Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Sürekli gaz sıkışması neden olur

Sürekli gaz sıkışması neden olur sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Deniz mavi

    • 2022-08-17 17:56:02

    Cevap :

    Gaz Sıkışması Neden Olur?


     
    Midede Gaz Sıkışması Nedenleri
     
    Mide ve karnın üst bölgesinde gaz sancısına yol açabilecek durumlar şunlardır:
     
    Hava Yutmak: Yemek yerken bir miktar hava yutulması da normal bir durumdur. Yutulan hava karında doluluk ve şişkinlik hissine yol açar. Yemeklerden sonra ağızdan gaz çıkarma (geğirme), yutulan gazın dışarı atılmasını sağlar. Bu sayede karındaki şişlik ve rahatsızlık hissi giderilmiş olur. Hızlı yemek yemek, sakız çiğnemek, kola ya da bira gibi gazlı içecekler içmek, sigara içmek gibi davranışlar; daha fazla hava yutulmasına sebep olabilmektedir. 
     
    Gastroözefagial Reflü Hastalığı: Reflü hastalığı, asitli mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması şeklinde bir rahatsızlıktır. Reflüde en sık görülen belirti mide ekşimesi olmakla birlikte reflü hastalarında gaz sıkışması da görülebilmektedir. Reflü hastaları ağızdan gaz çıkarırken hoş olmayan ağız tadı ve yemeğin ağza geri gelmesi gibi durumlarla karşılaşabilmektedir.
     
    Bağırsakta Gaz Sıkışması 
    Bağırsaklarda ve karnın alt bölgesinde gaz sancısına neden olacak durumlar şunlardır: 
     
    Fermantasyon: Karnın alt kısımlarında gaz oluşumu fermantasyona bağlı olarak gerçekleşebilir. Tüketilen besinler, mide asidi sayesinde küçük parçalara ayrılır. Mideden bağırsağa geçen besin parçalarının işlenme süreci devam eder. Bu işlenme süreci esnasında gaz oluşabilir. Oluşan gaz, tekrar mideye geçerek ağız yoluyla (geğirme) ya da bağırsakta ilerleyerek alttan gaz çıkışı (yellenme) şeklinde dışarı atılabilir. Bazı besinler, bağırsakta daha çok miktarda gaz oluşumuna neden olur. Bu besinler şunlardır:
    Lahana, brokoli, Brüksel lahanası gibi yeşil sebzeler
    Soğan, karnabahar gibi sebzeler
    Kuru fasulye, barbunya, nohut gibi baklagiller
    Peynir, yoğurt, dondurma gibi süt ve süt ürünleri
    Tam tahıllar ve meyveler gibi yüksek oranda lif içeren gıdalar
    Sorbitol, mannitol içeren tatlandırıcılar.

    İrritabl Bağırsak Sendromu: İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ya da diğer adıyla Huzursuz Bağırsak Sendromu; bağırsak hareketlerinde değişiklikler, ağrı, karında rahatsızlık hissi ile karakterize bir hastalıktır. IBS hastaları, karında aşırı miktarda gaz sıkışması problemiyle karşılaşabilir. Bu gaz; karın ağrısı, şişkinlik, sancı gibi belirtilere yol açar. IBS hastalarında ishal, kabızlık, sırt ağrısı, mide bulantısı da görülebilir. IBS rahatsızlığının hangi sebeplere bağlı olarak geliştiği tam olarak bilinmemekle beraber besinlerin bağırsaktan çok yavaş veya çok hızlı geçmesinin hastalıkta etkili olabileceği düşünülmektedir.
     
    Aşırı Bakteri Üremesi: Bağırsak hareketlerindeki yavaşlama, ince bağırsakta aşırı bakteri artışına sebep olabilir. Bakterilerin artması gaz oluşumun artmasına, ishal, kabızlık, mide bulantısı ve halsizlik gibi belirtilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Bakteri yoğunluğundaki aşırı artış, bağırsaktan besin emilimini bozacak düzeye gelebilir. Bu tarz durumlarda hastada kilo kaybı ve anemi (kansızlık) gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.
     
    Besin İntoleransları: Bazı kişiler belirli besin gruplarını sindirmede güçlük yaşar. Bu gruplar; laktoz, fruktoz, gluten içeren besinler şeklinde olabilir. Laktoz intoleransı olan kişiler; süt ve süt ürünlerini sindirmede problem yaşar. Fruktoz, genellikle meyvelerde en çok bulunan şekerdir ve fruktoz intoleransı olan kişiler meyve tükettiğinde rahatsızlık hisseder. Gluten intoleransı da tahıllarda bulunan gluteni tolere edememe durumudur. İntolerans durumunda; kabızlık, ishal, gaz, ciltte döküntü gibi belirtiler ortaya çıkar. 
     
    Çölyak hastalığı da gluten intoleransına benzer ancak daha ağır bir tablodur. Çölyak hastaları; gluten içeren besinleri tükettiğinde bağışıklık sistemleri, sağlıklı bağırsak hücrelerine saldırır. Bunun sonucunda bağırsak yapısında bozulmalar görülür. 
     
    Hamilelik: Hamilelikte gaz sıkışması sık görülen bir durumdur. Anne vücudunun doğuma hazırlanması için gebelik süresince pek çok hormonal değişim gerçekleşir. Gebeliğin sürdürülmesindeki en önemli hormonlardan biri olan progesteron, anne vücudundaki kasların gevşemesini sağlar. Buradaki asıl amaç rahim kaslarının kasılmasını önleyerek doğumun zamanında gerçekleşmesini sağlar. Ancak progesteron bağırsak duvarında yer alan kasların da gevşemesine neden olur. Kaslardaki gevşeme; bağırsak hareketlerinin azalmasına, sindirimin yavaşlamasına ve bağırsakta gaz birikimine yol açar. 
     
    Diğer Rahatsızlıklar: Kronik kabızlık, peptik ülser, bağırsak fıtıkları, kolon kanseri, bağırsak tıkanıklıkları da nadiren de görülse gaz sancısına yol açabilir. Pankreas sıkışması nedeni olarak karşılaşılabilir. Pankreasın iltihaplandığı pankreatit durumu gaz sancısına yol açabilir. Karaciğerde gaz sıkışması olarak bilinen durum da bazı karaciğer hastalıklarının aşırı gaz oluşumuna yol açması durumudur. 
     
     


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.