Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Son yıllarda aktif olan volkanik dağlar hangileridir?

Son yıllarda aktif olan volkanik dağlar hangileridir sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Sokratesla

    • 2021-05-04 04:11:55

    Cevap : Son yıllarda aktif olan volkanik dağlar hangileridir sorusunun cevabı:

     Mayon Yanardağı, Luzon, Filipinler

    Sahip olduğu mükemmel koni şekli nedeniyle ilgi çekici bir volkan örneği oluşturan Mayon Yanardağı; Filipinler’e bağlı Luzon Adası üzerinde bulunuyor.

    Son 400 yılda 50’den fazla patlamaya sahne olan dağ; haşmetli olduğu kadar da tehlikeli. En son 2018 yılının başında yanardağda gerçekleşen patlama öncesinde binlerce insanın bölgeden tahliye edilebilmesi hayat kurtardı.

    Ancak Mayon’un tarih boyunca sebep olduğu trajediler de var. 1814’te Cagsawa kasabasını içinde yaşayan 1200 kişi ile birlikte yok eden Mayon; 1987’de 100 kişinin, 1993’te de 79 kişinin sonu oldu.

    Yakın tarihte ise beş kişilik dağcı grubunun yanardağın ağzına tırmandıkları sırada patlamaya kurban gittikleri biliniyor.

    Yüksekliği 2500 metreyi bulan ve Albay Körfezi’nin batısında yer alan Mayon ne kadar tehlikeli olsa da; yerel halkı bir mıknatıs gibi kendisine çekmeye de her daim devam ediyor. Bunun nedeni de, volkanik etki ile dağın çevresinde oluşan verimli topraklardan başkası değil.

    mayon yanardağı

    Vesuvius Volkanı, Napoli, İtalya

    Türkçe adı Vezüv Yanardağı olan Vesuvius; Güney İtalya’da, Napoli şehrinde bulunuyor.

    Avrupa kıtasında son yüz yılda faaliyet gösteren az sayıda volkandan biri olan Vezüv; 20 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ve Pompei kentinin haritadan silindiği meşhur patlamanın da birinci dereceden sorumlusu.

    1280 metreden fazla yüksekliğe sahip olan yanardağ; yine MÖ 73 yılında yaşanan Spartaküs efsanesine de ev sahipliği yapan noktalardan biri.

    1631 yılında Vezüv’de meydana gelen patlamada yine 4 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

    Yanardağda kaydedilen son püskürme ise 1944 yılında kaydedildi.

    vesuvius dağı

     Etna Dağı, Sicilya, İtalya

    Yakın tarihte yaşadığı volkanik hareketlenme nedeniyle; bugün tüm dünyada en çok bilinen yanardağlardan biri de Etna.

    İtalya’ya bağlı Sicilya Adası'nda bulunan Etna Yanardağı; keşfedildiğinden bu yana kaydettiği irili ufaklı patlamaların sayısıyla rekora koşuyor.

    En büyük patlamasını 1662 yılında yaşatan Etna; 1500’den fazla kişinin de ölümüne sebep oldu.

    Bugün Etna’nın yamaçlarında insanlar kayak yapmaya; zeytin yetiştirmeye ya da çiftçilik yapmaya devam etse de, her an 1992’de olduğu gibi volkan üzerinden lavların sızması beklentiler dahilinde.

    etna dağı

    Eyjafjallajökull, Hvolsvollur, İzlanda

    2010 yılında faaliyete geçerek tüm dünyayı heyecana boğan bu kuzey volkanı, tuhaf yazılışı ve okunuşuyla haber merkezlerindeki sunuculara da soğuk terler döktürdü!

    İsmini bir çırpıda telaffuz etmek asla mümkün olmasa da; bu volkanın atmosfere yaydığı kül tabakası Kuzey Avrupa’daki hava trafiğini de birbirine katmış oldu.

    2014 yılında da tekrar faaliyet göstererek şaşırtan Eyjafjallajökull; ünlü televizyon dizisi Game of Thornes ’ta bahsedilen “Buz ve Ateşin Şarkısı” benzetmesinin hakkını tam olarak veriyor. Dizinin İzlanda’da çekilmiş birçok sahnesi de var üstelik.

    Volkan kraterinin genişliği 4 kilometreyi bulan yanardağın uzun vadede Avrupa için enerji projelerinde değerlendirilmesi planlanıyor. Çalışmalar başarıyla sonuçlanırsa; volkanın lavları sıcak su boruları aracılığıyla Londra’yı bile ısıtabilir.

    Eyjafjallajökull dağı


    Hekla Yanardağı, Hvolsvollur, İzlanda

    Hemen kuzeyinde yer alan Eyjafjallajökull’e göre basit okunuşuyla gönülleri fetheden Hekla Yanardağı; 1488 metre gibi mütevazı sayılabilecek bir yüksekliğe sahip.

    Son büyük patlaması 2000 yılında kayıtlara geçen Hekla’nın, dışındaki buz katmanlarına rağmen içinde adeta kaynadığını bilmek; insanın doğaya olan saygısını bir kat daha artırıyor.

