Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 3 yıl önce
  • 2 Cevap

Tanzimat dönemi gazeteleri nelerdir?

Tanzimat dönemi gazete

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-05-15 16:55:58

    Cevap : Osmanlı Devleti’nde ilk gazete örnekleri Tanzimat döneminde verilmiştir. Batı’da büyük bir yer tutan gazetenin Türk edebiyatına girmesiyle birlikte edebiyatın çehresi de hızlı bir şekilde değişmeye ve gelişmeye başlamıştır. Bu nedenle edebiyat ve kültür hayatının geliştirilmesinde, edebiyatın halka ulaşmasında gazetelerin büyük bir önemi vardır.

    Gazeteler sadece günlük olayların halka duyurulması amacıyla kullanılmamıştır. Aynı zamanda icra edilen edebi eserler ve fikirler gazeteler yoluyla okuyucuya ulaştırılmıştır. Deneme, makale, eleştiri, fıkra gibi birçok edebi türün ilk örnekleri de gazeteyle birlikte verilmeye başlanmıştır. Aynı zamanda halka hitap edilmesi amaçlanan gazeteler yoluyla dilde de sadeleşme hareketlerinin ilk adımları atılmıştır. Gazeteciliğin Türk edebiyatına dahil olması ve yaygınlaşması uzun bir süreç içinde gerçekleşmiştir. İlk gazete devlet tarafından 1831 yılında çıkarılmıştır. İlk özel gazete ise resmi gazeteden yaklaşık 30 yıl sonra yani 1860 yılında Şinasi ve Agah Efendi tarafından çıkarılmıştır.

    Tanzimat döneminde çıkarılan gazeteleri resmi ve özel gazeteler olarak sınıflandırabiliriz.

    Tanzimat Dönemi Gazeteleri

    Resmi Gazeteler

    Takvim-i Vekayi (1831)

    Türk edebiyatında çıkarılan ilk gazete olarak kabul gören resmi gazetedir. Resmi ilanların yanı sıra devletle ilgili güncel gelişmeler de yer almaktaydı. Haftalık olarak çıkartılan gazete kesintili de olsa Cumhuriyet’e kadar devam etmiş ve daha sonra Resmi Gazete adıyla çıkarılmaya başlanmıştır.

    Ceride-i Havadis (1840)

    Yarı resmi gazete olarak İngiliz Churchill tarafından 1840 yılında çıkarılmaya başlanmıştır. Bu gazetede ilim ve edebiyat hakkında da yazılar yer almıştır. Dünya edebiyatından örnek eserler de Ceride-i Havadis’de yayımlanmıştır. Gazete ancak 1864 yılına kadar yayında kalabilmiştir.

    Özel Gazeteler

    Tercüman-ı Ahval (1860)

    Şinasi ve Agah Efendi tarafından 1860 yılında çıkarılmıştır. Türk edebiyatındaki ilk özel gazete olarak kabul edilir. İlk özel gazete olmanın yanında kültür ve edebiyat hayatına getirdiği heyecan ve yeniliklerle de dikkat çekmiştir. Gazete’de Şinasi ve Ziya Paşa’nın makaleleri büyük bir dikkatle takip ediliyordu. Bir ara Ziya Paşa’nın bir yazısı nedeniyle kesintiye de uğramıştır. Bu Türk basın tarihinde ilk sansür olarak tarihe geçmiştir. Gazete ancak 6 yıl çıkarılmış ve 1866 yılında yayından kaldırılmıştır.

    Tasvir-i Efkar (1862)

    Türk edebiyatında çıkarılan ikinci özel gazetedir. 1862 yılında Şinasi tarafından çıkarılan gazeteyi daha sonra Namık Kemal çıkarmaya devam eder. İlk özel gazete gibi Tasvir-i Efkar’ın da Türk kültür, siyasi ve edebiyat hayatında büyük bir önemi vardır. Özellikle Şinasi’nin yazdığı siyasi yazılar bu dönemde dikkat çekmiştir. Şinasi gibi Namık Kemal de yazıları yüzünden yurt dışına kaçmak zorunda kalınca gazeteyi Recaizade Mahmut Ekrem çıkarmaya devam etmiştir.

    Muhbir (1866)

    Ali Suavi tarafından 1866 yılında çıkarılmaya başlanan özel gazetedir. Sadece Türkçe değil; Fransızca, Arapça, Almanca ve İngilizce de yayımlanmıştır. Siyasi yazılarından dolayı gazete kapatılmıştır.

    Hürriyet (1868)

    Namık Kemal ve Ziya Paşa tarafından 1868 yılında çıkarılmaya başlanmıştır. Bir diğer özelliği ise yurt dışında çıkarılan ilk Türk gazetesi olmasıdır.

    İbret (1870)

    Ahmet Mithat Efendi tarafından 1870 yılında çıkarılmaya başlanmıştır. Daha sonra Namık Kemal tarafından yazı yazılmaya başlanan gazete Namık Kemal’in “Vatan Yahut Silistre” adlı tiyatrosu nedeniyle kapatılmıştır.

    Tercüman-ı Hakikat (1878)

    Ahmet Mithat Efendi tarafından 1878 yılında çıkarılmaya başlanmıştır. Tanzimat döneminde çıkarılan gazetelerin arasında en uzun ömürlü olanlarından biridir.

