Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Sokrates hakkında bilgiler (detaylı) ve önemli eserleri

Felsefeden araştırma ödevim var 10.sınıfm Sokrates hakkında detaylı bir şekilde hayatı nerede doğdu nerede öldü neler yaptı her türlü detaylı bilgi ve eserleri şimdiden teşekkür ederim

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Deniz mavi

    • 2021-01-09 07:16:54

    Cevap : Sokrates'in Hayatı ve Eserleri:
           Sokrates, Atina’nın hemen güneyindeki bir kasabada, MÖ 469 yılında dünyaya gelmiştir. Babası Sophoniskos adlı bir taş ustası, annesi de Phainarete adlı bir ebedir. Sokrates'in
    Özel yaşamına ilişkin fazla bir şey bilinmemekle beraber Sokrates; Platon ve Ksenophon’a kadar uzanan bir geleneğe göre kendisine üç çocuk veren Ksanthippi ile evlidir. Platon ve Ksenophon’un çizdiği portreye göre basık burunlu, patlak gözlü, sarkık dudaklı ve göbeklidir. Matematik, geometri, astronomi ve politika bilgisi ile felsefe konularında eğitimler vermiştir.Yunan Felsefesinin kurucuları arasındadır.
           M.Ö. 399 yılında açılan dava ile Yunanistan’a yeni tanrılar getirmeye çalışmakla suçlanmıştır. Bu suçlamalar yüzünden ölüme mahkum edilir. Zehir içerek ölmüştür. Platon'un "Sokrates’in  Savunması"  adlı  eserinde  anlattığı  kadarıyla  Sokrates,  şehrin  tanrılarına inanmamak, onların yerine başka tanrılar koymak ve böylece gençliği zehirlemekle suçlanır. Sokrates bu suçlamalar sonucunda ölüme mahkûm edilir. Sokrates, yazılı bir kaynak bırakmamıştır. Yaşamı ve düşünceleri ile  ilgili  bilgiler  Platon  ve  Ksenophon  gibi  ardıllarının  yazdıkları  ve  Sokrates’in ölümünden on beş yıl sonra dünyaya gelen Aristoteles’in dolaylı anlatımlarıyla günümüze ulaşmıştır. Sokrates ile ilgili diyaloglarda Sokrates’in içindeki tanrısal sesten (vicdanın sesi/daimon) bahsedilir. Bu  güç  ona  ne  gibi  davranışlardan kaçınması  gerektiği  konusunda  ilham  vermektedir.  Sokrates’e ilişkin bilgilerin büyük çoğunluğu Platon’un yazılarından elde edilmektedir. Sokrates kendini bilmenin güçlülüğünü bilir ama bunun önemli ve mümkün olduğunu da hatırlatır. O, erdemi  söylemlerine  uygun  yaşayarak  göstermiş  bir  filozoftur,  bir  aydındır.Yunanates’in ölümünden sonra, onun anısını canlı tutmak için, eserler kaleme alınmış ve bazı okullar kurulmuştur. Bu okulların arasında Megara, Kinikler, Kirene ve Elis-Eteria okulunu sayabiliriz.Sokrates’i Kant, ”aklın ideali”, Hegel, ”bir insanlık kahramanı, felsefesini yazmayan ama yaşayan gerçek bir filozof" olarak tanımlar. Nietzsche ise tersine, onu, ölüm korkusu nedir bilmeyen, yaşayan biri olarak değil de salt akıl olarak ölen ve hayatın içgüdüsünden tamamıyla kopmuş bir ”canavar” olarak tasvir eder.
          Bildiğimiz kadarıyla Sokrates, hiçbir şey yazmamıştır. Tüm öğretimini sözel olarak yapmıştır. Sokrates hakkındaki bilgiler başkalarının aracılığı ile günümüze kadar gelmiştir. Bugün fiilen sahip olduğumuz eserleri yazmış olan başlıca filozof Platon’dur. Platon, Sokrates’in öğrencisiydi. Sokrates’e ilişkin bilgilerimizin büyük çoğunluğunu Platon’un yazılarından çıkarmaktayız. Platon Sokrates’in anısını canlı tutmak için onu ve onun öğretilerini anlatan yazılar yazmıştır.Platon, Aristoteles, Aristofanes gibi Yunan felsefesinin büyük filozofları, Sokrates hakkında şu an sahip olduğumuz bilgileri öyküler şeklinde anlatarak bu bilgilerin bize ulaşmasını sağladılar.
