Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Tansiyon yükselince ne yapılır ilk yardım

tansiyon yükselince ne yapılır ilk yardım sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    HNDPK

    • 2022-01-30 14:24:58

    Cevap : Tansiyon yükselince ne yapılır ilk yardım

    1-Tansiyon ölçümünü doğru yapmalısınız.

    Eğer hastada baş ağrısı ya da göğüs ağrısı yoksa mutlaka ölçümü birkaç kez tekrarlamalısınız. Bazen telaş ile yanlış ölçüm yapılabilmektedir.

    2-Sakin kalıp hastayı sakinleştirin ve onu sıkan kravat yada kemeri gevşeterek gömlek düğmelerini açın.

    Birkaç kez tekrarladığınızda 180 mm Hg büyük veya 120 mm Hg küçük tansiyon değerlerine ulaşmışsanız probleminiz var demektir. İlk önce hastayı sakinleştirmelisiniz. Eğer gergin bir ortam varsa hastayı oradan uzaklaştırın. Bu sırada sizin de sakin kalmanız çok önemli. Hasta bir şeye sinirlenmiş ya da çok üzülmüşse sakinleştirici şeyler söyleyebilirsiniz.Kemer ve kravat gibi hastayı sıkan aksesuarları gevşetin. Ayrıca gömlek düğmelerinin bir kaçını açarak hastayı rahatlatın.

    3-30 saniyede 6 kez derin nefes almasını sağlayın

    Ortamdan uzaklaştırdıktan sonra hastayı serin ve rahat bir yere oturtun ve 30 saniyede 6 kere derin nefes almasını sağlayın. Deneyler derin nefes egzersizinin yüksek tansiyonu 10 puan kadar düşürebildiğini gösteriyor. Otonom sistemi parasempatik sistemde çalışmaya başlıyor.

    4-Hastanın kullandığı tansiyon ilaçlarını almasını sağlayın.

    Eğer hasta bir yüksek tansiyonu için bir ilaç kullanıyorsa almasını sağlayın. Zaten hastanın tansiyonu 140/90 (büyük tansiyon 140, küçük tansiyon 90) üzerindeyse ve mide bulantısı ve kusma, göğüs ağrısı, nefes kesilmesi, şiddetli sırt ağrısı, güçsüzlük, görme bozuklukları, konuşmada zorluk, ciddi endişe , nöbetler , tepkisizlik gibi belirtiler varsa ilaçlarını hemen almalıdır ve hastaneye acil gidilmelidir.

    5-Hastanın doktoruna ulaşmaya çalışın.

    Telefon ile hastanın doktoruna hızlıca ulaşmayı deneyin ve onun yönlendirmelerine uyun. Genelde doktorlar tansiyonu düşürmek için 1 tablet ağızdan Klonidin (Clonidine) 75 mcg  veya Kaptopril (Captopril) 25 mg etken maddeli ilaçları kullanırlar. Bu etken maddeli ilaçların daha hızlı etkili edebilmesi için dil altına konur. Asla doktor değilseniz kendinize göre hastaya ilaç vermeyin.

    6- Hastayı mutlaka hastaneye götürün.

    Sakinleşen hasta ve düşen tansiyona rağmen mutlaka acilen doktora görünmelidir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.