Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Şinasi ve Namık Kemal'in tanzimat dönemi türk edebiyatı için önemi

Şinasi ve Namık Kemal'in tanzimat dönemi türk edebiyatı için önemi

Bu soruya 5 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-12-18 06:28:21

    Cevap : Şinasi ve Namık Kemal ikiside edebiyatımıza bir çok türün gelmesine öncülük eden sanatçılardır. Bu nedenle edebiyatımız açısından ikisininde önemi büyüktür. Tanzimat dönemi edebiyatımızın batı etkisine girdiği bir dönemdir ve eski kalıpları bırakıp yenilikçi tavırlarıyla bu iki usta edebiyatımıza öncülük etmiştir. Dönemin büyük aydınlarıdır.

    Bu iki sanatçının ilkleri:
    Namık Kemal
    * İlk edebî roman: Namık Kemal / İntibah
    * İlk tarihi roman : Namık Kemal / Cezmi , A. Mithat / Yeniçeri
    * Sahnelenen ilk tiyatro : Namık Kemal / Vatan yahut Silistre
    * Bizde batılı anlamda ilk eleştiriyi yazan : Namık Kemal

    Şinasi
    * Edebiyat kelimesini bizde ilk kullanan : Şinasi
    * İlk yerli tiyatro eseri: Şinasi / Şair Evlenmesi /1859
    * İlk özel gazete : Şinasi ile Agah Efendi/ Tercüman-ı Ahval
    * İlk şiir çevirisini yapan, ilk makaleyi yazan: Şinasî
    * Noktalama işaretlerini ilk kez kullanan, ilk Türk gazeteci : Şinasi
    * İlk atasözleri kitabı : Şinasi /Durub-i Emsal-ı Osmaniye

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-12-18 06:35:24

    Cevap :

    Kısaca Şinasinin Edebiyatımız İçin Önemi:

    1. Batı etkisindeki Türk edebiyatının kurucusu, ilk bilinçli temsilcisi ve yenişiğin öncüsüdür. Birtakım fikirleri edebiyatımıza ilk defa getiren, kurduğu gazetelerde bu fikirleri yayarak yeni edebiyatın temellerini atan odur. Batı edebiyatı anlayışıyla nazım ve nesir türlerinde ilk eserleri veren odur.      
    2. Akılcıdır, mantıkçıdır. Türk toplumuna yeni fikirler aşılamak amacındadır. Halkçıdır, halka karşı sorumluluk duygusu taşımaktadır.    
    3. Şinasi edebiyat alanında çok yetenekli değildir. Onun edebiyatımızdaki önemi, sanatçılığından çok yeni fikirlerle dolu olması ve bunları hayata geçirmesidir. Tanzimat edebiyatı, Şinasi ile başlar. İlk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval’i Agah Efendi ile birlikte çıkarır. (1860) Bir diğer özel gazete olan Tasvir-i Efkâr’ı ise tek başına çıkarır.    
    4. Fransızcadan ilk şiir çevirilerini yapmış (Tercüme-i Manzume), ilk modern oyunumuz olan Şair Evlenemsi’ni yazmış, ilk makale örneği olan Mukaddime’yi tercüman-ı Ahval’de yayımlamıştır.    
    5. Noktalama işaretlerini ilk kez kullanan, ilk folklor çalışmamız olan Durub-ı Emsal-i Osmaniye’yi (Atasözleri sözlüğü) yazan, Batı tarzı düzyazının temellerini atan, Türk şiirine adalet, eşitlik gibi yeni fikirleri sokan, ilk fablları yazan sanatçımızdır.    
    6. Halk için sanat ilkesiyle yazar. Eserlerinde sade bir dil kullanmaya özen göstermiştir. Divan edebiyatının süslü nesir anlayışını yıkmış, nesri düşüncenin yayılmasında bir araç olarak görmüştür.    
    7. Şinasi, Fransız klasiklerinin etkisinde kalmış; şiire ve şiir kitabına isim veren ilk sanatçımızdır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-12-18 06:33:53

    Cevap : Kısaca Namık Kemal'in Edebiyatımız İçin Önemi:
    En önemli özelliklerinden biri, Türk şiirini Divan şiirinin etkisinden kurtarmaya çalışması. "Vatan Şairi" diye de isimlendirildi. Tiyatroya özel bir önem verdi, altı oyun yazdı. Bir yurtseverlik ve kahramanlık oyunu olan Vatan Yahut Silistre, Avrupa’da da ilgi uyandırdı ve beş dile çevrildi. İlk romanı "İntibah" 1876’da yayınladı. Ruhsal çözümlemelerinin, bir olayı toplumsal ve bireysel yönleriyle görmeye çalışmasının yanı sıra, dış dünya betimlemeleriyle de İntibah Türk romanında bir başlangıç sayılır. Romanı ve tiyatroyu toplumsal yaşama soktuğu gibi, edebiyat eleştirisini de Türkiye’ye ilk getiren kişilerden biri oldu. En önemli eleştiri eserleri Tahrib-i Harâbât ile Takip. Gazeteci olarak da Türk kültürü içinde önemli bir yeri var. Döneminin hemen hemen bütün yenilik yanlısı ve ilerici gazetelerinde yazıları yayınlandı. Siyasal ve toplumsal sorunlardan edebiyat, sanat, dil ve kültür konularına dek çok çeşitli alanlarda yazdığı makalelerin sayısı 500 kadar.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Enes Gundag

    • 2023-01-25 07:03:04

    Cevap : Tanzimat dönemi, Türk edebiyatı açısından önemli bir dönemdir. Bu dönemde, Şinasi ve Namık Kemal gibi yazarlar, Türk edebiyatını Batı edebiyatından ilham alarak yeniden yapılandırmak için çalıştılar. Bu yazarlar, özellikle dil ve edebiyatın düzenlenmesi konusunda öncü rol oynadılar.

    Örneğin, Şinasi, Türk dilinin dilbilimsel olarak incelenmesi ve yeniden yapılandırılması için çalıştı. Aynı zamanda, Namık Kemal, Türk edebiyatının temel kurallarını ve türlerini yeniden tanımladı. Bu yazarların çalışmaları, Türk edebiyatının modernleşmesine ve Batı edebiyatından etkilenmesine yol açtı. Ayrıca, sosyal ve politik konulara da öncülük etti. Örneğin, insan hakları, eşitlik, hukukun üstünlüğü gibi konuları yazılarında ele aldı. Bu yazıları ile Türk toplumunun sosyal ve politik sorunlarına dikkat çekti ve çözüm önerileri sundu.

    Her iki yazarda, Tanzimat dönemi Türk edebiyatının öncülerindendir ve çalışmaları Türk edebiyatının modernleşmesine ve Batı edebiyatından etkilenmesine yol açtı.


    Cevap Yaz Arama Yap

    kevser624

    • 2023-04-23 13:48:04

    Cevap : sağ olun
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.