Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

TAAŞUK-I TALAT VE FİTNAT'TAKİ ÇATIŞMALAR

TAAŞUK-I TALAT VE FİTNAT'TAKİ ÇATIŞMALAR

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Mehmet Akbaba

    • 2020-05-27 15:53:58

    Cevap : ŞEMSEDDİN SAMİNİN BU ROMANINI AŞAĞIDA İNCELEDİK. 

    Özellikle merkeze koyduğu toplumsal eleştirileri daha iyi değerlendirebilmek açısından Ta’aşşuk-ı Talat ve Fitnat’ta zaman ve mekan önemli unsurlardır.

    Şemseddin Sami, romanın geçtiği mekanlar konusunda oldukça detaylı bilgiler verir. On dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında İstanbul’da geçen kitapta, olayların geçtiği yerler açık bir şekilde ifade edilir: Talat ve annesinin yaşadığı yerin, Hacı Baba’nın dükkanının ve Ali Bey’in konağının yerleri yazar tarafından net olarak okuyucuya ulaştırılır.

    Bu mekanların yanında, kitapta öne çıkan iki temel mekan Hacı Baba’nın evi ve Ali Bey’in konağı olur. Her iki durumda da, bu mekanlar Fitnat’ın “hapsedildiği” yerledir: Üvey babasının evinden hiç çıkamadığı için aşık olduğu Talat’ı bile kafesten gören Fitnat, daha sonra hileyle evlendirildiği Ali Bey’in konağında yaşamak zorunda kalır.

    Bu iki mekanın bu boyutu, Fitnat ile Talat arasındaki aşkın tuhaf gelişimi açısından önemli detaylardır. Talat, bu “mahrem” yerlere kendisi olarak giremeyeceği için, kadın kılığına girerek Ragıbe Hanım kimliğini üstlenir.

    Şemseddin Sami zaman konusunda eşit ölçüde açık bir tavır sergilemese de, kitapta anlatılanların aşağı yukarı kitabın yazıldığı dönemde geçtiği anlaşılabilir. Kitaptaki bazı detaylardan, olay örgüsünün birkaç aylık bir sürede yaşandığı sonucu çıkarılabilir. İlk sayfalarda Talat’ın yaşıyla ilgili konuşurken, annesi onun yaşıyla ilgili şu cümleyi kurar:

    - İşte şimdi Nisan çıksın Mayıs beşinde on dokuza basar.

    Kitabın sonuna doğru, Fitnat’ın Ali Bey’in konağına götürülürken “yazı orada geçirme” bahanesiyle vapura bindirildiği düşünülürse, romanın sonu da yaz aylarında, yani bundan birkaç ay sonra geçiyor olmalıdır.

    Şemseddin Sami romanda zamanı doğrusal bir şekilde kullanmaz, belli noktalarda geriye gidip Talat’ın annesi Saliha Hanım’ın evlilik hikayesini ve Ali Bey’in karısından boşanma sürecini de anlatır.

    Türk Edebiyatı’nın ilk romanı olarak değerlendirilen Ta’aşşuk-ı Talat ve Fitnat’ın kurgu yapısı ve anlatı üslubu edebiyat tarihi açısından önemlidir. Şemseddin Sami, bu kitapta kullandığı üslupla yalnızca kendi romanı için değil, genel olarak Türk romanının ilk dönemi için yeni bir yapı ve yeni bir dil oluşturmuş olur.

    Kurgu açısından, Ta’aşşuk-ı Talat ve Fitnat iki farklı yapıda ilerler. Romanın ana karakterleri arasında yaşanan aşk ilişkisi basit bir yapı üzerinden devam eder: Romanın başladığı noktadan bir süre önce Fitnat’ı görüp ona aşık olan Talat, yaptığı plan sayesinde Fitnat'la tanışmayı başarır. Talat ve Fitnat’ın birbirini tanıdığı birkaç aylık sürede yaşananlar, okuyucuya doğrusal bir şekilde anlatılır.

    Romanın genel kurgusu ise doğrusal bir akışta değildir – öyle ki, Talat ile Fitnat arasındaki aşk ilişkisi kitabın otuz yedinci sayfasına anlatılmaya başlanmaz.

