Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Sofistlerin 5 özelliği

Sofistlerin 5 özelliği nedir maddeler halinde

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-11-11 05:10:56

    Cevap : Sofistlerin 5 özelliği madde madde:
    1. Varlık sorununu bir kenara bırakarak tamamen ‘insan’ ile ilgilenmişlerdir. İnsan psikolojisiyle de ilgilenilmiştir.
    2. Sofistlere göre herkes tarafından kabul edilebilecek ortak doğrular yoktur.
    3. Bu felsefe akımında, insanla ilgili yaklaşımlar ve görüşler sunulur.
    4. Ekonomik ve siyasal kalkınmalar sonucu insana verilen değer artmıştır.
    5. Geniş olarak ele alınan değerler; eğitim, ahlak ve doğruluktur.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-11-11 05:13:21

    Cevap : Sofizmin önde gelen temsilcileri Protogoras ve Gorgias'tır.

    Bu temsilcilerin görüşleri ise şu şekildedir:
    1. "Hiçbir şey var değildir, herhangi bir şey var olmuş olsa bile bilinemez, bilinmesi mümkün olsa bile başkasına iletemeyiz." (Gorgias (483-375))
    2. Evrendeki her bilgi duyusaldır (duyu algısı ile elde edilir). Algılar, koşullara bağlı olarak değişkenlik gösterebilirler. Bu nedenle genel bir bilgi olamaz. (Gorgias (483-375))
    3. İnsan her şeyin ölçüsüdür. (Protagoras’a (482-411))
    4. hiçbir şeyin varlığı kesin değildir. Varlık olsaydı bile onu bilmek olanaksızdır. Bir şekilde varlığı bilseydik bile bunu başkalarına bildiremezdik. (Gorgias (483-375))
    Özetle:
    Sofistler bilginin göreceli olduğunu, ancak yararlı olması bakımından bir değer taşıdığını, ahlaksal, dinsel, hukuksal değerlerin, herkes için geçerli nesnel nitelikten yoksun olduğunu savunmuşlardır.

    sofistler
    Cevap Yaz Arama Yap

    Tugcedogus

    • 2020-11-11 05:13:21

    Cevap : Sözlükte sofist Nedir:
    eski yunan’da i.ö 5. yüzyılın ikinci yarısından i.ö 4. yüzyılın başlarına değin para karşılığı felsefe öğreten gezgin felsefecilerin (sofistler) oluşturdukları akıma bilgicilik denir. sofist deyimi, bilgeliği yeğleyen öğreti, bilgi öğretmeni, siyasada yararlı olma sanatı, söz söyleme sanatı anlamlarında kullanılmıştır. i.ö 5. yüzyıl, antik çağ yunan felsefesinde bilgicilik akımının egemen olduğu çağdır. ilk düşünür sayılan thales’den beri ortaya atılan sayısız varsayımlar, sonunda insan zekasını şahlandırmış ve bütün olup bitenleri yeniden gözden geçirerek kıyasıya eleştirmeye yöneltmişti. doğa bilimlerinin denetiminden yoksun insan düşüncesi, varlığın temeli konusunda daldığı hayal aleminden kendisine dönüyordu. bilgicilik akımının inceleme amacı, insanın kendisiydi. protagoras’ a göre , “insan her şeyin ölçüsü” ydü. bilgi, teorik bir merak değil, pratik bir yarar olmalıydı. protagoras “tanrılara gelince, ben onların ne var olduklarını ne de yok olduklarını bilirim” diyordu. bilgici hippias, giydiği elbiseyi kendisi diktiği için “ bağımsızlığa kavuşmakla” övünüyordu. insan her türlü yapma bağlardan kurtulmak ve insansal yasanın (nomos) yerine doğal yasa (physis) konulmalıydı. bilgiciler , özdekçi düşünceleri sürmekle beraber, ürünü oldukları idealist çizgiyi sürdürmüşler ve dünyayı tanıma olanağını yadsımışlardır. işte bu idealist çizgidir ki, bir yandan bilgicilik akımını yozlaştırarak felsefeyi güzel söz söyleme sanatına dönüştürürken diğer yandan idealist ilkelerin gelişmesi sürecini doğurmuştur.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.