Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Sözsüz iletişimin işlevleri nelerdir

sözsüz iletişimin işlevleri nelerdir

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Deniz mavi

    • 2021-01-08 07:00:20

    Cevap : Sözsüz iletişimin İşlevleri:
     
    Argyle (1988) ve Malandro, Barker ve Barker (1989) ise sözsüz iletişimin işlevlerini şöyle ifade etmiştir:
    Duyguları ifade etme: Duygular, yüzün ifadesi, el hareketleri ve sesin tonu ile ifade edilir. Örneğin ; sınıfın susmasını isteyen bir öğretmenin sınıfın ortasına gelip kızgın bakışlarla ve sessizce öğrencilere bakması.
    Kişiler arası tutumların iletişimini sağlama: Sözsüz iletişimin karşılıklı olarak paylaşılan sözsüz öğeler yoluyla iletişimin akışında düzenleyici etkisi vardır. Örneğin karşıdaki kişiyi onaylamak için başın sallanması.
    Sözlü iletişimi destekleme ve tamamlarla: Sözsüz iletişim, sözel ifadeleri destekler, zenginleştirir; böylece, iki iletişim türü birbirini tamamlar. Örneğin, ‘babam bana kocaman araba aldı’ diyen bir çocuk bunu söylerken kollarını açarak arabanın büyüklüğünü göstermesi.
    Zıtlık oluşturma (Yalanlama): Kişinin sözsüz dili bazen sözsüz dili ile çe­lişebilir. Örneğin, acil olarak dışarı çıkması gereken bir kişinin sürekli saatine bakıp zamanı kontrol ederken bir yandan da karşısındakine ‘tabi oturup konuşabiliriz’ demesi.
    Tekrarlama: Sözsüz iletişim, sözlü ifadeyi vurgulamak veya netleştirmek için kullanılır. Örneğin, öğretmenin öğrencisine aferin derken aynı zamnda omzuna hafifçe teması.
    Yerine geçme: Sözsüz öğeler, konuşmanın yerine geçebilir. Yani sözlü bir anlatım, sözsüz olarak gerçekleşebilir. Örneğin, kişinin, kar­şısındakine "hayır" demek yerine başını sağa sola sallaması.
    Vurgulama: Sözsüz öğeler, sözel ifadenin bazı yerlerinde vurgulayıcı işlev üstlenir. Örneğin kişinin konuşma sırasında masaya vurması, sesini bir­den yükseltmesi.
    Kimlik Tanımlama: Sözsüz öğeler, kişinin giydiği, yediği, içtiği gibi şeylerden yola çıkarak kişilere ilişkin kimlik belirleme olanağı sağlar. Örneğin, bir ki­şinin sürekli takım elbise giymesi onun resmi yerde çalıştığını gösterir.
    Ritüeller (Adetler): Sözsüz iletişim, bazı adetlerin yerine getirilmesinde kul­lanılanilir. Örneğin, kutlama veya karşılama sırasında tokalaşmanın yapılması.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.