Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Soyut ve somutun anlamı

Soyut ve somutun anlamı

Bu soruya 4 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    zeamays

    • 2020-09-11 06:33:09

    Cevap :

    Somut Anlam

    Beş duyu organımız olan göz, deri, kulak, dil ve burundan en az biriyle algılayabildiğimiz varlıkları karşılayan sözcüklere “somut anlamlı sözcükler” denir. Bir başka deyişle elle tutup gözle görebildiğimiz, koklayıp tadabildiğimiz veya koklayabildiğimiz varlıkları karşılayan kelimelerdir.

    Örneğin; duman, toprak, rüzgar, hava, göl, ışık, ev, kalem, sarı, soğuk, yağmur, gürültü, karanlık, çiçek vs. somut kelimelerdir.

    Soyut Anlamlı Kelimeler

    Beş duyu organımızdan herhangi biriyle algılayamadığımız kavramları ifade eden sözcüklere “soyut anlamlı sözcükler” denir.

    Örneğin; aşk, sevgi, özlem, kaygı, öfke, adalet, mutluluk,  insanlık,  sinirli, bilgi, günah, kötülük, keder, sevinç, rüya,  acımak, umut, anlayış, saygı, cesaret vs. bu kelimelerin hiç biri duyu organıyla tespit edilebilecek nesneler olmadıkları için soyut kelimelerdir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Tugcedogus

    • 2020-09-11 06:33:09

    Cevap :
    Bulmacada 'Soyut ve somutun anlamı' sorusunun cevabı olan 'SOYUT ANLAM - SOMUT ANLAM - SOYUT SOMUT ÖRNEKLERİ' kelimesinin sözlükte eş anlamı nedir:
    Cevap Yaz Arama Yap

    Tugcedogus

    • 2020-09-11 06:33:09

    Cevap :
    Sözlükte SOYUT ANLAM Nedir:
    Beş duyu organından biriyle algılanamayan, maddesi olmayan, varlıkları inançla ve his ile bilinen kavram ve varlıkları karşılayan kelimelere soyut kelimeler denir; bu kelimelerin gösterdiği anlam özelliklerine de soyut anlam denir.

    Örnekler:
    Hayal, rüya, düşünce, menfaat, sevgi, korku, güzellik...

    Somut ve Soyut Anlam (Detay)

    Bir sözcük, duyu organlarından biri yoluyla algılanabilen bir varlığı gösterirse “somut anlamlı”, duyu organları yoluyla algılanamayıp da zihinde var olan kavramları gösterirse “soyut anlamlı” sözcük adını alır.

    Örnek :
    Ağaç, taş, hava, ses, koku, çiçek. (somut anlam)
    Mutluluk, Sevgi, korku, kin, dostluk, insanlık. (soyut anlam)

    Somut ve Soyut Anlamla İlgili Uyarılar :
    1 - Bir sözcük temel anlamıyla somutken cümlede kazandığı anlamıyla soyut olabilir.
    Bu yüzden sözcükler somutluk soyutluk yönünden değerlendirilirken cümle içinde kazandığı anlama göre değerlendirilir.
    Örnek :
    Sözgelimi “hava” sözcüğü dokunma duyusuyla ilgili somut bir anlam taşırken “Eski eşyalar salona ayrı bir hava vermiş.” cümlesinde soyut bir anlam kazanacak şekilde kullanılmıştır.

    2 - Aktarma yoluyla somut anlamlı bir sözcük bir somut anlam daha kazanarak kullanılabilir.
    Örnek :
    Organ adı olan somut anlamlı “ayak” sözcüğü, “sıranın ayağı, masanın ayağı, köprünün ayağı” gibi kullanımlarda yeni bir somut anlam kazanmıştır.

    3 - Soyut bir kavramın gözle görünür kılınması için somut anlamlı bir sözcükle anlatılması söz konusu olabilir. Bu duruma somutlama denir.
    Örnek :
    Bu sözlerin onu kırmış. (“Üzmek”,”kırmak” la somutlaştırılmıştır.)
    Sanki bakışlarıyla bizi eziyordu. (“aşağılayıp, küçümsemek”,”ezmek” le somutlaştırılmıştır.)
    Kanunları çiğnemek suçtur.
    (“ihlal edip, uymamak”, “çiğnemek” sözcüğüyle somutlaştırılmıştır.)

