Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Sosyal hayatı düzenleyen kurallar yorumlama

Bu soruya açıklama yazılmamış..

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2020-12-03 06:14:47

    Cevap : Sosyal Hayatı Düzenleyen Kurallar

    İnsan toplum denilen sosyal yapı içerisinde yaşar ve toplum içerisinde diğer insan ve kurumlarla ilişki içerisindedir. Bu ilişkilere sosyal ilişkiler denir. Sosyal ilişkilerin tabi olduğu düzene sosyal düzen denir.

    Hukuk’ ve ‘hukuk devleti’ kavramları, toplumları ayakta tutan temel dinamiklerdendir. Ancak toplumsal hayat ve insani ilişkiler yalnız  hukuk kuralları ile sağlanamayacağından toplumsal yaşamda düzeni sağlamak, çıkar çatışmalarını engellemek üzere çok sayıda kural türü ortaya çıkmıştır.

    Toplum halinde yaşayan insanların davranışları, yazılı olan ve olmayan çeşitli kurallar tarafından belirlenir. Bir toplumda düzenin olması için toplumsal normların birbirleriyle uyum içinde olmasına bağlıdır. Toplumsal hayatı düzenleyen kurallar hukuk, din, ahlak, örf-adet ve görgü kuralları olarak belirlenmiştir. Bu kurallara toplumsal normlar denir. 

    Sosyal Hayatı Düzenleyen Kurallar

    Toplumsal hayatın ve insani ilişkilerin belli kurallara bağlanması son derece önemlidir. Kurallar, önceden belirlenen ve ilan edilen, geriye dönük olarak değiştirilemeyen ilkelerdir. Bu özellikleri nedeniyle kurallar, insanlara güven hissi sağlarlar. Toplumsal normların tamamı, insanın davranışını düzenlerler. Bütün kurallar gibi bunlar da, ‘normatif olma’ niteliğine sahiptir. Yani bütün toplumsal normlarda, emretme, yasaklama veya izin/yetki verme özelliklerinden birisi bulunur. Kuralların başka bir diğer özelliği de, ihlâl edene karşı belli bir müeyyideye (yaptırıma ) sahip olmalarıdır. Hukuk kurallarının yaptırımları maddidir. Diğer kuralların yaptırımları ise  manevidir (ayıplama, dışlama gibi)

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.