    Şemseddin Sami, Talat ve Fitnat arasındaki aşkı merkeze koyarken, bu iki karakter dışındaki kişilere de yoğunlaşır ve onların hikayelerine de kayda değer yer ayırır. Kitabın ilk otuz yedi sayfası, Talat Bey ve Fitnat Hanım ile ilgili değil, Talat Bey’in annesi Saliha Hanım ile ilgilidir. Şemseddin Sami ilk sayfalarda Saliha Hanım’ın kocası Rıfat Bey ile nasıl evlendiğini, bu evliliğe giden yolda nasıl sıkıntılar yaşadığını anlatır. Benzer şekilde, ilerleyen bölümlerde Fitnat’ın babası Ali Bey’in başından geçenler de detaylı bir şekilde okuyucuya aktarılır.

    Romanın genel anlatısı içinde farklı karakterlerle ait hikayelerin anlatılması, edebiyatta zaman zaman “çerçeve anlatı” olarak adlandırılan bir teknikle açıklanabilir.

    Ta’aşşuk-ı Talat ve Fitnat’ta kullanılan dil de, Türk Edebiyatı’nda önemli bir geçişi simgeler. Şemseddin Sami, romanında okurların daha önceden alışık olduğuna göre farklı bir dil kullandığı için, kitabın sonuna bir “Uyarı” bölümü eklemiş ve kitapta bilinen yazım kurallarına uyulmamış olabileceğini ifade etmiştir.

    Bunlar içinde önemli bir detay, başta Ayşe Kadın olmak üzere, bazı karakterlerin diyaloglarının gerçekten konuştukları şekilde, şiveyle yazılmış olmasıdır.

    Şemseddin Sami, romanda kendi dönemi için akıcı, okuma yazma bilen kitleler tarafından rahat okunabilecek bir dil kullanmıştır. Bununla birlikte, Ta’aşşuk-ı Talat ve Fitnat’ın günümüzden yaklaşık yüz elli sene önce, Türkçenin çok farklı olduğu bir dönemde yazıldığı unutulmamalıdır. Bu sebeple, kitabın sadeleştirilmemiş halini okumak zorlayıcı olabilir.

    Elbette, Şemseddin Sami’nin daha önce edebiyatımızda var olmayan bir türün ilk örneğini yazarken kullandığı dil, bugün Türkçe romanlarda beklediğimiz standartlardan farklıdır. Bunun en bariz örneği, yazarın zaman kullanımı ile ilgilidir. Günümüzde, sadece romanlarda değil, iyi yazılmış herhangi bir metinde belli bir “zaman bütünlüğü” olmasını, farklı zamanların bir arada kullanılmamasını bekleriz. Ta’aşşuk-ı Talat ve Fitnat’ta ise yazar, farklı zaman kalıplarını serbestçe bir araya getirmiştir. Aşağıda bu durumu yansıtan basit bir örnek görebilirsiniz:

    Bir Cuma günü Rıfat Bey bana gelmiş idi. Peder de evde bulundu. Rıfat Bey gitti pederimin elini öpdü. Peder ne okuduğunu ne yazdığını sordu anladı. Onun güzel hareketini, güzel söylemesini pek çok beğendi tahsîn eyledi. Rıfat Bey gitdikden sonra akşam odaya girdim bakdım ki babam anam ile konuşuyorlar idi. Ve bir çocuğu methediyorlar idi. Anladım ki Rıfat Bey’i methediyorlar. Gönlüm tiz tiz vurmağa başladı. Kızardım sarardım nihayet oturdum işitiyordum ki şu mükâlemeyi ederler. Babam diyor ki, ...