    4 - Deyimlerimizin bir bölümü somutlamaya örnektir.
    Örnek :
    Öküz altında buzağı aramak (Akla uymayan bahanelerle suç ve suçlu bulma çabası)
    Öp babanın elini (beklenmedik bir durum)
    Örümcek kafalı (geri düşünceli, yenilikleri kabul etmeyen)

    5 - ü Soyut anlamlı bir sözcük cümle içinde bir soyut anlam daha kazanarak kullanılabilir.
    Örnek :
    Karnım henüz doymuş değil. (soyut-temel anlam)
    Ömrü boyunca okudu, hala okumaya doydu diyemem. (Soyut-mecaz anlam)
    Çok Okundular Çok.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Tugcedogus

    • 2020-09-11 06:33:09

    Cevap :
    Sözlükte SOMUT ANLAM Nedir:
    Beş duyu organında biriyle algılanabilen, maddesi olan kavram ve varlıkları karşılayan kelimelere somut kelimeler denir; bu kelimelerin gösterdiği anlam özelliklerine de somut anlam denir . Örnekler; Ağaç, taş, ev, mavi, soğuk, su, masa, yol, yürümek, koşmak... Soyut anlamlı kelimeler mecazlı kullanılarak somuta aktarılabilir. “Yazınızda kuru bir anlatım görüyorum.” “Adam yıldızlara basa basa yürüyordu.”

    Somut ve Soyut Anlam

    Bir sözcük, duyu organlarından biri yoluyla algılanabilen bir varlığı gösterirse “somut anlamlı”, duyu organları yoluyla algılanamayıp da zihinde var olan kavramları gösterirse “soyut anlamlı” sözcük adını alır. Örnek : Ağaç, taş, hava, ses, koku, çiçek. (somut anlam) Mutluluk, Sevgi, korku, kin, dostluk, insanlık. (soyut anlam) Somut ve Soyut Anlamla İlgili Uyarılar : 1 - Bir sözcük temel anlamıyla somutken cümlede kazandığı anlamıyla soyut olabilir. Bu yüzden sözcükler somutluk soyutluk yönünden değerlendirilirken cümle içinde kazandığı anlama göre değerlendirilir. Örnek : Sözgelimi “hava” sözcüğü dokunma duyusuyla ilgili somut bir anlam taşırken “Eski eşyalar salona ayrı bir hava vermiş.” cümlesinde soyut bir anlam kazanacak şekilde kullanılmıştır. 2 - Aktarma yoluyla somut anlamlı bir sözcük bir somut anlam daha kazanarak kullanılabilir. Örnek : Organ adı olan somut anlamlı “ayak” sözcüğü, “sıranın ayağı, masanın ayağı, köprünün ayağı” gibi kullanımlarda yeni bir somut anlam kazanmıştır. 3 - Soyut bir kavramın gözle görünür kılınması için somut anlamlı bir sözcükle anlatılması söz konusu olabilir. Bu duruma somutlama denir. Örnek : Bu sözlerin onu kırmış. (“Üzmek”,”kırmak” la somutlaştırılmıştır.) Sanki bakışlarıyla bizi eziyordu. (“aşağılayıp, küçümsemek”,”ezmek” le somutlaştırılmıştır.) Kanunları çiğnemek suçtur. (“ihlal edip, uymamak”, “çiğnemek” sözcüğüyle somutlaştırılmıştır.) 4 - Deyimlerimizin bir bölümü somutlamaya örnektir. Örnek : Öküz altında buzağı aramak (Akla uymayan bahanelerle suç ve suçlu bulma çabası) Öp babanın elini (beklenmedik bir durum) Örümcek kafalı (geri düşünceli, yenilikleri kabul etmeyen) 5 - ü Soyut anlamlı bir sözcük cümle içinde bir soyut anlam daha kazanarak kullanılabilir. Örnek : Karnım henüz doymuş değil. (soyut-temel anlam) Ömrü boyunca okudu, hala okumaya doydu diyemem. (Soyut-mecaz anlam) Çok Okundular Çok.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.