    Sokrates'in Felsefesi:
         Sokrates’in ahlak görüşü(ahlak felsefesi) iki düşünceden ibarettir:
    1)Erdem bir bilgidir.
    2)Kimse bilerek kötülük yapmaz.
    Sokrates’e göre insanı kötülüğe sürükleyen bilgisizliğidir. “kimse bilerek kötülük yapmaz.” Sözü ile kişinin iyi bir yaşam sürmesini bilgi sahibi olmasına bağlamıştır. Bilgi edinen kişi erdeme sahip olacaktır. Erdem ve bilgi Sokrates’e göre özdeştir. Bilgi edinen kişi eylemlerinde iyiye yönelecek, iyi bir yaşam süren kişi erdem sahibi olacak ve erdem sayesinde de mutluluğa ulaşacaktır. Burada mutluluk ahlakını görmekteyiz. Ahlakın amacı mutluluktur, insanın ulaşmak istediği en yüksek iyi de ancak mutluluktur ve mutluluğun yolu da erdemden geçer. Erdem insanın kendini bilmesiyle ortaya çıkan, yaşamı daha iyi hale getiren ve bizi mutlu kılan bilgidir. Bu nedenle Sokrates “kendini bil” sözünü söylemiştir. Kişi ksözünü söylemiştir. Kişi kendisini tanımadıkça, kendisi için neyin iyi, neyin kötü olduğunu bilemez. Sokrates’e göre ahlak; amacı iyi ve iyilik olan bir düşüncedir. Herkes kendi iyiliğini istemektedir. Eylemlerimizin ahlaksal başlangıcı da budur.
    Sokrates Felsefesi ve Metodları:
        Sokrates resmi olarak öğretmenlik yapmamıştır, fakat ortaya koyduğu yöntemler, bütün insanlığa öğrenmenin farklı kapılarını açmiştır. Sokrates, bilginin doğruluğunu sınama suretiyle öğretme metodunu benimsedi. Bu metodu kullanarak yBatı felsefesinin doğmasını sağladı ve bununla birlikte yanlış varsayımları yıkarak yerine daha sağlam bir düşünce yönlendirme sistemini getirdi.
           Sokrates’in kullandığı metotlar, Sokratik Yöntem olarak adlandırılır. Bu metot üç adımda gerçekleştirilir: Soru, İroni ve Maiotik. Bu üç ayrı sorgulama biçimi de aslında tek bir amaca hizmet eder: İnsanın kendisini başta olmak üzere evreni tanıması.
           Sokrates hiçbir şeyin hiç kimseye öğretilemeyeceğini, ihtiyacımız olan her bilginin bizde doğuştan mevcut olduğunu savunmuştur. Annesinin mesleğinden aldığı ilhamla “Ben ebeyim, ve insanlarda halihazırda var olan bilgileri ortaya çıkarıyorum” diyerek Sokratik yöntemin son adımı olan Maiotik yöntemi geliştirmiştir.
    Sokrates’in Eğitim Yöntemleri:
    1.Soru Sormak
    Sokrates, Atina sokaklarında, bahçelerinde dolaşarak öğrencilerine birtakım sorular yöneltmiştir. Sokratik metodun ilk aşaması bu sorulardan oluşur. Öncesinde karşı tarafa kendisinin hiçbir şey bilmediğini düşündürterek ona art arda pek çok soru yöneltir. Bu aşamanın amacı, karşı tarafın hangi bilgilere sahip olduğunun araştırılmasıdır.
    2.İroni Yapmak
    İkinci aşamada, İroni yöntemi kullanılır. Kişinin doğru bildiği yanlışlar, tam da Sokrates’in amaçladığı gibi bu aşamada çürütülür. Bu yöntem aslında bir çeşit alaycılıktır.
    Bu aşamada Sokrates insanın yanıldığı noktaları bir bir yüzüne vurur. Sokratik yöntemin bu aşaması bazı eleştirmenler tarafından olumsuz ve yıkıcı olarak nitelendirilmiştir. Ama aynı zamanda bu yöntem ünlü diyalektiklerin oluşmasına aracı olmuştur.
    3. Var Olanı Açığa Çıkarmak
    Maiotik (doğurtma) yöntemi de metodun son aşamasıdır. Burada kişiye “Değil mi? Olmaz mı? Etmez mi?” Gibi sorular yöneltilerek kişide zaten doğuştan var olduğu düşünülen fikirler açığa çıkarılmaya çalışılır.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.