    Tanzimat dönemi açısından önemli bir detay, Şemseddin Sami’nin kitapta “müdahil”, yani olayların akışını bölerek araya giren bir anlatıcı yapısı kullanmış olmasıdır. Bu durum, belli noktalarda yazarın olay akışını bölüp kendi fikirlerini paylaşmasında belli bölümlerde ise geçişlerin tam bir sohbet havasıyla yapılmasında karşımıza çıkar:

    Şimdi Talat Bey (diğer bir deyişle Ragıbe Hanım) ile Fitnat Hanım görüşmekte, konuşmakta, sevişmekte olsunlar. Biz biraz Üsküdar’a geçelim:

    Üsküdar’da Toptaşı’nda bir büyük konak vardı ve belki daha vardır. Bu konağın haremlik selamlık olarak yirmi otuz odası var. Her tarafı güzel, süslü, kıymetli döşemelerle döşenmiş. Gayet geniş bir bahçesi var ki içinde bir iki bahçıvan daima çalışır.

    Hem müdahil anlatıcı kullanımı ile bir arada düşünülebilecek, hem de roman yapısının günümüzdeki roman anlayışından nasıl ayrıldığını gösterebilecek bir başka önemli detay, Şemseddin Sami’nin belli noktalarda romanın “finali” ile ilgili bilgiler vermesidir. Kitabın yetmişinci sayfasında, romanın finalindeki tüm detayları ortaya koyan şu cümle yer alır:

    İşte Talat ile Fitnat her gün görüşüyorlardı. Her günkü konuşmaları bu anlattığımız konuşmalarının aynısıydı. Talat Bey, her ne kadar ki aklı nakışta değildi; biraz nakış işlemeğe alıştı. Fitnat Hanım biraz okumaya başladı, başladı lakin bu görüşmeleri ne kadar sürdü? ... On gün yalnız on gün! On gün sonunda yukarıda dediğimiz kara gün geldi. Niçin kara gün dedik? Çünkü o gün Talat ile Fitnat’ın saadetine son verdi. Ümitlerini bitirdi. Nihayet ölümlerine sebep oldu! ... Bu türlü bir güne kara gün demeyip de ne diyelim?

    Bütün bunlar, Türk Edebiyatı’nda ilk kez roman türünde bir eser üreten Şemseddin Sami’nin kullandığı kurgu yapısı ve anlatı üslubu hakkında biraz daha fikir sahibi olmayı sağlayabilir.


    Talat ve Fitnat arasındaki aşkı konu alan bu eser, çok belirli bir toplumsal mesajın etrafında kurgulanmıştır: Talat ve Fitnat gibi birbirini seven, evlenmek isteyen gençlerin evlenmesi engellenmemeli, aileler farklı sebeplerle çocuklarını başkalarıyla evlenmeye zorlamamalıdır.

    Şemseddin Sami, roman genelinde bu mesajı hem olay örgüsü vasıtasıyla, hem de de doğrudan karakterlerin diyalogları üzerinden verir.

    Romandaki olayları çok temel bir şekilde incelemek, yazarın mesajını rahat bir şekilde görmeyi mümkün kılar: Talat ve Fitnat, ilk görüşte birbirlerini beğenip aşık olduktan sonra, tanışır ve birbirlerini gerçekten sever. Ancak Fitnat, üvey babası Hacı Mustafa’nın isteğiyle zengin Ali Bey ile evlendirilir. Fitnat’ın istediği kişiyle değil, ailesinin zorladığı biriyle evlenmesi iki genci büyük bir mutsuzluğa sürükler. Fitnat kitabın sonunda intihar eder, Talat ise mutsuzluktan hasta olur, sevgilisini son kez gördükten sonra o da hayatını kaybeder.

    Trajik ve romantik bir “abartı” içermesine rağmen, kitabın mesajı basittir: Çocukların kendi istekleri dışında evlendirilmeleri, onları mutsuz edip pek çok olumsuz sonuca yol açabilir.

    Şemseddin Sami, bu mesajı kitap içinde daha açık bir şekilde de dile getirir.

    Hacı Baba, evlilik kararı verildikten sonra, bu kararı Fitnat ile paylaşmaya gider, ama Fitnat’ın yanına gidiş amacı “rızasını istemek” değil, “müjde vermek”tir. Evlilik, evlenecek kişiye sorulmadan zaten olup bitmiş bir mesele gibi değerlendirilir.