    Tanzimat Dönemi Gazetelerinin Listesi

    1. Takvim-i Vakâyı (1831)
    2. Ceride-i Havadis (1840)
    3. Vakayı-i Tıbbiye (1850)
    4. Tercüman-ı Ahval (1860)
    5. Tasvir-i Efkâr (1862)
    6. Ayine-i Vatan (1866)
    7. Muhbir (1866)
    8. Terakki Gazetesi (1868)
    9. Basiret (1869)
    10. Mümeyyiz (1869)
    11. İbret (1870)
    12. Musavver Gazetesi (1872)
    13. Devir-Bedir (1872)
    14. Vakit (1875)
    15. Tercüman-ı Hakikat (1878)
    16. Mizan Gazetesi (1886)
    17. İkdam (1894)


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Mehmet Akbaba

    • 2020-05-15 17:21:33

    Cevap : TANZİMAT DÖNEMİ GAZETE :

    Osmanlı Devleti'nde ilk gazete örnekleri Tanzimat Dönemi'nde görülmüştür.

    Batıda büyük bir yer tutan gazatenin Türk Edebiyatına girmesiyle birlikte edebiyatımızın çehreside hızlıca gelişmeye başlamıştır. Bu nedenle edebiyatın gelişmesinde ve halka ulaşmasında gazetenin önemi çok fazlaydı.

    Gazeteler sadece günlük olayların halka duyurulması için kullanılmamıştır. Aynı zamanda edebi eserlerin halkla buluşmasında da kullanılmıştır. Halka ulaşması amaçlanan gazetecilik anlayışıyla da dilde sadeleşme başlamıştır.

    İlk gazete Devlet tarafından 1831 yılında basılmıştır. İlk özel gazete de 1860 yılında Agah efendi ve Şinasi tarafından basılmıştır.

    TANZİMAT DÖNEMİ GAZETELERİ:

    Devlet tarafından basılan gazeteler;

    Takvimi Vakay-i ( 1831 ) :

    Türk edebiyatında çıkarılan ilk gazete kabul gören resmi gazetedir. Resmi ilanların yanı sıra devletle ilgili güncel gelişmeler de yer almaktadır. Haftalık olarak çıkarılırdı. Arada kesintiler olsa da Cumhuriyete kadar çıkarılmıştır. Daha sonrada Resmi Gazete adıyla çıkarılmıştır.

    Ceridei Havadis ( 1840 ) :

    Yarı resmi gazete olarak İngiliz Churchill tarafından 1840 yılında çıkarılmaya başlamıştır. Bu gazete de ilim ve edebiyat alanında yazılar yer almıştır. Dünya edebiyatında yer alan eserlerde bu gazete de yayımlanmıştır. 1864 yılında kapatılmıştır.

    Özel İşletmeler Tarafından Basılan Gazeteler:

    Tercüman-ı Ahval ( 1860 ) :

    Şinasi ve Agah Efendi tarafından 1860 yılında basılmaya başlamıştır. Türk edebiyatında ilk özel gazete olarak bilinmektedir. Kültür ve edebiyat hayatına getirdiği heyecanla ve yenilikle dikkat çekmiştir. Gazete de Şinasi ve Ziya Paşa'nın makaleleri yer almıştır. Ziya Paşa'nın bir yazısı nedeniyle bir ara gazete kesintiye uğramıştır. Türk basın tarihinde de ilk sansür olarak yerini almıştır. 1866 yılında gazete kapanmıştır.

    Tasvir-i Efkar ( 1862 ) :

    Türk edebiyatında çıkarılan ikinci özel gazetedir. Şinasi çıkarmaya başlamıştır. Sonrasındada Namık Kemal devralmıştır. Türk kültürü, siyasi hayatı ve edebiyatına katkısı çok büyüktü. Siyasi alanda Namık Kemal'in yazdığı yazılardan dolayı yurt dışına çıkmak zorunda kaldığı bilinmektedir. Bu süreçte de gazeteyi Recaizade Mahmut Ekrem devralmıştır.

    Muhbir ( 1866 ) :

    Ali Suavi tarafından 1866 yılında çıkarılmıştır. Türkçe dışında Fransızca, Arapça, Almanca ve İngilizce yayınlanmıştır. Türk edebiyatında bilinen yabancı diller de de çıkarılan ilk gazete olduğu bilinmektedir. Siyası yazılarından dolayı gazete kapatılmıştır.

    Hürriyet ( 1868 ) :

    Namık Kemal ve Ziya Paşa tarafından 1868 yılında çıkarılan gazetedir. Yurt dışında çıkarılan ilk Türk Gazetesi'dir.

    İbret ( 1870 ) :

    Ahmet Mithat efendi tarafından 1870 yılında çıkarılan gazetedir. Daha sonra Namık Kemal de gazetede yazılar yazmıştır. Vatan Yahut Silistire adlı tiyatro eserinden sonrada gazete kapatılmıştır.

    Tercüman-ı Hakikat ( 1878 ) :

    Ahmet Mithat Efendi tarafından 1878 yılında çıkarılmıştır. Tanzimat döneminde ki çıkarılan en uzun soluklu gazete olmuştur.

    Bunların dışında çıkarılan özel gazetelerde aşağıda belirtilmiştir.

    İkdam ( 1894 )
    Mizan Gazetesi ( 1886 )
    Vakit ( 1875 )
    Devir-Bedir ( 1872 )
    Musavver Gazetesi ( 1872 )
    Mümeyyiz ( 1869 )
    Basiret ( 1869 )
    Terakki Gazetesi ( 1868 )
    Ayine-i Vatan ( 1866 )
    Tasvir-i Efkar ( 1862 )
    Vakay-ı Tıbbıye ( 1850 )
    Tanzimat dönemi gazeteleri nelerdir?

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.