Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Sosyallik ilkesi

Eğitimin temel işlevlerinden sosyallik ilkesi nedir kısaca

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2020-12-29 21:03:37

    Cevap : Sosyallik ilkesi nedir sorusunun cevabı

    Öğretim İlkeleri: Öğretim ilkeleri hedef ve kazanımlara ulaştıran, doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmış, her yaş ve düzey için genel kabul görmüş öğretim sürecini düzenleme uygulamalarıdır.”

    1) Öğrenciye Görelik İlkesi: Öğrencinin fizyolojik, psikolojik özelliklerinin, ilgi ve ihtiyaçlarının, yeteneklerinin göz önünde tutularak çoklu zeka yöntemi ve bireyselleştirilmiş öğretimin uygulanması gerektiğini belirten ilkedir. Öğrencinin gelişim seviyesine uygun bilgi ve materyallerin seçilmesi gerektiğini belirtir.

    2) Hedefe (Amaca) Uygunluk İlkesi: Belli bir hedefe yönelik olmayan öğretim teknikleri gerçek amaçlarını hiçbir zaman gerçekleştiremeyeceğinden bütün uygulamalar hedef davranışlara uygun olmalıdır.

    3) Yakından Uzağa İlkesi: Zamansal ve mekansal olarak yakın çevreden uzak çevreye doğru giden bir yol izlenmesi gerektiği savunan ilkedir.

    4) Bilinenden Bilinmeyen İlkesi: Bildiğinin üstüne bilinmeyenin eklenmesiyle özgüven arttırıcı bir ilkedir. Öğrencinin eski bilgilerle yeni bilgiler arasında köprü kurmasını sağlar ve anlamlandırmayı gerçekleştirir.

    5) Nesnellik ve Açıklık İlkesi: Anlaşılır , sade ve açık bir dilin kullanılmasıdır. Bu ilkeye göre materyal kullanımı nesnellik açısından önemlidir. Ayrıca  yaparak-yaşayarak öğrenme bu ilkenin en çok desteklediği öğrenme şeklidir.

    6) Somuttan Soyuta İlkesi: Bu ilke önce elle tutulan, gözle görülen sonra bu bunların üzerine soyut kavramların öğretilmesini gerektiğini belirten ilkedir. Bu ilke de materyal kullanımını vurgular.

    7) Ekonomiklilik (Tasarruf) İlkesi: En az çabayla en fazla hedef davranışın üretilmesini ifade eden ekonomiklilik ilkesi, süre ve emeğin minimize edilmesi gerektiğini savunan ilkedir.

    8) Hayatilik (Yaşama Yakınlık) İlkesi: Öğretim süreci içerisinde kazandırılan davranışların gerçek hayatta kullanılabilir olması ve gerçek hayatı kolaylaştırıcı nitelikte olmasını vurgulayan ilkedir.

    9) Aktüalite (Güncellik) İlkesi: Örnek ya da konuların günlük hayattan seçilmesidir. Güncel olay ya da sorunlarla öğrenci konular arasında ilişki kurabilmekte ve dersin rahat işlenmesini sağlamaktadır.

    10) Aktivite (iş) İlkesi: Öğrencinin etkin hale dönüştürülmesini ve kalıcı öğrenmeyi sağlayan yaparak yaşayarak öğrenmedir. 

    11) Basitten Karmaşığa (Kolaydan Zora) İlkesi: Her öğrencinin rahatlıkla anlayabileceği basit konu ve etkinliklere yer verilmesi öğrencinin özgüvenini ve o derse karşı olan tutumunu olumlu yönde etkilemektedir.

    12) Bütünlük İlkesi: İlkenin hedefi, öğrencide sadece bilgi genişlemesi yaratmak değil, onun irade, duygusal, ahlaki ve sosyal yönelimleri de harekete geçirerek öğretimde bütünlüğü sağlamaktır.

    13) Sosyallik İlkesi: Öğrencilerin bir yandan kural ve kanunlara uyarken bir yandan da seçme haklarını kullanıp kendi kararlarını alabilme özgürlüğünü, öğretim sürecinin insanların sosyalleşmesini ve topluma uyum sağlamayı vurgulayan ilkedir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.