanılmaya başlamıştır.    Pastoral şiir: (fr. Pastorale) kır, çoban hayatını, çıplak tabiat güzelliklerini tanıtıp sevdirmek amacı taşımakta olan edebî eserlere denir. Pastoral şiir de bu türdedir. Şiirin yanında roman, hikâye, tiyatro, mektup, makale, seyahat; fıkra; hayrat; sohbet gibi edebî türlerin hepsi pastoral bir görüşle yazılabilir. Batı edebiyatında, pastoral şiirlerden doğrudan doğruya tabiat manzaralarını canlandıranlarına idil; karşılıklı konuşma tarzında yazılan pastoral manzumelere ise eglog denilir. Yunan edebiyatından Theokritos (M.Ö. III. yüzyıl), Lâtin edebiyatından Vergilius (MÖ. 70 - 19) bu şiir türünde en iyi eserlerin sahipleridir.    Satirik şiir: Toplumsal hayattaki aksayan yönlerin ve düzensizliklerin, insanların çeşitli konulardaki zayıflıklarının zekice , ince bir alay tarzı ile kişileri ve olayları eleştiren şiirler satirik şiirlerdir. Bunlarda aynı zamanda didaktik özelliklerde görüldüğünden didaktik şiir için de incelenebilirler. Fakat açık bir eleştiri olduğundan ayrı bir sınıfa incelenmesi daha doğrudur. Bu tür şiirlere Divan edebiyatında hiciv , Halk edebiyatında taşlama , yeni edebiyatımızda yergi denilmektedir.    Epik şiir: Epik kelimesi Yunanca kökenlidir. Kelime, konuşma, hikâye, şarkı, kahramanlık şiiri mânasına gelen epos kelimesinden türemiştir. Batı edebiyatında bu türe başlıca örnek olarak İlyada ve Odise kabul edilir. Vergilius'in Aeneid adlı eseri aslında Homeros'in tam bir taklididir. Ver-gilius tesiri Homeros geleneğini batı ortaçağında canlı tutmuştur.

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.