Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Sosyolojinin ortaya çıkışını hazırlayan etkenler nelerdir

Bu soruya açıklama yazılmamış..

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-11-04 14:48:08

    Cevap : Sosyolojinin ortaya çıkışını hazırlayan etkenler şunlardır:
    1. 19. YY ORTASINDA ENDÜSTRİ DEVRİMİNİ (SANAYİ DEVRİMİ) YOL ACTIGI TOPLUMSAL DEGİŞİM.
    2. 1789 FRANSIZ DEVRİMİ
    3. EMPERYALİST GELİŞMELER
    4. DOĞA BİLİMLERİNİN GELİŞMESİ
    5. RÖNESANS
    6. REFORM


    Diğer Cevaplara Gözat
    Tugcedogus1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-11-04 14:46:43

    Cevap :

    Sosyolojinin ortaya çıkmasında en etkili olan olay sanayi devrimidir. Sosyolojinin ortaya çıktığı zemine baktığımızda artan bir toplumsal değişmenin, buhranın açıklanması üzerine teşekkül ettiğini görüyoruz. Batı’da ortaçağ döneminde çeşitli kurumlar mevcut. Bunların, ortaçağda siyasi sistemlerini feodal beyler, ekonomik sistemlerini burjuvazi, dini sistemlerini kilise, yerleşim biçimlerini ise köyler oluşturuyordu. Bu kurumlar özellikle yaşanan Rönesans, Reform, Sanayi Devrimi, Fransız İhtilali gibi süreçlerden etkilenerek tam bir değişme yaşıyor. Siyasi sistemleri feodal beylerden ulus devletlerine, ekonomide, insanlar özellikle sanayi devrimiyle beraber şehirlere göç etmesiyle beraber, sanayi tesislerinde çalışıyorlar. Dolayısıyla burjuvazi gücünü kaybediyor. Din alanında özellikle reform ile beraber kilise sarsılmış, Protestanlık ortaya çıkmış. Bu süreçte insanlar kiliselerden uzaklaşıyorlar. Zaten insanların sürekli çalışması da kiliseye gitmelerinin önünde bir engel teşkil ediyor. Yerleşim biçimleri de doğal olarak değişiyor bu süreçte. Köylerde yaşayan nüfus şehirlere göç ediyorlar. Şehirleşme çok büyük bir ivme kazanıyor.

    Tüm bu gelişmelerin neticesinde birtakım toplumsal problemler ortaya çıkmaya başlıyor. Batı toplumunun bu süreçlerden önce bilmiş oldukları sistem çöküyor. Bunun neticesinde Saint Simon, August Comte, Durkheim gibi kimseler bu toplumsal problemlere cevap üretip yeni bir sistem oluşturmaya çalışıyorlar. İşte modern sosyoloji böyle bir ortamda doğuyor. Yani sosyolojinin doğduğu zemin bir kriz ve buhran dönemidir. Bu krizleri çözmek için böyle bir ilme ihtiyaç duyulmuştur.

    Elbette toplum üzerine düşünme 19.yüzyılda ortaya çıkmış değildir. Daha önceki dönemlerde de toplum üzerine düşünen ve ciddi araştırmalar kaydeden kimseler çıkmıştır. Bunun en önemli örneği hiç şüphesiz İbn Haldun’dur. Aristoteles’e kadar da pek çok filozofun toplumla ilgili çalışmalarının olduğunu görmekteyiz. Ama sistematik ve metodoloji içerisinde toplumu bizatihi ilmi bir şekilde ele alıp, inceleme Batılı toplumlarda ortaya çıkmıştır.

    Tugcedogus1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.