Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Sosyolojik düşünme nedir

sosyolojik düşünme nedir

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-05-03 15:18:23

    Cevap : Sosyolojik düşünmek, ilk olarak belli bir disiplin içinden düşünmek demek. Bizzat modernleşmenin içinden doğan bir disiplin olarak, doğrudan doğruya modernleşmeyi de sosyolojik düşünmeye bir giriş olarak düşünebiliriz. Yani sosyolojiden bahsederken modernleşmeden bağımsız bir düşünce mümkün değil. Sosyoloji vasıtasıyla modern toplumu anlamaya çalıştık. Aynı zamanda sosyoloj, bir tür modern toplumu anlatan, meşrulaştıran araç oldu. Yani modern düzenin kelimelerini gösteren bilimsel bir dil oldu. Bu anlamda son derece ideolojik bir alandan bahsediyoruz. Ama her sosyolojik olgu gibi sosyolojiyi de tek bir boyuta indirgemek asla mümkün değil. Çünkü, aynı zamanda sosyoloji vasıtasıyla biz moderniteyi eleştirebilme kapasitesi de kazandık. Yada sosyoloji sayesinde modernite kendini sürekli olarak yeniden sorgulamak zorunda. İnsanların direnişi yada düzene uyumunun her ikisini birden sosyoloji vasıtasıyla düşünüyoruz. Yani evet sosyoloji bir iktidar diliydi, belki ideolojik bir araçtı ama aynı zamanda bir direnişin ve sorgulamanın dili de olabilir. Sosyolojiyi nasıl kullandığınıza onunla neleri öne çıkardığınıza bağlı olarak değişebilir.

    Peki neden sosyolojik düşünmeli?
      
    Sosyolojik düşünmek, aramızda karşılıklı anlayış ve saygıya dayanan bir dayanışma oluşmasını sağlar ve bu dayanışmayı güçlendirir.

    Sosyolojik düşünmek, sıradan bir bilgi edinme sürecinden ibaret değildir. Sosyolojinin amacı sahip olduğumuz bilgileri düzeltmek ya da yanlış bildiğimizin yerine sorgulanamaz doğruları koymak değildir.

    Sosyolojik düşünmek bugüne kadar tartışmasız kabul edilen inançları eleştirme, kesin olduğu iddia edilen görüşleri çözümleme alışkanlığı kazanmaktır. Bauman, bu bağlamda sosyolojinin, sadece sosyolojiyi gaye edenlere değil hepimize gerekli olduğunu belirtmektedir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.