    Hekla’nın geçmişte “Cehennemin Kapısı” ya da “İzlanda Volkanlarının Kraliçesi” isimlerle de anıldığı biliniyor.

    Yine o yıllarda cehenneme benzetilen Hekla karşısında kilisenin yorumu ise hayli ilginç. Rahiplere göre Hekla; cehennemin yanında ancak küçük bir fırın sayılabilir.

    hekla dağı

    Klyuchevskaya Sopka, Kamchatka Yarımadası, Rusya,

    Hem Rusya’nın hem de 1250 kilometre uzunluğundaki Kamchatka Yarımadası’nın en yüksek dağlarından biri Klyuchevskaya Sopka adıyla anılan bu yanardağ.

    UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesi’nin de değerli bir parçası olan Klyuchevskaya Sopka; Bering Boğazı’na 100 kilometre mesafede yer alıyor.

    6 bin yıl önce ortaya çıktığı tahmin edilen volkanik oluşum; 1788 yılından itibaren de tırmanışçıların gözdesiydi. Ta ki; 1931 yılında bir grup dağcı volkandan fışkıran lavların hedefi olana dek. 

    Doğanın her zaman acı ve tatlı sürprizleri bir arada bulundurduğunu; en son 2015 yılına kadar da volkanik faaliyetlerini eksik etmeyen bu görkemli toprak ve ateş parçasında kolaylıkla gözlemleyebilirsiniz.

    Klyuchevskaya Sopka dağı

    Piton De La Fournaise, Reunion Adası, Fransa

    ransa’nın denizaşırı topraklarından biri olan Reunion Adası; 2010 yılından bu yana Dünya Doğa Mirası Listesi’nin baş köşesindeki Piton De La Fournaise’ye de ev sahipliği yapıyor.

    2632 metre yüksekliğindeki yanardağ; dünya üzerindeki en yabani ve en vahşi sayılabilecek volkanlardan biri.

    500 bin yıllık tarihi ile bu dağın en geç 9 ayda bir faaliyet gösterdiği gibi bir istatistik var.

    Şanslı bir durum olarak; henüz ada sakinleri arasında bu durumdan olumsuz etkilenen kimse yok.

    Volkanın yamaçlarından bu güzel gezegeni izlemek ise; özellikle uzman dağcıların favorileri arasında.

    Reunion’un şu ana dek 400 binden fazla kişiyi kendisine çeken bir ada haline gelmesinde; volkanik aktivitelerin büyük önemi var.

    Piton De La Fournaise dağı

     Kilauea Dağı, Hawaii, Amerika Birleşik Devletleri

    Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Hawaii Adaları’nda bulunan beş volkandan en aktifi Kilauea.

    Hawaii’nin yerel halkı arasında dolaşan efsanelere göre; bu dağda Ateş Tanrıçası ikamet ediyor.

    1247 metre yüksekliğindeki bu aktif kalkan volkanı; en son 2018 Mayıs ayında iki haftayı aşkın süreyle devam eden ve dünya gündeminin zirvesine oturan ardışık patlamalardan hatırlayabilirsiniz.

    Turistlerin ve yerli halkın tahliyesi sayesinde son patlamada kimse zarar görmese de yollar, evler ve binalar harabeye döndü.

    Patlamaların gerçekleştiği sırada bölgede irili ufaklı çok sayıda da deprem kaydedildi.

    Tarih boyunca volkanın sebep olduğu depremler, tsunamiler ve can kayıpları tüyler ürpertse de; kendinizi güvenli bir bölgeye aldıktan sonra bu volkanı seyretmekten keyif de alabilirsiniz.

    Hawaii’nin yemyeşil coğrafyası üzerinde yükselen lav topları doğanın nasıl gizli bir güç barındırdığı konusunda da insana ilham veriyor.

     Kilauea Dağı

    Sakurajima, Kagoshima, Japonya

    dını Japonya’nın ünlü sakura çiçeğinden alan yanardağ, 1914 yılında Japon tarihinin en büyük patlamasına sebep olmasıyla biliniyor.

    Yanardağın bulunduğu Sakura Adası’nın bu patlama ile Osumi Yarımadası’na bağlandığını belirtmek; patlamanın büyüklüğünü tarif etmek için yeterli olur herhalde!

    1117 metre yüksekliğindeki volkanik dağın son patlaması 2016 yılında kaydedilmiş durumda.

    Sakurajima,

    Yasur Dağı, Tanna Adası, Vanuatu Cumhuriyeti

    Vanuatu’daki Tanna Adası sınırları içinde yer alan Yasur Yanardağı ise; tüm dünyadaki volkanik oluşumlar içerisinde en kolay tırmanılabilenlerden biri.

    En son 2016 yılında lav püskürten volkanın yüksekliği sadece 360 metre seviyesinde.

    Sürekli aktif halde bulunan kükürt, kül ve gaz patlamaları ise kolayca zirveye ulaşabilen meraklı kişilerin sonu olabileceğinden tehlike arz ediyor.

    Volkanın bulunduğu 550 kilometrekarelik adanın daimi sakinleri arasında ise turistlere alışık ilkel kabileler var.

    yasur dağı

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.