Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Son Osmanlı Mebusan Meclisinin aldığı kararlar

Son Osmanlı mebusan meclisinin aldığı kararlar nelerdir sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    HNDPK

    • 2021-12-03 06:04:14

    Cevap :

    Son Osmanlı Mebusan Meclisinin aldığı kararlar

    12 Ocak 1920’de İstanbul’da açılan Son Osmanlı Mebusan Meclisi, 28 Ocak 1920’de yapılan gizli oturumunda, Erzurum ve Sivas Kongreleri kararları temel alınarak hazırlanan “Misak-ı-milli” (Ulusal Ant) kararlarını onaylayarak dünyaya duyurdu. Böylece Mustafa Kemal’in isteklerinden sadece biri yerine getirilmiş oldu.

    Misak-ı milli kararlarına göre:

    1. Mondros Ateşkes Antlaşması öncesi işgal edilmemiş olan bölgelerin tümü Türk yurdudur; bütündür, parçalanamaz. Halkın çoğunluğunun Arap olduğu yerlerin geleceği için Arap halkının oyuna başvurulacaktır.
    2. Batı Trakya’nın durumu için halkoyuna başvurulacaktır.
    3. Halkın kendi kararıyla anavatana katılan doğudaki üç sancakta (Kars, Ardahan ve Batum) gerekirse yeniden halkoylaması yapılabilir.
    4. Ülkemizdeki azınlıkların hakları, komşu ülkelerdeki Müslümanların hakları ile aynı olacaktır.
    5. İstanbul ve Marmara Denizi’nin güvenliği sağlanmalıdır. Bu sağlandıktan sonra Boğazların dünya ticaretine açılması konusunda, bizim ve diğer ilgili devletlerin verecekleri kararlar geçerli olacaktır.
    6. Ulusal ve ekonomik gelişimimizi engelleyen siyasal, hukuki ve ekonomik ayrıcalıklar (kapitülasyonlar) kaldırılmalıdır.

    Misakımilli ile Türk yurdunun sınırları çizilmiş, Türk ulusu tam bağımsızlık amacını dünyaya duyurmuştur. Mustafa Kemal’in düşünceleri Osmanlı Mebusan Meclisi tarafından da kabul edilirken Kurtuluş Savaşı’nın temel programı yasallaşmıştır. Tartışma konusu olan topraklarda halkoylaması yapılmasını önererek Türk halkının sorunları barışçı yollardan çözmek amacında olduğu gösterilmiştir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.