    Fitnat’ın bu haberi aldıktan sonra yaşadıklarını gören ve Talat’ı sevdiğini öğrenen Hacı Mustafa, üvey kızının aşkını ciddiye almaz:

    Bir adamı öyle bir defa pencereden görmekle nasıl o kadar sevmiş ki böyle bir mutluluğu onun aşkına feda etsin? O daha çocuktur. Daha dünyadan haberi yok. Şimdi böyle şeylerde ona sormak onun dediğini yapmak hatanın ta kendisidir.

    Benzer alıntılar, kitabın önceki bölümlerinde de bulunabilir. Saliha Hanım, kendi evlilik hikayesini anlatırken babasının Rıfat Bey ile evlenmesine izin vermediğini, çünkü Rıfat Bey’in babasını sevmediğini anlatır. Saliha Hanım’ın anne ve babası buna karşın Rıfat Bey’in annesi Kamile Hanım’ı sevmekte, hatta onun böyle bir adamla evlenmek zorunda kalmasına üzülmektedir. Saliha Hanım’ın annesi, bu konudan bahsederken şu cümleleri kurar:

    Ah zavallı biz karılar! … Bizi hiç insan sırasına koymazlar! Babalarımız istedikleri adamlara bizi hediye verircesine verirler. O adamların tabiatını sormazlar, biz o adamlar ile geçinecek miyiz? Orasını hiç düşünmezler. Bize bir defa filan adamı koca ister misin yahut kimi koca istersin diye sormak yok. Bize derler “işte seni filan adama vereceğiz”, biz ses çıkarmayız. Ama gönlümüz ne der? Yarabbi, babamın bu söylediği efendi genç olsun, güzel olsun, iyi huylu olsun. Gerçi bazı defa öyle çıkar, lakin bazı kere de bütün bütün zıddına gider. Bakarız bize koca olacak adam altmış yaşında yahut bir gözden kör yahut burunsuz yahut sarhoş yahut ahmak… Ah siz erkekler ne zalimsiniz!

    Kitabın hemen başında Talat’ın iyi eğitimli annesi Saliha Hanım ile evdeki dadı Ayşe Kadın arasındaki şu konuşma evlilik konusundaki en kayda değer diyaloglardan bir tanesidir:

    - Ah! ... Nişün? Heb âlem nasıl yapar; biz de öyle yapar. Sen feraceyi al ben de başörtüsü alır bu gun bir mahalle, yarın bir mahalle gezar, gorur kız beğandi, alır.

    - Ah! Dadı, şimdi beni kızdırırsın. Yirmi bir sene var beraber yaşıyoruz tabiatımı anlamadın mı? Hiçbir defa sormadın, merhum kocam beni öyle mi almıştır? Ben bir kızı bir kere görmekle ne tanıyacağım? Yüzünü bile anlayamam. Sonra gelin yalnız güzel mi olmak lazım? Ben bir akıllı olmadıkça namuslu olmadıkça, tabiatı iyi olmadıkça, ben hiç onu kendime gelin yapar mıyım? Sonra benim beğendiğimi, senin beğendiğini oğlum beğenir mi bakalım? Hep millet nasıl yaparsa biz de öyle yapalım diyorsun. Lakin görmez misin ki halkın çoğu bugün evlenir yarın kocası karısını yahut karısı kocasını bırakır. Bin türlü rezalet olur. Olacak a. Görmeden bilmeden bir kız alırlar. Hiç sormaksızın bilmediği kocaya verirler. Acaba çocuk o kız ile geçinebilecek mi? Beğenecek mi? Sevecek mi? Kız da onu isteyecek mi? Babası anası buralarını hiç düşünmüyorlar.

    - Kız ne bilür, şocuk ne bilur. Onlar cahil. Baba ana onlara nasıl emreder, onlar öyle yapar.

    Bu diyalogda, gençlerin “cahil” olduğunu, ana - baba nasıl emrettiyse öyle davranması gerektiğini savunan Ayşe Kadın, “eski”, geleneksel evlilik anlayışını; daha mantıklı açıklamalar yapan Saliha Hanım ise Şemseddin Sami tarafından savunulan modern evlilik anlayışını temsil eder.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.