Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 8 yıl önce
  • 1 Cevap

Sözlü tarih yöntemiyle yapılmış belgesel örnekleri

Sözlü tarih yöntemiyle yapılmış belgeseller

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-12-08 09:49:19

    Cevap : TÜRKİYE'DE SÖZLÜ TARİHİN BELGESEL SİNEMADA KULLANIMI
    Sözlü tarih yöntemine temkinle yaklaşan günümüz tarihçileri bile artık çalışmalarında bu yönteme yer vermekte ve yararlanmaktadırlar. Sosyologlar, antropologlar ve hatta folklor araştırmacıları için eşsiz bir kaynak oluşturan sözlü tarih yönteminin belgesel filmciler tarafından göz ardı edilmesi beklenemezdi.

    Belgesel sinema, sözlü tarih gibi, insanı çıkış noktası olarak ele alan, bir hayatın sadece kendisini temsil ettiğini kabul eden bir yaklaşıma sahiptir. Nasıl sözlü tarihin verileri, diğer bilimsel disiplinlerin kaynağını oluşturabiliyorsa belgesel sinemanın da öykülerinin kaynağını oluşturabilir. İnsanın, gündelik hayatın, bireysel yaşanmışlıkların, birikim ve deneyimlerin, herkes için hayatı yorumlama hakkının, her türlü bilginin diline kavuşmak...Hayatın tüm ayrıntı ve renklerinin ortaya çıkması... Sözlü tarih çalışmaları, belgesel sinemaya geniş bir yaratım alanı sunar (Sakızlı, 2000, s. 1386).

    Video ya da filme kaydedilen sözlü tanıklıklar belgesel filmin başvurabileceği önemli bir kaynaktır. Ses kayıtlarının yanı sıra görüntü kaydı ile sözel tanıklığına başvurulan kişinin fıziksel özelliklerine, mimiklerine, jestlerine, yüz ifadesine de ulaşılır. Son yıllarda yapılan kimi belgesel filmlere baktığımızda sözlü tarih yöntemini kullanan çalışmalara rastlamak mümkündür.

    Tarih Vakfı'nın 'Bir Çağdaşlaşma Projesi' olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 75 yılı etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen 'Cumhuriyetin Anılan' Sözlü Tarih ve Belgesel Film Projesi 13 belgesel filmden oluşan bir dizidir. Bunlar aşağıdaki gibidir (Tarih Vakfı Belgesel Filmleri, 2001)

    Not: Yazının devamı aşağıdaki sunumdadır başarılar..

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.